theme icon

Veroilmoitus ja verotuspäätös

Suomessa saat esitäytetyn veroilmoituksen verohallinnosta postissa tai sähköisessä palvelussa. Veroilmoituksen perusteella saat verotuspäätöksen touko-lokakuussa. Veropäätöksestä löytyy tieto, pitääkö maksaa jäännösveroa vai saatko palautusta, jos olen maksanut liikaa veroa edellisenä vuonna.

Veroilmoitus

Veroilmoituksessa on tiedot edellisen vuoden tuloista, veroista ja vähennyksistä. Tarkista veroilmoituksessa olevat tiedot. Jos kaikki tiedot ovat oikein, eikä mitään tietoja puutu, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos tiedot eivät ole oikein tai jotain puuttuu, täydennä ja korjaa veroilmoitus OmaVero-verkkopalvelussa. Voit käyttää verkkopalvelua, jos sinulla on suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Jos et tee korjauksia OmaVero-verkkopalvelussa, hanki erilliset korjauslomakkeet Verohallinnon verkkosivuilta tai verotoimistosta. Lähetä lomakkeet erikseen postitse.

Muista tarkistaa veroilmoitus ja tehdä tarvittavat muutokset viimeiseen palautuspäivään mennessä. Palautuspäivä on merkitty veroilmoituksen etusivulle. Veroilmoituksen tietojen perusteella määräytyy lopullinen verotuspäätös.

linkkiVerohallinto:
Veroilmoitus ja verotuspäätössuomi | ruotsi | englanti

Tarkista vähennykset

Suomessa voit tehdä verotuksessa vähennyksiä, jotka pienentävät veroa. Verohallinto tekee osan vähennyksistä automaattisesti, mutta joitakin vähennyksiä sinun pitää itse hakea.

Vähennyksiä ovat esimerkiksi:

  • kotitalousvähennys
  • vähennys asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista
  • asuntolainan korkovähennys

Voit vähentää asuntolainan korot verotuksessa silloin, kun olet ottanut lainan vakituista asuntoasi varten. Voit vähentää asuntolainan korot verotuksessa myös silloin, jos vakituinen asuntosi sijaitsee ulkomailla. Jos olet ottanut asuntolainan suomalaisesta pankista, verottaja saa lainan tiedot suoraan pankista. Jos sinulla on asuntolainaa ulkomaisesta pankista, ilmoita lainan tiedot verottajalle itse.

Jos saat palkkaa, verohallinto vähentää automaattisesti 750 euroa tulon hankkimisesta. Jos sinulla on kuluja tätä enemmän, voit ilmoittaa ne tulonhankkimismenoina veroilmoituksessa. Esimerkiksi jos teet etätyötä, voit vähentää menot työhuoneesta, kalusteista ja internetistä. Etätyö on järjestely, jossa olet sopinut työnantajasi kanssa, että työskentelet osan työajastasi kotona tai muussa paikassa, jonka olet itse hankkinut.

Voit ilmoittaa vähennyksiä, kun tilaat uutta verokorttia. Tällöin vähennykset huomioidaan veroprosentissasi. Voit myös hakea vähennyksiä jälkikäteen veroilmoituksella. Tällöin saat vähennykset jälkikäteen veronpalautuksena.

Vero.fi-sivulta löydät tarkempaa tietoa siitä, miten voit tehdä verovähennyksiä ja täyttää veroilmoituksen.

linkkiVerohallinto:
Vähennykset verotuksessasuomi | ruotsi | englanti

Verotuspäätös

Verotuspäätös on laskelma lopullisen veron määrästä. Sinulta on pidätetty palkasta tai muusta tulosta veroa verokortin perusteella. Tätä sanotaan ennakonpidätykseksi. Ennakonpidätyksen määrä perustuu arvioon tuloistasi. Veron määrä tarkistetaan jälkikäteen sen perusteella, paljonko tulosi ja vähennyksesi ovat todella olleet.

Saat esitäytetyn veroilmoituksen mukana verotuspäätöksen. Jos et korjaa veroilmoitusta, tämä verotuspäätös jää voimaan. Jos korjaat veroilmoitusta, saat myöhemmin uuden verotuspäätöksen. Muista tarkistaa myös uusi verotuspäätös.

Säilytä verotuspäätös ja erittelyosa, jonka saat keväällä veroilmoituksen mukana. Jos tilaat uuden erittelyosan, se maksaa.

Veronpalautus ja jäännösvero

Verotuspäätöksestä näet, oletko maksanut oikean määrän veroa. Jos olet maksanut liikaa veroa, saat veronpalautusta. Jos olet maksanut liian vähän veroa, joudut maksamaan jäännösveroa.

Veronpalautus maksetaan suoraan pankkitilillesi. Ilmoita pankkitilisi numero Verohallinnon verkkopalvelussa tai erillisellä paperilomakkeella. Voit saada veronpalautuksen joko suomalaiselle tai ulkomaiselle pankkitilille.

Jos joudut maksamaan jäännösveroa, saat verotuspäätöksen mukana tilisiirtolomakkeen. Tilisiirtolomakkeesta näet jäännösveron määrän, pankkitilinumeron, eräpäivän ja viitenumeron. Sinun pitää maksaa jäännösverosta myös korkoa tietyn ajan jälkeen.

linkkiVerohallinto:
Veronpalautuksetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiVerohallinto:
Jäännösverosuomi | ruotsi | englanti

linkkiVerohallinto:
Ilmoita tilinumerosuomi | ruotsi | englanti