Siirry sisältöön

Paluumuutto Suomeen

Julkaistu26.03.2024
Jos sinulla on suomalaiset sukujuuret tai läheinen yhteys Suomeen, voit saada niiden perusteella oleskeluluvan Suomeen. Silloin olet paluumuuttaja. Oleskeluluvan saamiseen vaikuttaa se, kuinka vahvat ja läheiset suomalaiset sukujuuresi ovat. Luvan saamiseksi ei tarvita muita syitä, kuten esimerkiksi työntekoa tai opiskelua.

Henkilöt jotka eivät ole koskaan itse olleet Suomen kansalaisia, mutta joiden vanhempi tai isovanhempi on tai on ollut syntyperäinen Suomen kansalainen, katsotaan suomalaista syntyperää oleviksi paluumuuttajiksi. Myös entiset Suomen kansalaiset katsotaan paluumuuttajiksi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Paluumuuttajan oleskelulupa

Syntyperäisten Suomen kansalaisten jälkeläiset

Voit saada oleskeluluvan Suomeen, jos ainakin yksi vanhemmistasi tai isovanhemmistasi on tai on ollut syntyperäinen Suomen kansalainen. Syntyperäinen Suomen kansalainen tarkoittaa henkilöä, joka on saanut Suomen kansalaisuuden syntyessään.

Kun haet lupaa, sinun täytyy antaa luotettava selvitys syntyperästäsi, kuten esimerkiksi vanhempasi tai isovanhempasi alkuperäinen syntymätodistus ja todistus siitä että olette sukulaisia. Sinulta ei vaadita toimeentuloselvitystä.

Entiset Suomen kansalaiset

Jos olet entinen Suomen kansalainen, voit saada tällä perusteella oleskeluluvan Suomeen. Edellytyksenä ei ole syntyperäinen Suomen kansalaisuus, vaan olet voinut saada Suomen kansalaisuuden hakemuksesta. Sinulta ei vaadita toimeentuloselvitystä.

Jos olet entinen Suomen kansalainen, voit saada Suomen kansalaisuuden takaisin tekemällä kansalaisuusilmoituksen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Suomen kansalaisuus.

Oleskeluluvan hakeminen

Voit hakea lupaa joko ulkomailla ennen kuin tulet Suomeen tai Suomessa. Ulkomailla lupaa haetaan lähimmästä Suomen edustustosta, Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä.

Sinun pitää mennä henkilökohtaisesti paikalle jättämään oleskelulupahakemus. Ota mukaasi hakemukseen vaadittavat liitteet alkuperäisinä, kun jätät hakemuksesi edustustoon tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Kun haet oleskelulupaa, sinulla täytyy olla mukanasi passi, jotta voit todistaa henkilöllisyyteesi. Kun haet lupaa, sinulta otetaan sormenjäljet biometrista oleskelulupakorttia varten.

Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Maksu pitää maksaa silloin kun lupaa haetaan.

Suomalainen henkilötunnus

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa Suomeen, sinut rekisteröidään automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen.

Kun olet muuttanut Suomeen, sinun täytyy käydä lähimmässä Digi-ja väestötietoviraston palvelupaikassa rekisteröitymässä asukkaaksi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.