Siirry sisältöön

Asettuminen Helsinkiin

Julkaistu18.03.2024
Helsingistä löydät erilaisia palveluita, jotka auttavat sinua asettumaan asumaan kaupunkiin. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi alkukartoitus, kotoutumissuunnitelma ja kotoutumiskoulutus. Myös perheesi jäsenillä voi olla oikeus näihin palveluihin, jos he muuttavat Helsinkiin sinun kanssasi.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Palvelut, jotka auttavat kotoutumaan

Helsinki-info

Helsinki-info on neuvontapiste, josta voit kysyä ajantasaista tietoa Helsingistä, kaupungin palveluista, asumismahdollisuuksista, työstä ja opiskelusta. Voit myös pyytää apua, jos et tiedä, mihin viranomaiseen sinun täytyy ottaa yhteyttä. Lisäksi Helsinki-info tarjoaa digineuvontaa ja auttaa sinua kaikissa maahantuloon liittyvissä kysymyksissä. Helsinki-info palvelee useilla eri kielillä puhelimitse, kasvokkain tai sähköisesti.

Puhelin 09 310 11111 ja chat ma-to klo 9-16, pe klo 10-15

Palvelupisteet:

  • Keskustakirjasto Oodi, osoite: Töölönlahdenkatu 4, ma-to klo 9-18 ja pe klo 10-18
  • International House Helsinki, osoite: Lintulahdenkuja 2D, 2. krs., ma-to klo 9-16 ja pe klo 10-16
  • Neuvontaa tarjotaan myös Helsingin eri alueilla kirjastoissa, leikkipuistoissa, kulttuuritaloissa ja järjestöjen tiloissa. Palvelupaikat ja aikataulut löydät Helsinki-infon verkkosivulta.

International House Helsinki

Jos olet äskettäin muuttanut pääkaupunkiseudulle, International House Helsingistä (IHH) voit saada yhdellä käynnillä neuvontaa ja viranomaispalveluja.

International House Helsinki tarjoaa sinulle:

  • maksutonta neuvontaa ja muuttoon liittyvää tietoa usealla eri kielellä
  • oleskeluoikeuden rekisteröintiä, jos olet EU-kansalainen
  • mahdollisuuden hakea suomalaista henkilötunnusta, asukkaaksi rekisteröitymistä ja ilmoittaa osoitetiedot
  • mahdollisuuden hakea verokorttia ja saada ja verotukseen liittyvää neuvontaa
  • tietoa sosiaaliturvasta ja etuuksista
  • neuvontaa TE-palveluista ja työnhaun käynnistämistä
  • neuvontaa työeläkkeestä ja tietoa A1-todistuksesta
  • työnhakuneuvontaa
  • päiväkoti- ja kouluneuvontaa perheille
  • Spouse Program -verkoston tukea Helsinkiin, Espooseen tai Vantaalle töihin muuttaneiden ulkomaalaisten henkilöiden puolisoille
  • ilmaisia englanninkielisiä Newcomer information session -infotilaisuuksia, joissa tarjotaan tukea ja neuvoja ennen Suomeen saapumista ja saapumisen jälkeen. Tilaisuudet pidetään verkossa.

Osoite:
Lintulahdenkuja 2 D, 2. kerros
00530 Helsinki

Lue lisää International House Helsingin -verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational House Helsinki

IHH - palvelupiste Suomeen muuttaville

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational House Helsinki

Newcomer Information Sessions -infotilaisuudet

Maksuton digituki helsinkiläisille

 

Helsingin kaupunki tarjoaa kaupunkilaisille ilmaista digitukea yhteistyössä Enter ry:n ja muiden järjestöjen kanssa. Digitukea saa kirjastoissa, yhteisötaloilla, palvelukeskuksissa, työväenopistolla ja nuorisotaloilla.

Omaan kotiin voi myös tilata digitukea. Helsingin kaupunki tekee yhteistyötä HelsinkiMission kanssa, jonka vapaaehtoiset auttavat digipulmissa asiakkaan omassa kodissa. Voit saada digitukea kotiin, kun olet täyttänyt yhteydenottolomakkeen verkossa tai soittanut HelsinkiMissioon ma, ke ja to klo 9–12 puh. 09–2312 0370.

Voit saada apua etänä puhelimen tai tietokoneen kautta. Digitukea saa etänä, kun teet tilauksen verkkosivulla digituki.hel.fi.  Voit myös soittaa arkisin klo 9–12 reaaliaikaiseen ja ilmaiseen digitukeen 09 310 10011 tai kirjoittaa vastaavalle digituelle chatissa verkkosivulla digituki.hel.fi.

Lisäksi Helsinki-info neuvoo kaupunkilaisia myös digitukeen liittyvissä asioissa. Saat apua, kun soitat Helsinki-infoon 09 310 11 111.

Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma

Työ- ja elinkeinotoimiston työntekijä tekee kanssasi alkukartoituksen ja kotoutumissuunnitelman, kun ilmoittaudut työnhakijaksi.

Itäkeskuksen ja Pasilan TE-toimistot tekevät alkukartoituksia. Jotta pääset alkukartoitukseen, sinun pitää ilmoittautua työnhakijaksi internetin kautta osoitteessa te-palvelut.fi. Voit ilmoittautua internetin kautta, jos sinulla on suomalaiset verkkopankkitunnukset.

Voit ilmoittautua alkukartoitukseen myös TE-toimistossa.

Itäkeskuksen toimipaikka
Osoite: Asiakkaankatu 3 A, 4. kerros
Puhelin: 0295 025 500
Aukioloajat: ma–pe klo 9.00–16.00

Pasilan toimipaikka
Osoite: Ratapihantie 7 (sisäänkäynti Veturitorin puolelta)
Puhelin: 0295 025 500
Aukioloajat: ma–pe klo 9.00–16.00

Maahan muuttaneiden erityispalvelut

Maahan muuttaneiden erityispalveluista voit saada ohjausta ja neuvontaa kotoutumiseen, maahanmuuttoon, ihmiskauppaan ja paperittomien palveluihin liittyvissä asioissa. Neuvontaa ja ohjausta voi saada kuka tahansa sitä tarvitseva.

Maahan muuttaneiden erityispalveluihin voivat hakeutua myös tilapäistä suojelua ja kotikunnan saaneet ukrainalaiset 4.3.2023 alkaen.

Yksikön palveluihin kuuluvat kotoutumista edistävä sosiaalipalvelu, alaikäisenä ilman huoltajaa saapuneiden aikuistumisen tuki sekä kiireellinen ja välttämätön sosiaalipalvelu asiakkaan tilanteesta riippuen.

Maahan muuttaneiden erityispalveluista voit myös hakea kotoutumisen edistämisestä annetun lain mukaista kunnan alkukartoitusta, jos et ole työtön työnhakija. Esimerkiksi, jos hoidat alle 3-vuotiasta lastasi, olet opiskelija, käyt töissä, tai olet asunut Suomessa alle 3 vuotta. Alkukartoituksen tarkoitus on auttaa sinua löytämään tarvitsemiasi palveluja kotoutumisen tueksi.

Jos etsit töitä, sinun kannattaa ilmoittautua TE-toimistoon. Silloin TE-toimisto tekee sinulle alkukartoituksen.

Yhteystiedot:

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus
Maahan muuttaneiden erityispalvelut
Työpajankatu 14A, 1.kerros
Puh. 09 310 37577 (vasta maahan tulleet ja ihmiskaupan uhrit)
Puh. 09 310 23747 (erityisryhmien sosiaalityö/paperittomat)

Lue lisää: Kotoutuminen Suomeen.

Tarvitsetko tulkkia?

Jos et osaa suomea tai ruotsia, voit käyttää tulkkia, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa. Esimerkiksi Kela ja Maahanmuuttovirasto tilaavat asiakkaalle tulkin joissakin tapauksissa. Silloin sinun ei tarvitse maksaa. Kysy tulkkauksesta aina etukäteen asianomaiselta viranomaiselta tai pyydä neuvoa Helsinki-infosta.

Jos tilaat tulkin itse ja maksat kustannukset, voit käyttää tulkkia milloin haluat. Tulkkauspalveluja Helsingissä tarjoavat monet yritykset. Voit etsiä näitä yrityksiä esimerkiksi internetistä. Esimerkiksi A-tulkkaus välittää Helsingin seudulla asioimistulkkeja tilanteisiin, joissa hoidat asioita viranomaisten kanssa.

Voit etsiä tulkkia tai kääntäjää Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilla olevan hakukoneen avulla.

Lue lisää: Tarvitsetko tulkkia?

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen kääntäjien ja tulkkien liitto

Etsi tulkki tai kääntäjä

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTúlka

Tulkkausta

Taloudelliset ongelmat

Jos sinulla on taloudellisia ongelmia, voit kysyä neuvoa oman kuntasi sosiaalityöntekijältä tai Kelasta. Joissakin tilanteissa sinulla on oikeus hakea toimeentulotukea. Toimeentulotukea voit hakea Kelasta.

Talous- ja velkaneuvonta

Jos sinulla on ongelmia velkojen kanssa, ota yhteyttä oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan. Palvelu on maksuton.

Helsingin oikeusaputoimisto
Talous- ja velkaneuvonta
Porkkalankatu 13 G
Puh. 029 56 60123 ma–pe klo 8–16.15

Lue lisää: Taloudelliset ongelmat.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikeusaputoimisto

Talous- ja velkaneuvonta