Siirry sisältöön

Jos Suomessa oleskelusi syy muuttuu

Julkaistu06.02.2024
Jos oleskelusi syy muuttuu ja haluat jäädä Suomeen, hae uutta oleskelulupaa. Tarvitset uuden oleskeluluvan esimerkiksi, kun valmistut yliopistosta ja aloitat työt Suomessa tai menet naimisiin.

Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa (A-tai B-lupa) ja Suomessa oleskelusi syy muuttuu, sinun täytyy hakea uutta oleskelulupaa uudella perusteella. Jos sinulla on pysyvä oleskelulupa (P) Suomeen ei sinun tarvitse vaihtaa oleskelulupasi perustetta, vaikka oleskelusi syy muuttuisi.

Oleskelulupaa voit hakea, jollakin seuraavista perusteista:

  • työnteko
  • opiskelu
  • perheside
  • yritystoiminta
  • paluumuutto
  • suomalainen syntyperä
  • kansainvälinen suojelu
  • muu syy

On hyvä muistaa, että oleskeluluvan peruste voi vaikuttaa siihen, mitä oikeuksia sinulla Suomessa on. Esimerkiksi perhesiteen perusteella myönnettyyn oleskelulupaan sisältyy laajempi työnteko-oikeus kuin opiskelun perusteella myönnettyyn lupaan.

Riittävät tulot

Usein oleskeluluvan myöntäminen edellyttää, että toimeentulosi on turvattu. Turvattu toimeentulo tarkoittaa, että sinulla on riittävät varat elämiseen Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Riittävät tulot

Miten voin muuttaa tilapäisen oleskeluluvan jatkuvaksi?

Jos sinulla on tilapäinen oleskelulupa (B-lupa), voit hakea jatkuvaa oleskelulupaa (A-lupa), jos Suomessa oleskelusi syy muuttuu tilapäisestä jatkuvaksi.

Jos sinulla on tilapäinen oleskelulupa perhesiteen perusteella, voit hakea jatkuvaa oleskelulupaa, kun perheenjäsenesi hakee jatkuvaa oleskelulupaa. Voit hakea jatkuvaa lupaa myös jollakin muulla perusteella, jos peruste on jatkuva.

Jos sinulla on tilapäinen oleskelulupa opiskelun perusteella, voit saada jatkuvan luvan vain siinä tapauksessa, että Suomessa oleskelusi peruste muuttuu. Opiskelun perusteella ei ole mahdollista saada jatkuvaa lupaa. Oleskelusi peruste voi muuttua esimerkiksi silloin jos saat Suomesta työpaikan tai solmit avioliiton Suomen kansalaisen kanssa tai sellaisen henkilön kanssa, jolla on Suomeen pysyvä tai jatkuva oleskelulupa.

Jos sinulla on tilapäinen oleskelulupa työntekoa tai elinkeinonharjoittamista varten, voit hakea jatkuvaa oleskelulupaa kun olet oleskellut Suomessa kaksi vuotta yhtäjaksoisesti.

Miten voin hakea oleskelulupaa uudella perusteella?

Valitse hakulomake sen mukaan, millä perusteella haet uutta lupaa. Jätä hakemus verkossa Enter Finland -palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lisätietoa hakemisesta löydät InfoFinlandin sivulta Jatko-oleskelulupa.

Opiskelijasta työntekijäksi

Jos olet suorittanut tutkinnon Suomessa, voit saada oleskeluluvan myös työnhakua varten. Kun saat opintosi valmiiksi ja opiskelijan oleskelulupasi päättyy, voit hakea jatkolupaa työnhakua varten. Lupa on voimassa yhden vuoden. Luvan voi saada vain kerran eikä sitä voi uusia. Kun saat työpaikan, voit hakea oleskelulupaa työn perusteella.

Voinko menettää oleskeluluvan?

Ota huomioon, että jos elämäntilanteesi muuttuu, se voi vaikuttaa myös oleskelulupaasi. Määräaikainen oleskelulupa voidaan peruuttaa, jos niitä syitä, joiden perusteella lupa on annettu, ei ole enää olemassa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Voinko menettää oleskeluluvan?