Suomen ilmasto

Suomen ilmasto on kylmempi kuin monissa muissa maissa. Sää kuitenkin vaihtelee paljon eri vuodenaikoina. Suomessa on paljon luontoa ja siellä voi liikkua kaikkina vuodenaikoina. InfoFinlandin sivulta Luonnossa liikkuminen löydät tietoa siitä, miten voit liikkua luonnossa eri vuodenaikoina.

Talvi

Talvella Suomessa on kylmä ja sataa lunta. Tavallisesti lumi pysyy maassa koko talven. Lämpötila on useimmiten alle nolla celsiusastetta. Päivälämpötila voi olla esimerkiksi -10 celsiusastetta ja joskus jopa -20 astetta. Pohjois-Suomessa lämpötila voi olla jopa -30 astetta. Jos maassa on lunta ja jäätä, silloin on myös liukasta.

Talvella on tärkeää pukeutua lämpimästi. Se tarkoittaa, että on hyvä pukea päälle ainakin toppatakki, villapaita, pipo, käsineet, kaulahuivi ja lämpimät talvikengät. Kylmällä säällä kannattaa pukea päälle useita vaatekerroksia.

Talvella Suomessa on usein pimeää, koska aurinko nousee vasta aamupäivällä ja laskee jo iltapäivällä. Pohjois-Suomessa on pimeämpää kuin Etelä-Suomessa. Pohjoisimmassa Suomessa on useita viikkoja, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan.

Talvikuukausia ovat joulukuu, tammikuu ja helmikuu. Myös marraskuussa ja maaliskuussa sää voi olla kylmä ja voi sataa lunta. Lumi sulaa pois tavallisesti maaliskuussa tai huhtikuussa.

Kevät

Kevät alkaa Suomen eteläosassa maaliskuun lopulla, pohjoisessa huhtikuun lopulla. Keväällä sää on usein vielä viileä, mutta lämpimämpi kuin talvella. Kevään aikana luonto muuttuu paljon, kun lumi ja jää sulavat pois, lehdet tulevat puihin ja kasvit alkavat kasvaa.

Kesä

Eteläisessä Suomessa keskilämpötila on kesällä noin 20 celsiusastetta, pohjoisessa noin 15. Kesäkuukausia ovat Suomessa kesäkuu, heinäkuu ja elokuu. Lämpimin kuukausi on heinäkuu, silloin lämpötila nousee päivällä usein yli 20 asteen.

Kesällä Suomessa on valoisaa myös illalla ja yöllä, koska aurinko laskee myöhään ja nousee aikaisin. Pohjois-Suomessa on valoisampaa kuin Etelä-Suomessa. Kaikkein valoisin kuukausi on kesäkuu. Silloin Suomessa vietetään juhannusta, yöttömän yön ja keskikesän juhlaa. Aivan pohjoisimmassa Suomessa aurinko ei laske alkukesällä ollenkaan.

Syksy

Syksy alkaa tavallisesti elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Syyskuussa ja lokakuussa on Suomessa ruska-aika. Monet kasvien ja puiden lehdet, jotka ovat kesällä vihreitä, muuttuvat keltaisiksi, oransseiksi ja punaisiksi. Ruskan aikaan luonto on kaunis ja värikäs.

Syksyllä sää on viileä ja usein myös sateinen ja tuulinen. Syksyllä on myös pimeää, koska aurinko laskee aikaisemmin kuin kesällä. Ensimmäiset lumisateet tulevat tavallisesti lokakuussa tai marraskuussa.

linkkiIlmatieteenlaitos:
Tietoa Suomen ilmastostasuomi | englanti

VisitFinland.com: Pukeudu oikein & nauti talvesta