Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Kun odotat lasta

Jos epäilet, että olet raskaana, voit tehdä raskaustestin. Raskaustestejä voi ostaa esimerkiksi apteekeista.

Kun olet raskaana:

  1. Ota yhteys oman kuntasi äitiysneuvolaan.
  2. Mene lääkärintarkastukseen ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä.
  3. Tee kirjallinen ilmoitus työnantajallesi viimeistään kaksi kuukautta ennen kuin jäät äitiysvapaalle.

Äitiysneuvola

Äitiysneuvolasta saat opastusta kaikissa raskauteen liittyvissä asioissa sekä tietoa erilaisista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Lisäksi neuvolassa seurataan äidin ja sikiön terveydentilaa. Oman kunnan neuvolapalvelut ovat ilmaisia. Voit käyttää oman kuntasi äitiysneuvolan palveluja, jos sinulla on Suomessa kotikunta. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Isät ovat myös tervetulleita neuvolaan. Neuvolassa keskustellaan parisuhteesta ja vanhemmuudesta sekä isän roolista ja vastuusta vanhempana.

Neuvola järjestää myös synnytysvalmennusta ja perhevalmennusta odottaville äideille ja isille. Suurin osa suomalaisista isistä ja äideistä osallistuu tähän valmennukseen.

Neuvolan hoitaja voi tarvittaessa pyytää tulkin mukaan neuvolatapaamisiin. Tulkin täytyy olla aikuinen, joten omaa alaikäistä lasta ei voi käyttää tulkkina.

Äitiysneuvola antaa kaikille vauvaa odottaville vanhemmille Meille tulee vauva -oppaan, jonka on tuottanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lääkärintarkastuksessa kannattaa käydä ensimmäisen kerran ennen kuin neljäs raskauskuukausi on päättynyt. Saat silloin lääkäriltä tai neuvolasta raskaustodistuksen. Tarvitset sitä, kun haet Kelasta äitiysavustusta ja äitiysrahaa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tukea raskaana olevalle äidille.

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla kerrotaan yleisesti neuvolatoiminnasta Suomessa.

linkkiTerveyden ja hyvinvoinnin laitos:
Meille tulee vauva -opas(pdf, 1,46 Mt)suomi | ruotsi | englanti | venäjä | somali

linkkiSosiaali- ja terveysministeriö:
Tietoa neuvolapalveluistasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Kipu ja verenvuoto raskauden aikana

Normaaliin raskauteen kuuluu pientä kipua, kun kohtu kasvaa. Jos olet epävarma, kuuluuko kipu asiaan, kysy neuvoa omasta neuvolastasi. Jos kipu on kovaa tai jos sinulla on verenvuotoa, ota yhteyttä sairaalaan. Sinut kutsutaan tutkimukseen, jos se on tarpeellista. Kiireellisessä tapauksessa et tarvitse lähetettä.

Ympärileikkaus ja raskaus

Jos sinulle on tehty ympärileikkaus ennen kuin tulit Suomeen, sinulle tehdään synnytyksen yhteydessä avausleikkaus. Avausleikkaus voidaan tehdä myös raskauden keskivaiheessa tai ennen raskautta. Avausleikkaus helpottaa synnytystä sekä tutkimuksia raskauden aikana. Leikkaus tehdään sairaalassa, ja parantuminen kestää yleensä 1–2 päivää. Kysy lisää neuvolan terveydenhoitajalta.

Tukea raskaana olevalle äidille

Jos kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin, sinulla on oikeus saada erilaisia Kelan tukia raskauden aikana ja sen jälkeen. Lue lisää InfoFinlandin sivuilta Tukea raskaana olevalle äidille ja Tukea lapsen syntymän jälkeen.

linkkiKela:
Asiointi verkossasuomi | ruotsi | englanti

linkkiKela:
Toimistojen yhteystiedotsuomi | ruotsi | englanti

linkkiKela:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

Mitä teen jos minulla ei ole kotikuntaa Suomessa?

Ota yhteyttä yksityiseen lääkäriasemaan. Suurimmilla paikkakunnilla on useita yksityisiä lääkäreitä, joillakin paikkakunnilla on myös yksityisiä neuvoloita. Ota huomioon, että yksityinen terveydenhuolto on kallista. Suomalaista henkilövakuutusta ei voi saada, jos ei kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Odotatko vauvaa vaikeassa elämäntilanteessa tai yksin?

Jos odotat vauvaa ja sinusta tuntuu siltä, että et pärjää yksin, voit ottaa yhteyttä ensikotiin. Ensikodissa saat apua vanhemmuuteen ja elämänhallintaan. Voit kysyä ensikotitoiminnasta omasta neuvolastasi. Ensikodin palvelut on tarkoitettu niille, joilla on Suomessa kotikunta. Tarvitset myös lähetteen kunnan sosiaalitoimesta. Lisää tietoa kotikuntaoikeudesta saat InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Harkitsetko raskauden keskeytystä? Katso lisätietoja InfoFinlandin sivulta Abortti.

linkkiEnsi- ja turvakotien liitto:
Ensikotien yhteystiedotsuomi