theme icon

Raskaus ja synnytys

Suomessa on hyvät terveyspalvelut raskaana oleville ja pienille lapsille. Äidin ja vauvan terveydestä huolehditaan äitiysneuvoloissa. Sieltä saat ohjeita turvallista raskautta ja synnytystä varten.

Voit ostaa raskaustestin apteekista. Myös suuret ruokakaupat myyvät raskaustestejä.

Kun olet raskaana:

  1. Varaa aika äitiysneuvolaan.
  2. Käy lääkärillä ennen kuin 4. raskauskuukausi päättyy.
  3. Jos olet töissä, tee kirjallinen ilmoitus työnantajallesi viimeistään 2 kuukautta ennen kuin jäät äitiysvapaalle.

Varaa aika äitiysneuvolaan

Kun huomaat, että olet raskaana, ota yhteyttä oman kuntasi äitiysneuvolaan tai perhekeskukseen. Voit käyttää neuvolan tai perhekeskuksen palveluita, jos sinulla on Suomessa kotikunta.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Myös turvapaikanhakijat voivat käyttää äitiysneuvolan palveluita. Joissakin kaupungeissa voit käyttää äitiysneuvolan palveluita myös silloin, jos olet Suomessa ilman oleskelulupaa.

Neuvolassa terveydenhoitaja seuraa sinun terveyttäsi ja vauvan terveyttä. Saat neuvolasta ohjeita turvallista raskautta ja synnytystä varten. Saat myös tärkeää tietoa siitä, mitä palveluita Suomessa on lapsiperheille. Sinun ei tarvitse maksaa neuvolan palveluista.

Vauvan molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolaan. Jos haluat, voit myös pyytää mukaan tukihenkilön.

Jos tarvitset tulkkia, neuvolan hoitaja voi pyytää tulkin mukaan tapaamisiin. Tulkin täytyy olla aikuinen.

linkkiTerveyden ja hyvinvoinnin laitos:
Meille tulee vauva -opas(pdf, 1,46 Mt)suomi | ruotsi | englanti | venäjä | somali | saame

linkkiSosiaali- ja terveysministeriö:
Tietoa neuvolapalveluistasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Käy lääkärissä

Käy neuvolalääkärissä ennen kuin raskauden 4. kuukausi päättyy. Voit usein varata ajan lääkärille äitiysneuvolan kautta. Kun käyt lääkärintarkastuksessa, saat todistuksen raskaudesta. Tarvitset tätä todistusta, jos haet työnantajaltasi äitiysvapaata. Tarvitset todistusta myös, jos haet Kelasta äitiysavustusta ja äitiysrahaa.

Lue lisää näistä etuuksista InfoFinlandin sivulta Tukea raskaana olevalle äidille. Sivulla Suomen sosiaaliturva kerrotaan, kenellä on oikeus Kelan etuuksiin.

Yksityiset äitiysneuvolat

Suomessa on myös yksityisiä äitiysneuvoloita. Ota huomioon, että yksityiset terveyspalvelut ovat maksullisia.

Lue lisää sivulta Terveyspalvelut Suomessa.

Sukuelinten silpominen ja raskaus

Jos sinulle on tehty sukuelinten silpominen, sinulle voidaan tehdä avausleikkaus. Se helpottaa tutkimuksia raskauden aikana. Sinun on myös helpompi synnyttää. Avausleikkaus voidaan tehdä ennen raskautta, raskauden keskivaiheessa tai synnytyksen yhteydessä.

Neuvolan terveydenhoitaja kysyy, onko sinulle tehty sukuelinten silpominen. On tärkeää kertoa asiasta, jotta terveydenhoitaja tietää ohjata sinut avausleikkaukseen.

Synnytys

Suomessa naiset synnyttävät yleensä sairaalassa. Kysy äitiysneuvolasta, missä sairaalassa synnytät.

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, synnytys ei maksa sinulle kovin paljon.

Vauvan toinen vanhempi voi olla mukana synnytyksessä. Jos haluat, voit myös pyytää mukaan jonkun muun sukulaisen tai ystävän.

Suomessa suurin osa äideistä synnyttää alakautta. Se on yleensä turvallisin tapa. Jos tämä ei ole mahdollista, lääkäri päättää keisarinleikkauksesta.

Jos pelkäät synnytystä, puhu asiasta neuvolassa. Pelkoon voi saada apua esimerkiksi synnytyspelkopoliklinikalta.

Synnytyksen jälkeen olet yleensä vauvan kanssa sairaalassa muutaman päivän. Toinen vanhempi tai muu tukihenkilö voi olla sairaalassa auttamassa sinua koko päivän. Jos synnytät ensimmäisen lapsesi, tukihenkilösi voi usein olla myös yöt sairaalassa.

Kun lähdet sairaalaan, ota mukaan vauvalle tarpeeksi lämpimät vaatteet kotimatkaa varten. Jos aiot viedä vauvan kotiin autolla, tarvitset autoon turvakaukalon.

Tulkkaus synnytyksessä

Synnytyksen tarkkaa aikaa ei voi tietää etukäteen. Siksi voi olla vaikeaa saada tulkkia synnytykseen.

Jotkut tulkkikeskukset päivystävät viikonloppuna sekä illalla ja yöllä. Neuvolasta saat lisätietoa tulkkipalveluista kunnassasi.

Lue lisää tulkkipalveluista InfoFinlandin sivulta Tarvitsetko tulkkia?

Kun lapsi on syntynyt

Sivulla Kun lapsi syntyy Suomessa on tärkeää tietoa siitä, mitä käytännön asioita sinun täytyy hoitaa lapsen syntymän jälkeen. Sivulla on tietoa esimerkiksi lapsen rekisteröinnistä väestötietojärjestelmään, Suomen nimilaista sekä lapsen sosiaaliturvasta.

Apua vauvan kanssa

Jos sinusta tuntuu siltä, että et pärjää vauvan kanssa ilman apua, voit opetella vauvan hoitamista ensikodissa. Kysy toiminnasta omasta äitiysneuvolastasi. Tarvitset ensikotiin lähetteen omasta kunnastasi.

linkkiÄimä ry:
Tietoa synnytyksen jälkeisestä masennuksestasuomi | ruotsi | englanti | venäjä | viro | somali | arabia | saame