theme icon

Avioero

Jos sinulla tai puolisollasi on kotipaikka Suomessa, voit hakea avioeroa Suomen lain mukaan. Myös joissakin muissa tapauksissa voit hakea Suomen lain mukaista avioeroa. Avioerosta määrätään avioliittolaissa.

Avioeron hakeminen

Avioeroa voi hakea kumpi tahansa puoliso yksin tai molemmat puolisot yhdessä. Voit hakea avioeroa yksin, vaikka puolisosi ei haluaisi erota.

Avioeroa haetaan käräjäoikeudesta. Tuomioistuin ei tutki, miksi avioeroa on haettu. Puolisoiden välisiä suhteita ei myöskään tutkita.

Avioeroa täytyy hakea kirjallisella hakemuksella. Voit jättää avioerohakemuksen oman tai puolisosi kotikunnan käräjäoikeuden kansliaan. Voit myös lähettää hakemuksen käräjäoikeuden kansliaan postissa, sähkeenä tai sähköpostina. Avioerohakemuksen löydät Suomi.fi-palvelun sivuilta.

Avioeroa haetaan kahdessa vaiheessa. Aluksi jätetään avioerohakemus. Harkinta-ajan jälkeen avioeroa täytyy hakea uudelleen. Avioero tuomitaan vasta toisen hakemuksen jälkeen. Avioero tuomitaan, vaikka toinen puoliso vastustaisi sitä.

linkkiFinlex:
Avioliittolakisuomi | ruotsi | englanti

linkkiOikeus.fi:
Avioerohakemus(pdf, 100 kb)suomi | ruotsi

linkkiOikeus.fi:
Avioeron hakeminensuomi | ruotsi | englanti

linkkiYhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:
Avioero Suomessasuomi | englanti | venäjä | viro

Harkinta-aika

Kun ensimmäinen avioerohakemus on jätetty, alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Harkinta-aika on pakollinen, jos et ole asunut kahta vuotta eri osoitteissa puolisosi kanssa.

Jos haet avioeroa yhdessä puolisosi kanssa, harkinta-aika alkaa heti, kun yhteinen hakemus on saapunut käräjäoikeuteen.

Jos toinen puoliso hakee avioeroa yksin, harkinta-aika alkaa siitä, kun hakemus on annettu tiedoksi toiselle puolisolle. Käräjäoikeus huolehtii siitä, että puoliso saa tiedon hakemuksesta.

Harkinta-ajan jälkeen

Käräjäoikeus tuomitsee puolisot avioeroon, kun:

  • kuuden kuukauden harkinta-aika on kulunut umpeen ja
  • toinen puoliso vaatii tai molemmat puolisot yhdessä vaativat, että heidät tuomitaan avioeroon.

Vaatimus siitä, että oikeus tuomitsee puolisot avioeroon harkinta-ajan kuluttua, tehdään samalla tavalla kuin ensimmäinen hakemus.

On tärkeää tehdä vaatimus avioeroon tuomitsemisesta vuoden sisällä siitä, kun harkinta-aika on alkanut. Muuten avioeroasia raukeaa.

Avioero ilman harkinta-aikaa

Jos sinä ja puolisosi olette asuneet erillänne ilman keskeytystä viimeiset kaksi vuotta ennen avioeron hakemista, harkinta-aikaa ei tarvita. Silloin tuomioistuin voi tuomita teidät avioeroon heti.

Perheasioiden sovittelu

Kun harkitsette avioeroa ja tarvitsette apua asioista neuvottelemiseen, voitte hakea perheasioiden sovittelua. Sovittelusta voi olla usein hyötyä, niin että asioista pystytään sopimaan ilman oikeudenkäyntiä. Esimerkiksi lasten tilanteesta voi puhua sovittelussa.

Tavallisesti sovittelijoita ovat sosiaalitoimistojen, kasvatusneuvoloiden ja perheneuvoloiden työntekijät. Voit keskustella heidän kanssaan luottamuksellisesti.

Kysy oman paikkakuntasi sosiaalitoimistosta, miten perheasioiden sovittelu on järjestetty paikkakunnallasi.

linkkiSosiaali- ja terveysministeriö:
Tietoa perheasioiden sovittelustasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Tukea avioeron aikana

Parisuhdeongelmissa voit hakea apua esimerkiksi oman kuntasi perheneuvolasta tai terveyskeskuksesta. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Avioliiton ja parisuhteen ongelmat.

Väkivaltatilanteissa saat lisää tietoa InfoFinlandin sivulta Väkivalta.

Monet järjestöt ja seurakunnat järjestävät tukiryhmätoimintaa niille, jotka ovat eronneet. Lisää tietoa saat esimerkiksi Väestöliiton ja Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksen sivuilta.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n sivuilta löydät tietoa ja neuvoja vanhemmille, jotka harkitsevat eroa.

Miessakit ry. pyrkii huolehtimaan miesten hyvinvoinnista ja tarjoaa sosiaalista toimintaa ja tukea. Toimintaa on Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa. Lisätietoja löydät internet-sivuilta suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

linkkiSuomen evankelis-luterilainen kirkko:
Tietoa kirkon perheneuvonnastasuomi | ruotsi | englanti

linkkiMiessakit ry:
Tukea miehillesuomi | ruotsi | englanti

Sukunimi avioerossa

Jos avioliittosi päättyy eroon, sukunimesi ei muutu. Jos haluat, voit ottaa käyttöösi toisen sukunimen. Voit esimerkiksi ottaa käyttöön minkä tahansa sellaisen sukunimen, joka sinulla on ennen ollut. Lähetä hakemus nimenmuutoksesta Digi- ja väestötietovirastoon.

Avioero ja oleskelulupa

Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa, joka on myönnetty perhesiteen perusteella, avioero saattaa vaikuttaa oleskelulupaan. Tällaisessa tilanteessa harkitaan aina erikseen, jatketaanko oleskelulupaa avioeron jälkeen, vai peruutetaanko se. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Oleskelulupaongelmat.

Omaisuus avioerossa

Tietoa omaisuuden jaosta avioerossa saat InfoFinlandin sivulta Omaisuus avioerossa.

Lapset avioerossa

Lisää tietoa lapsista avioerossa saa InfoFinlandin sivulta Lapset avioerossa.