Siirry sisältöön

Voinko menettää oleskeluluvan?

Julkaistu14.07.2025
Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa Suomessa ja elämäntilanteesi muuttuu, se voi vaikuttaa myös oleskelulupaasi. Tältä sivulta saat tietoa yleisemmistä tilanteista, joissa voit menettää oleskeluluvan.

Oleskeluluvan peruuttaminen

Pysyvä tai määräaikainen oleskelulupasi peruutetaan, jos

  • olet antanut vääriä tietoja, kun hait lupaa
  • olet muuttanut pysyvästi pois Suomesta
  • pakolaisasemasi on lakkautettu, koska olet tehnyt rikoksen
  • asut muualla kuin Suomessa ja olet tehnyt rikoksen
  • jokin toinen maa on määrännyt sinulle maahantulokiellon, niin että et saa tulla Schengen-alueelle.

Määräaikainen oleskelulupa voidaan peruuttaa myös, jos niitä syitä, joiden perusteella lupa on annettu, ei ole enää olemassa. Oleskelulupasi voidaan peruttaa esimerkiksi, jos

  • sinulla on oleskelulupa opiskelun perusteella, mutta opinnot eivät etene riittävällä tavalla tai ei ole opiskelupaikkaa
  • sinulla on oleskelulupa perhesiteen perusteella, mutta perhesiteesi on päättynyt
  • sinulla on oleskelulupa, jossa on toimeentuloedellytys, mutta sinulla ei ole tarpeeksi tuloja elämiseen Suomessa
  • sinulla on oleskelulupa työnteon perusteella tai EU:n sininen kortti, mutta olet työtön ja työttömyytesi suoja-aika on päättynyt

Suoja-aika tarkoittaa, että sinulla on kolme tai kuusi kuukautta aikaa etsiä uusi työpaikka Suomesta. Sen aikana lupasi peruuttamista ei aloiteta. Jos et löydä uutta työtä tässä ajassa lupasi voidaan peruuttaa.

Jos oleskelulupasi voimassaolo päättyy ennen suoja-ajan päättymistä, sinun pitää poistua Suomesta jo oleskelulupasi voimassaolon päätyttyä.

Jos sinulla on pysyvä oleskelulupa, työsuhteen päättyminen ei vaikuta lupaasi.

Oleskeluluvan peruuttamisesta päättää Maahanmuuttovirasto.

Jos muutat ulkomaille

Jos aiot muuttaa Suomesta ulkomaille kahdeksi vuodeksi esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi, voit tehdä Maahanmuuttovirastolle hakemuksen siitä että oleskelulupaasi ei peruuteta. Hakemus on vapaamuotoinen, mutta siinä täytyy olla päiväys ja allekirjoitus sekä henkilötietosi. Siitä täytyy myös käydä ilmi kuinka kauan ja miksi oleskelet ulkomailla. Laita hakemukseen myös perustelu sille, miksi oleskelulupaasi ei pitäisi peruuttaa. Sinun täytyy tehdä hakemus ennen kuin olet oleskellut ulkomailla kaksi vuotta.

Jos suomalainen työnantajasi on lähettänyt sinut työskentelemään ulkomaille, et menetä oleskelulupaasi Suomeen, vaikka oleskelisit työskentelyn takia ulkomailla yli kaksi vuotta.

Lisätietoa muutosta ulkomaille on InfoFinlandin sivulla Muutto Suomesta ulkomaille.

Jos avioliitto tai rekisteröity parisuhde päättyy

Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa perhesiteen perusteella, avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyminen voi vaikuttaa oleskelulupaasi. Myös perheenjäsenesi kuolema saattaa vaikuttaa oleskelulupaan, jos hän oli perheenkokoajana Suomessa.

Jos perhesidettä ei enää ole, perhesiteen perusteella myönnettyä lupaa ei välttämättä enää jatketa. On myös mahdollista, että voimassaoleva lupa perutaan.

Oleskelulupaasi voidaan kuitenkin jatkaa, jos sinulla on edelleen kiinteät siteet Suomeen. Osoituksena kiinteistä siteistä Suomeen voivat olla esimerkiksi

  • lapset tai muut perheenjäsenet Suomessa
  • työpaikka tai oma yritys Suomessa
  • opiskelupaikka Suomessa

Jos eroat puolisostasi siksi, että hän on väkivaltainen sinua kohtaan, oleskelulupaasi voidaan jatkaa erosta huolimatta. Esitä asiasta selvitys, esimerkiksi lääkärintodistus tai perheneuvolan lausunto. Liitä oleskelulupahakemukseen myös oma selvityksesi tilanteesta.

Lisätietoa avioerosta ja rekisteröidyn parisuhteen päättymisestä löydät InfoFinlandin sivulta Avioero.

Jos menetät työpaikkasi

Jos sinulla on työperusteinen oleskelulupa ja työsuhteesi päättyy, sinun täytyy etsiä uusi työpaikka määräajassa. Määräaika on 3 kuukautta, jos olet asunut Suomessa alle 2 vuotta. Jos sinulla on ollut työperusteinen oleskelulupa vähintään kaksi vuotta, määräaika on 6 kuukautta. Tätä 3 tai 6 kuukauden aikaa kutsutaan suoja-ajaksi. Suoja-aikana oleskelulupaasi ei peruuteta. Jos et löydä uutta työtä määräajassa, lupasi voidaan peruuttaa.

Sinulla on kuusi kuukautta aikaa löytää uusi työ, jos sinulla on:

  • erityisasiantuntijan oleskelulupa
  • yrityksen yli- tai keskijohdossa työskentelevän oleskelulupa
  • oleskelulupa yrityksen sisäiseen siirtoon (ICT-oleskelulupa)
  • EU:n sininen kortti tai
  • sinulla on ollut jokin muu työnteon perusteella myönnetty oleskelulupa vähintään kaksi vuotta (esimerkiksi työntekijän oleskelulupa).

Sinulla on kolme kuukautta aikaa löytää uusi työ, jos sinulla on ollut alle kaksi vuotta esimerkiksi:

  • työntekijän oleskelulupa
  • oleskelulupa Suomessa tutkimuksen suorittaneelle
  • oleskelulupa Suomessa tutkinnon suorittaneelle
  • vierailevan opettajan, luennoitsijan, kouluttajan tai
  • urheilijan oleskelulupa.

Kattavan listan kaikista suoja-aikaan kuuluvista työnperusteisista oleskelulupatyypeistä löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Jos Maahanmuuttovirasto on myöntänyt sinulle työntekijän oleskeluluvan ja työsuhteesi päättyy aikaisemmin kuin oleskelulupa, työnantajasi täytyy ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle 14 vuorokauden sisällä, että työsuhteesi päättyy.

Jos työperusteinen oleskelulupasi on edelleen voimassa, voit hakea töitä myös aloilta, jotka on määritelty valtakunnallisiksi työvoimapula-aloiksi. Katso työvoimapula-alat Työvoimabarometrin verkkosivuilta.

Lisätietoa työmarkkinatilanteesta ja työn hakemisesta löydät InfoFinlandin sivulta Töitä Suomesta

Oletko joutunut työnantajan hyväksikäytön ja merkittävän laiminlyönnin uhriksi?

Jos sinulla on jo oleskelulupa Suomessa ja olet joutunut työnantajan hyväksikäytön uhriksi, voit hakea jatkolupaa tai todistusta laajennetusta työnteko-oikeudesta työnantajan hyväksikäytön takia. Hae jatkolupaa työnantajan hyväksikäytön takia, jos nykyinen oleskelulupasi on umpeutumassa ja sinulla ei ole tiedossa uutta työnantajaa. Hae todistusta työnantajan hyväksikäytön takia, jos sinulla on oleskelulupa voimassa ja uusi työnantaja. Todistuksen tai jatkoluvan avulla voit työskennellä miltä tahansa alalta.

Maasta karkottaminen

Jos sinulla on jo ollut oleskelulupa Suomeen, mutta sinulle ei myönnetä jatkolupaa, Maahanmuuttovirasto tekee karkottamispäätöksen.

Jos syyllistyt rikoksiin Suomessa, sinut voidaan karkottaa myös rikosten perusteella.

Jos sinut karkotetaan, mahdollinen voimassa oleva oleskelulupasi raukeaa ja sinun pitää poistua maasta. Tavallisesti sinulle annetaan määräaika, jonka kuluessa sinun täytyy poistua Suomesta.

Jos et poistu Suomesta määräajan sisällä, poliisi tai Rajavartiolaitos poistaa sinut maasta.

Sinua ei lain mukaan karkoteta maasta, jos sinua uhkaa kotimaassasi kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Oletko Suomessa ilman oleskelulupaa? Pelkäätkö, että menetät oleskeluluvan? Voit saada apua arjen asioiden hoitamiseen ja oikeudellista neuvontaa lupa-asioissa monesta eri paikasta. Lue lisää aiheesta InfoFinlandin sivulta Suomessa ilman oleskelulupaa.