Siirry sisältöön

Kiintiöpakolaisena Suomeen

Julkaistu31.01.2024
Pakolainen on henkilö, jonka UNHCR on määritellyt pakolaiseksi. Tästä ryhmästä Suomi valitsee kiintiöpakolaiset. Tällä sivulla on tietoa kiintiöpakolaiselle.

Tietoa turvapaikan hakemisesta löydät InfoFinlandin sivulta Turvapaikka Suomesta.

Kiintiöpakolaiset

Kiintiöpakolaiseksi ei voi hakea Suomen viranomaisten kautta. Ei myöskään ole mahdollista ehdottaa toista henkilöä, esimerkiksi sukulaista tai ystävää, kiintiöpakolaiseksi.

Suomi ottaa kiintiöpakolaisiksi sellaisia henkilöitä, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on katsonut pakolaisiksi. Suomi valitsee kiintiöpakolaiset niiden henkilöiden joukosta, joita UNCHR on ehdottanut Suomelle. Suomen viranomaiset haastattelevat näitä pakolaisia. Haastattelujen perustella valitaan ne pakolaiset, jotka otetaan Suomeen. Haastatteluja tehdään pakolaisten oleskelumaissa, yleensä pakolaisleireillä tai UNHCR:n tiloissa.

Suomen eduskunta päättää, kuinka paljon maahan otetaan pakolaisia. Vuonna 2021 Suomen pakolaiskiintiö on 1050 henkilöä. Sisäministeriö päättää yhdessä ulkoministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa, mistä maista kiintiöpakolaisia otetaan.

Muutto Suomeen

Movingtofinland.fi -verkkosivuilla on paljon tietoa Suomeen muuttamisesta ja elämästä Suomessa kiintiöpakolaisille.

Tukea pakolaisille

Suomen punainen risti (SPR) auttaa kiintiöpakolaisia kun he muuttavat Suomeen. Kun pakolaiset saapuvat Suomeen, punaisen ristin työntekijä tulee lentokentälle vastaanottamaan heitä. Punaisen ristin vapaaehtoistyöntekijät myös auttavat pakolaisia asettumaan ja kotoutumaan Suomeen.

Pakolaiset voivat hakea apua ja neuvontaa oikeudellisissa kysymyksissä muun muassa Pakolaisneuvonta ry:stä tai oikeusaputoimistoista.

Suomen Pakolaisapu ry on järjestö, joka pyrkii edistämään pakolaisten perusoikeuksia. Järjestö tekee Suomessa tiedotus-, koulutus- ja sosiaalityötä. Pakolaisapu auttaa pakolaisia ja maahanmuuttajia esimerkiksi kotoutumiseen, asumiseen ja omien järjestöjen perustamiseen liittyvissä asioissa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePakolaisneuvonta ry

Oikeusapua pakolaisille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen pakolaisapu ry

Tukea pakolaisille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen punainen risti

Tukea pakolaisille

Traumat ja mielenterveys

Voit hakea apua ja hoitoa Suomessa, jos olet joutunut traumaattisiin tilanteisiin, esimerkiksi sinua on kidutettu kotimaassasi, olet nähnyt väkivaltaa tai sinulla on vaikeita sotakokemuksia. Lue lisää mielenterveyteen liittyvistä asioista InfoFinlandin sivulta Mielenterveys.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin Diakonissalaitos

Psykotraumatologian keskus