Siirry sisältöön

Luonnossa liikkuminen

Julkaistu01.09.2023
Suomen luonto on monipuolinen. Luonnossa liikkuminen on hauskaa ja turvallista, kun valitset oman kuntosi ja taitojesi mukaisia reittejä ja noudatat ohjeita.

Suomessa on neljä hyvin erilaista vuodenaikaa. Vuodenajasta ja alueesta riippuen voit harrastaa erilaisia asioita.

Suomen vuodenajoista kerrotaan enemmän InfoFinlandin sivulla Suomen ilmasto.

Retkeily ja vaeltaminen

Vaeltaminen ja retkeily ovat harrastuksia, jotka sopivat kaikkiin vuodenaikoihin. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta retkeilystä tai vaeltamisesta, on hyvä aloittaa lyhyillä ja helpoilla reiteillä, jotka sijaitsevat lähellä asutusta. Lyhyille retkille voi lähteä ilman erityisiä varusteita. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa juotavaa ja puhelin sekä kartta. Retkeily kannattaa aloittaa merkityillä reiteillä. Retkeilykarttoja myydään kirjakaupoissa ja Internetissä. Pidemmät retket ja vaellukset vaativat enemmän suunnittelua ja varautumista.

Retkeilyn säännöt

Ennen kuin lähdet retkelle, on tärkeää opetella luonnossa liikkumisen säännöt. Säännöt koskevat luonnon kunnioittamista, liikkumista luonnossa, leiriytymistä, tulentekoa ja roskatonta retkeilyä.

Revontulet

Suomi on maailman parhaita alueita nähdä revontulia (aurora borealis). Useimmiten niitä voi nähdä Pohjois-Lapin taivaalla syyskuusta maaliskuuhun. Joskus revontulia voi nähdä myös Etelä-Suomessa. Hyvä revontulten katselusää on selkeä ja pimeä yö, kaukana asutuskeskusten valoista. Kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä selkeä yö on usein myös kylmä. Kesällä yöt ovat liian valoisia revontulten katseluun.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIlmatieteen laitos

Revontulet

Hiihtäminen

Hiihtäminen on yksi Suomen suosituimmista talviurheilulajeista. Se on terveellistä ja lähes ilmaista kuntoliikuntaa. Tietoa hiihtokursseista, suksien vuokraamisesta ja laduista saa esimerkiksi Suomen Latu ry:n verkkosivuilta suomeksi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen Latu ry

Tietoa hiihtämisestä

Vesillä liikkuminen

Suomalaiset liikkuvat paljon vesillä. Suomessa harrastetaan myös paljon melontaa ja purjehdusta. Turvallisuus on vesillä liikkumisessa tärkeää. Seuraa säätiedotuksia ja käytä aina oikean kokoisia pelastusliivejä.

Jäällä liikkuminen

Talvella suurin osa Suomen vesialueista on jään peitossa. Jäällä voi esimerkiksi kävellä, luistella hiihtää ja pilkkiä. Jäällä liikkumiseen liittyy aina riskejä ja turvallisuus on tärkeää ottaa huomioon. Ota aina selvää jään paksuudesta ja kestävyydestä ennen kuin menet jäälle.

Muistilista jäällä liikkumiseen:

  • Kun vesi jäätyy, niin se ei ole heti kestävää.
  • Jään vahvuus voi vaihdella lyhyilläkin matkoilla
  • Keväällä jään kantavuutta on hyvin vaikea arvioida ja jäällä liikkumista kannattaakin välttää.
  • Jäällä liikkujan tärkein varuste ovat jäänaskalit eli jääpiikit. Ilman niitä on hyvin vaikeaa päästä ylös avannosta.
  • Jos et ole varma jään kestävyydestä, älä mene jäälle.

Kalastaminen

Onkiminen (mato-ongella) ja pilkkiminen kuuluvat joitakin erityistapauksia lukuun ottamatta jokaisenoikeuksiin eikä niitä varten tarvitse hankkia kalastuslupaa. Muuta kalastusta ja ravustusta varten tarvitaan: valtion kalastuksenhoitomaksu

Muuta kalastusta ja ravustusta varten tarvitset vesialueen omistajan luvan.

Jokaisenoikeudet

Jokaisenoikeuksilla tarkoitetaan kaikkien mahdollisuutta liikkua vapaasti Suomen luonnossa. Jokaisenoikeudet ovat olennainen osa suomalaista kulttuuria ja lainsäädäntöä.

Jokaisenoikeudet lyhyesti

Saat:

  • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä,
  • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua - voit esimerkiksi telttailla riittävän etäällä ihmisten asunnoista,
  • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kasveja, joita ei ole rauhoitettu,
  • onkia ja pilkkiä (onkiminen ja pilkkiminen on kielletty joissakin vesistöissä),
  • veneillä, uida ja kulkea jäällä.

Et saa:

  • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle,
  • kulkea pihanmailla, istutuksilla tai viljelyssä olevilla pelloilla,
  • häiritä eläimiä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia,
  • kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita,
  • ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja, sammalta tai jäkälää,
  • tehdä avotulta,
  • häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähellä asumuksia tai meluamalla,
  • roskata ympäristöä,
  • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa,
  • kalastaa ja metsästää.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleRetkikartta.fi

Retkeilykartat verkossa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMetsähallitus

Eräluvat

Kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet

Suomessa on 41 kansallispuistoa. Kansallispuistolla tarkoitetaan suurta, yli 1000 hehtaarin luonnonsuojelualuetta. Kansallispuistojen ensisijainen tarkoitus on luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, mutta ne ovat samalla myös kaikille avoimia nähtävyyksiä.

Kansallispuistojen kauniit maisemat ovat hyviä matkakohteita. Suurimmissa puistoissa voi yöpyä ja tehdä pidempiä retkiä. Kansallispuistoissa on usein metsähallituksen ylläpitämä luontokeskus, josta saa ajankohtaista tietoa alueen luonnosta ja siellä liikkumisesta. Vierailu kannatta aloittaa sieltä.

Kansallispuistoissa jokaisenoikeuksia on rajoitettu. Ohjeisiin ja sääntöihin voit tutustua etukäteen kansallispuistojen sivuilla.