Siirry sisältöön

Suomen kielen opiskelu

Julkaistu08.02.2024
Aikuisten suomen kielen koulutusta järjestävät erilaiset oppilaitokset. Kurssitarjonta on monipuolista ja sopivia kursseja on kotivanhemmille, työssäkäyville ja työttömille. Myös kotoutumiskoulutukseen kuuluu suomen kielen opiskelua.

Kielikurssit

Suomen kielen kursseja järjestävät esimerkiksi kansalaisopistot, työväenopistot, kansanopistot, yliopistot ja kesäyliopistot.

Finnishcourses.fi-palvelusta löydät tietoa suurten kaupunkien kursseista ja verkkokursseista. Valtakunnalliset kielikurssien järjestäjien tiedot löytyvät Kielibuusti.fi-sivustolta.

Kurssit alkavat yleensä elokuussa tai syyskuussa sekä tammikuussa. Kielikurssilla voi yleensä käydä iltaisin. Kielikurssit ovat usein hyvin täynnä, ilmoittaudu kurssille ajoissa.

Huomaathan, että joskus myös työnantaja voi järjestää kielikursseja.

Kielikoulutus erityisryhmille

Kuurojen kansanopistossa voi opiskella suomalaista viittomakieltä. Opistossa on kursseja myös huonokuuloisille.

Kotoutumiskoulutus

Jos olet laatinut viranomaisten kanssa kotoutumissuunnitelman, sinulla on oikeus ilmaiseen kotoutumiskoulutukseen. Kotoutumiskoulutuksessa voit opiskella suomen tai ruotsin kieltä, miten suomalainen yhteiskunta toimii ja miten Suomessa haetaan työtä. Jos haluat opiskella suomen tai ruotsin kielen kurssilla, joka ei ole TE-palveluiden järjestämä, sovi tästä asiantuntijasi kanssa ennen kuin kurssi alkaa.

Lue lisää sivulta Kotoutuminen Suomeen.

Kielikoulutus työttömille

Jos olet työtön, TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelut voivat ohjata sinut kotoutumiskoulutukseen ja muihin kielitaitoa tukeviin palveluihin.

Lue lisää sivulta Jos jäät työttömäksi.

Valmentava koulutus

Suomen kieltä voi opiskella myös tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA).

Lue lisää valmentavasta koulutuksesta sivuilta Ammatillinen koulutus ja Lukio.

Kielikahvilat ja keskusteluryhmät

Voit harjoitella suomen kieltä myös keskustelemalla. Monet kirjastot ja järjestöt järjestävät kielikahviloita ja keskusteluryhmiä, joissa voit harjoitella suomen puhumista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKotoutumisentukena.fi

Suomen kielen keskusteluryhmiä

Paikallistietoa