Asuminen Vantaalla

Vantaalla on tarjolla paljon erilaisia ja eri hintaisia asuntoja. Keskimäärin asunnot ovat Vantaalla edullisempia kuin Helsingissä. Vantaalla on paljon mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa ja liikkua luonnossa. Julkinen liikenne toimii hyvin, ja kaikki kaupunginosat ovat turvallisia asua.

Vuokra-asunnot

Vantaalla on kaupungin vuokra-asuntoja ja yksityisiä vuokra-asuntoja. Yksityisen vuokra-asunnon saa usein helpommin kuin kaupungin vuokra-asunnon.

Vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat Vantaalla paljon. Vuokraan vaikuttavat asunnon koko, sijainti ja kunto. Useimmat 2 huonetta ja keittiö -asunnot Vantaalla maksavat noin 700-1000 euroa kuukaudessa ja useimmat 3 huonetta ja keittiö -asunnot noin 900-1300 euroa kuukaudessa. Kaupungin vuokra-asunnoissa vuokrat ovat hieman edullisempia kuin yksityisissä vuokra-asunnoissa.

Vuokran lisäksi asukkaan pitää maksaa myös sähkölasku, vesimaksu, kotivakuutus ja mahdollinen internetyhteys. Ennen vuokrasopimuksen alkamista pitää myös maksaa vakuusmaksu, joka on yleensä 1-3 kuukauden vuokraa vastaava summa.

Lue lisää asunnon vuokraamisesta InfoFinlandin sivulta: Vuokra-asunto ja Vuokrasopimus.

Yksityiset vuokra-asunnot

Yksityinen vuokranantaja voi olla yritys, yhdistys tai henkilö. Vantaalla on paljon yksityisiä vuokranantajia, joista suurimpia ovat Lumo, Sato ja Avara. Lisäksi monet yksityishenkilöt omistavat Vantaalla vuokra-asuntoja. Yksityiseltä vuokranantajalta asunnon voi saada nopeasti.

Jos olet opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoa Helsingin seudun Opiskelija-asuntosäätiön HOAS:n kautta. Jos olet alle 30-vuotias, voit hakea Nuorisoasuntoliiton ja Nuorisosäätiön asuntoja.

linkkiSATO:
Vuokra-asuntojasuomi | englanti

linkkiAvara:
Vuokra-asuntojasuomi | englanti

linkkiKunta-asunnot:
Vuokra-asuntojasuomi

linkkiNuorisoasuntoliitto:
Vuokra-asuntoja alle 30-vuotiaillesuomi | englanti

linkkiNuorisosäätiö:
Vuokra-asuntoja nuorillesuomi | englanti

linkkiHOAS:
Vuokra-asuntoja opiskelijoillesuomi | ruotsi | englanti

Vantaan kaupungin vuokra-asunnot

Kaupungin vuokra-asunnot ovat tavallisesti edullisempia kuin yritysten ja yksityishenkilöiden vuokraamat asunnot. Odotusaika niihin voi kuitenkin olla pitkä, ja lopulta vain osa hakijoista saa asunnon.

Vantaan kaupungin vuokra-asunnot omistaa ja niitä vuokraa VAV Asunnot Oy. Voit tehdä asuntohakemuksen VAV Asunnot Oy:n verkkosivuilla. Hakemus on voimassa neljä kuukautta, sen jälkeen hakemus pitää tehdä uudestaan.

Kun asukkaita valitaan kaupungin vuokra-asuntoihin, etusijalla ovat hakijat, jotka tarvitsevat asuntoa kiireellisesti. Myös hakijan tulot ja varallisuus otetaan huomioon, sillä asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti pienituloisille ja vähävaraisille.

linkkiVAV Asunnot Oy:
Tietoa kaupungin vuokra-asunnoistasuomi | englanti

linkkiVAV Asunnot Oy:
Kaupungin vuokra-asunnon hakeminensuomi | englanti

Asunnon ostaminen

Vantaalla asuntojen hinnat vaihtelevat paljon. Hintaan vaikuttavat asunnon koko, sijainti, kunto ja ikä. Useimmat 2 huonetta ja keittiö –asunnot maksavat noin 100 000 – 250 000 ja useimmat 3 huonetta ja keittiö –asunnot noin 150 000 – 300 000 euroa. Myös tätä halvempia ja kalliimpia asuntoja on.

InfoFinlandin sivulta Asunnon ostaminen löydät paljon tietoa asunnon ostamisesta Suomessa.

Asumisoikeusasunto

Mikä on asumisoikeusasunto? Vastauksen löydät InfoFinlandin sivulta Asuminen Suomessa.

Jos haluat hakea asumisoikeusasuntoa Vantaalta, hanki ensin järjestysnumero. Voit hakea järjestysnumeron verkossa. Voit myös tulostaa hakemuslomakkeen ja täyttää sen käsin.

Kun olet saanut järjestysnumeron, tiedustele vapaita asuntoja omistajilta ja rakennuttajilta. Yhteystiedot löydät Helsingin kaupungin sivuilta. Voit hakea asuntoa samaan aikaan monelta eri alueelta.

Osaomistusasunto

Mikä on osaomistusasunto? Vastauksen löydät InfoFinlandin sivulta Asuminen Suomessa. Osaomistusasuntoja voit löytää internetin asunnonhakusivustojen kautta.

Jätteet ja kierrätys

Kaikkia jätteitä ei voi laittaa taloyhtiön roskikseen. Esimerkiksi huonekalut, sähkölaitteet ja maalit pitää viedä jätteiden keräyspisteeseen. Voit katsoa kierrätys.info-sivulta, missä on lähin kierrätyspiste.

Lisää tietoa roskien lajittelusta kotona löydät InfoFinlandin sivulta Jätteet ja kierrätys.

linkkiKierrätys.info:
Jätteiden keräyspisteetsuomi | ruotsi | englanti

Asumisen ongelmat

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa asuntosi vuokraa, voit pyytää apua Vantaa kaupungin asumisen sosiaaliohjaajilta. Yhteystiedot löydät Vantaan verkkosivuilta.

linkkiVantaan kaupunki:
Sosiaali- ja kriisipäivystyssuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaa:
Apua asumisen ongelmiinsuomi | ruotsi | englanti

Jos olet asunnoton

Jos olet asunnoton tai olet vaarassa menettää asuntosi, ota yhteyttä Vantaan kaupungin sosiaalipalveluihin. Yhteystiedot löydät Vantaan verkkosivuilta.

Vantaan kaupungin sosiaalipalvelut on tarkoitettu niille, jotka asuvat tai ovat kirjoilla Vantaalla.

linkkiVantaan kaupunki:
Sosiaalipalvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiVillenpirtti:
Asuntoja asunnottomillesuomi

linkkiSininauha oy:
Tuettua asumista mielenterveys- ja päihdeongelmaisillesuomi

Jos asuntosi on vahingoittunut

Jos asuntosi on vahingoittunut esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon vuoksi, kotivakuutus voi joissakin tapauksissa korvata ylimääräisiä asumiskustannuksia. Ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi heti kun vahinko on sattunut.

Lisätietoa asumiseen liittyvistä ongelmista löydät InfoFinlandin sivulta Asumisen ongelmat.

Käytännön tietoa asumisesta ja muuttamisesta

InfoFinlandin sivuilla on paljon hyödyllistä tietoa asumisesta. Löydät tietoa esimerkiksi: