Siirry sisältöön

Koronavirus ja muutto Suomeen

Julkaistu20.06.2022
Suomen rajaliikennettä rajoitetaan Schengen-alueen ulkopuolisista maista. Tarkista voimassa olevat maahantulorajoitukset viranomaisten sivuilta.

Jos tulet Suomeen Schengen-alueen ulkopuolisesta maasta

Voit matkustaa Suomeen mistä tahansa maasta, jos sinulla on hyväksyttävä todistus täydestä COVID-19-rokotussarjasta ja tarvittavat matkustusasiakirjat.

Jos olet Suomen kansalainen tai asut Suomessa, sinulla on aina oikeus palata Suomeen.

Jos olet palaamassa Suomeen ulkomailta, valmistaudu todistamaan rajalla, että sinulla on perusteet Suomeen tuloon. Rajatarkastuksessa sinun tulee esittää voimassa oleva henkilökortti tai passi ja tarvittaessa vaadittava viisumi tai oleskelulupa. Lisätietoa rajanylityksistä löytyy Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Terveystarkastukset Suomen rajalla

Tartuntatautilain mukaiset velvoitteet koskevat kaikkia Suomeen saapuvia. Siksi sinun pitää tutustua terveysviranomaisten ohjeisiin, riippumatta siitä mistä maasta olet Suomeen saapumassa.

Kun saavut Suomeen, sinut ohjataan rajalla terveystarkastukseen.

  • Jos olet saanut täyden rokotussarjan, voit näyttää viranomaisille rokotustodistuksen.
  • Jos olet sairastanut koronan alle puolen vuoden sisällä, voit näyttää viranomaisille parantumistodistuksen.
  • Jos olet käynyt aikaisintaan 72 h ennen maahan saapumista koronatestissä ja tulos on negatiivinen, voit näyttää viranomaisille testitodistuksen.
  • Jos sinulla ei ole todistusta, sinut ohjataan testiin tai sinulle annetaan ohjeet, miten voit mennä testiin.

Tietyissä tilanteissa sinun pitää mennä myös toiseen koronavirustestiin 3-5 päivän aikana siitä, kun tulet Suomeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että vältät kontakteja, kunnes olet saanut negatiivisen tuloksen tästä toisesta testistä.

Sinun ei tarvitse osallistua koronavirustesteihin maahantulon yhteydessä, jos sinulla on todistus COVID-19-rokotussarjasta ja viimeisestä rokotusannoksesta on kulunut aikaa vähintään 7 vuorokautta tai todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista. Muissa tapauksissa testaus on pakollista.

EU-kansalaiset ja alueella asuvat voivat saada digitaalisen EU:n koronatodistuksen, jonka kaikki EU-maat hyväksyvät rajaliikenteessä. Suomessa asuvat saavat EU:n koronatodistuksen Omakanta.fi-palvelusta.

Lisätietoa saat Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivuilta.

FINENTRY -palvelun avulla pääset nopeammin rajan yli

Ota palvelu käyttöön ennen matkaa. FINENTRY -palvelusta saat henkilökohtaiset ohjeet, miten sinun täytyy toimia, kun saavut Suomeen pandemian aikana. FINENTRY-palvelussa voit:

  • varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin,
  • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen,
  • saada tekstiviestin testin tuloksesta.

Palvelu toimii usealla kielellä. Huomioi myös maahantuloon liittyvät ohjeet ja rajoitukset.

Jos haet ensimmäistä oleskelulupaa

Koronaviruksen takia Suomi on rajoittanut viisumi- ja oleskelulupahakemusten vastaanottoa ja käsittelyä edustustoissa. Voit edelleen hakea oleskelulupaa Suomeen tai oleskeluoikeuden rekisteröintiä Maahanmuuttoviraston Enter Finland -verkkopalvelun kautta. Voit myös maksaa käsittelymaksun verkkopalvelussa.

Sinun pitää kuitenkin käydä tunnistautumassa Suomen edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, ennen kuin hakemuksesi voidaan ottaa käsittelyyn. Yleensä sinun täytyy tunnistautua kolmen kuukauden sisällä siitä, kun teit hakemuksen. Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 1.10.2022 asti. Tarkasta sinua palvelevan Suomen edustuston tilanne osoitteesta finlandabroad.fi.

Seuraa Suomen Ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston asiakastiedotteita.

Jos haet turvapaikkaa Suomesta

Hae turvapaikkaa Suomesta henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Voit myös koronavirustilanteen aikana tulla Suomeen ja jättää turvapaikkahakemuksen. Ilmoita heti rajatarkastusviranomaiselle, että haluat hakea turvapaikkaa.

Jos olet Suomessa

Jos olet jo Suomessa ja olet hakemassa oleskelulupaa tai jatkolupaa, sinun pitää ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Koronavirustilanteen takia Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä voit asioida vain ajanvarauksella, jonka voit tehdä Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelussa,
  • Voit tehdä suurimman osan hakemuksista Maahanmuuttoviraston ylläpitämässä Enter Finland -verkkopalvelussa osoitteessa enterfinland.fi.,
  • Yleensä sinun täytyy tunnistautua kolmen kuukauden sisällä siitä, kun teit hakemuksen. Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 1.10.2022 asti.

Tarkemmat ohjeet oleskeluluvan hakemiseen ja palvelupisteessä asioimiseen koronavirusepidemian aikana löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Koronavirus COVID-19

Lisätietoa koronan vaikutuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta: Koronavirus COVID-19 .