Siirry sisältöön

Vammaiset ihmiset

Julkaistu28.06.2024
Suomen lain mukaan ketään ei saa syrjiä vamman takia. Vammaisella ihmisellä on oikeus elää normaalia elämää, esimerkiksi opiskella, tehdä työtä ja perustaa perhe. Suomi on myös sitoutunut noudattamaan YK:n vammaissopimusta.

Suomessa on monia palveluja, jotka auttavat sinua arjessa vamman tai sairauden kanssa. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi kuljetuspalvelu ja avustajapalvelu. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on oikeus hakea näitä palveluita. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vammaisten palvelut.

Vammaisjärjestöt

Suomessa on useita järjestöjä, joiden tavoitteena on parantaa vammaisten ihmisten asemaa yhteiskunnassa. Näistä järjestöistä voit saada neuvoja ja apua esimerkiksi palvelujen hakemiseen. Monet järjestöt myös tarjoavat vapaa-ajan toimintaa ja vertaistukea kaikenikäisille. Löydät järjestöjen yhteystiedot Vammaisfoorumin sivuilta.

Suomessa toimii myös vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma, joka tarjoaa palveluohjausta ja neuvontaa vammaisille maahanmuuttajille ja pitkäaikaissairaille.