Siirry sisältöön

Asuminen Suomessa

Julkaistu29.02.2024
Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, ja kaikilla asuinalueilla on Suomessa turvallista asua. Asunnot ovat hyvin varusteltuja ja lämpimiä koko vuoden, ja luonto on lähellä kaupungeissakin. Julkinen liikenne toimii kaupungeissa hyvin.

Tuloerot ovat Suomessa pienemmät kuin useimmissa muissa maissa. Tämä näkyy myös asumisessa: erot eri asuinalueiden välillä eivät ole niin suuria kuin suurten tuloerojen maissa.

Vuokra-asunto vai oma asunto?

Suomessa on monenlaisia asumisen vaihtoehtoja. Voit vuokrata tai ostaa asunnon, ja lisäksi tarjolla on myös muita vaihtoehtoja näiden väliltä.

Vuokra-asunnot Suomessa

Noin neljäsosa suomalaisista asuu vuokra-asunnossa. Vuokra-asunnot ovat usein kerrostaloasuntoja, mutta voit vuokrata myös omakotitalon tai asunnon rivitalosta. Vuokrat vaihtelevat paljon eri alueilla. Kalleinta on yleensä suurten kaupunkien keskustoissa.

Asuntoja vuokraavat yritykset, yksityiset ihmiset, kaupungit, säätiöt, seurakunnat, yhdistykset, vakuutusyhtiöt ja pankit. Jotkut työnantajat tarjoavat työntekijöilleen työsuhdeasuntoja.

Voit etsiä vapaita vuokra-asuntoja internetin hakupalveluista.

Lue lisää InfoFinlandin sivuilta Vuokra-asunto ja Vuokrasopimus.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVuokraovi.com

Vuokra-asuntohaku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikotie.fi

Vuokra-asuntohaku

Asunnon ostaminen Suomesta

Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista asuu omistusasunnossa. Pitkällä aikavälillä asunnon ostaminen on usein edullisempaa kuin vuokra-asuminen.

Eri puolilla Suomea asuntojen hinta vaihtelee paljon. Hintaan vaikuttavat asunnon sijainti ja ikä. Suurissa kaupungeissa asunnot maksavat enemmän kuin muualla Suomessa. Asunto suuressa kaupungissa on yleensä kuitenkin turvallinen sijoitus: on todennäköistä, että asuntojen hinnat eivät laske. Maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla asunnot ovat paljon edullisempia, mutta sinun voi olla vaikeampaa saada asunto myytyä, jos haluat luopua siitä.

Voit etsiä tietoa myytävänä olevista asunnoista internetin hakupalveluista.

Lue lisää asunnon ostamisesta InfoFinlandin sivulta Asunnon ostaminen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEtuovi.com

Omistusasuntojen haku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikotie.fi

Omistusasuntojen haku

Asumisoikeusasunto

Asumisoikeusasunto on asunto, jossa maksat aluksi asumisoikeusmaksun. Lisäksi maksat asumisesta joka kuukausi tietyn summan eli käyttövastikkeen. Asumisoikeusmaksu on noin 15 % asunnon hinnasta. Käyttövastikkeen määrä riippuu asunnosta ja paikkakunnasta.

Asumisoikeusasuntoja on suurimmissa kunnissa. Jos haluat hakea asumisoikeusasuntoa, tarvitset hakemusta varten järjestysnumeron. Voit hakea numeroa ARAn sivuilla.

Jos asumisoikeusasuntoa ei ole rakennettu valtion tuella, talon omistaja voi valita asukkaat itse. Jos valtio on tukenut asunnon rakentamista, asukkaille on erilaisia kriteerejä, esimerkiksi ikä ja varallisuus.

Osaomistusasunto

Osaomistusasunto tarkoittaa, että ostat aluksi vain osan asunnosta ja asut asunnossa vuokralla. Myöhemmin voit ostaa asunnon kokonaan omaksi.

Kun muutat osaomistusasuntoon, maksat ensin noin 10–20 prosenttia asunnon hinnasta. Tämän jälkeen asut asunnossa vuokralla. Tavallisesti vuokra-aika on noin 5–12 vuotta. Voit samaan aikaan ostaa lisää osuuksia asunnosta, jos olet sopinut siitä rakennuttajan kanssa.

Vuokra-ajan jälkeen ostat asunnon omaksi. Silloin sinulla on tavallinen omistusasunto asunto-osakeyhtiössä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYmpäristöministeriö

Tietoa osaomistusasumisesta

Asumisen kustannukset Suomessa

Suomessa keskimääräinen vuokra on noin 15 euroa/m². Tämä koskee uusia vuokrasopimuksia. Vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat kuitenkin välillä 10-30 euroa/m². Kalleinta on suurten kaupunkien keskustoissa. Yksiöissä vuokrat ovat keskimäärin suurempia neliömetriä kohden kuin suurissa asunnoissa. Yleensä vuokran lisäksi täytyy maksaa myös vesi, sähkö, kotivakuutus ja internet. Vesimaksu riippuu yleensä siitä, kuinka monta ihmistä asunnossa asuu.

Omistusasunnot maksavat Suomessa keskimäärin 2 300 euroa/m². Vaihtelu on kuitenkin suurta. Suurissa kaupungeissa asunnot ovat kalleimpia. Myös saman kaupungin sisällä hinnat vaihtelevat eri alueiden välillä paljon. Myyntihinnan lisäksi asumisen kustannuksiin vaikuttavat muun muassa asunnossa ja asunto-osakeyhtiössä tehtävät remontit.

Asunnolla on myynti-ilmoituksissa kaksi hintaa: myyntihinta ja velaton hinta. Asunnon todellinen kokonaishinta on asunnon velaton hinta. Myyntihinta kertoo, millä summalla asunnon voi ostaa, mutta sen lisäksi maksetaan yhtiövastikkeessa asunto-osekeyhtiölainaa, joka voi nostaa asumisen hintaa huomattavasti.

Asunto-osakeyhtiössä yhtiövastike on yleensä suuri kuluerä. Yhtiövastikkeeseen vaikuttavat erityisesti asunnon koko, remontit sekä se, omistaako asunto-osakeyhtiö itse tontin. Kun ostat asunnon, tarkista, omistaako yhtiö tontin, vai onko tontti vuokralla.

Koska Suomi on kylmä maa, omakotitaloissa lämmitys on yleensä suurin yksittäinen kuluerä. Sen osuus voi olla lähes puolet asumisen kustannuksista. Muita kuluja pientalossa ovat kiinteistövero, sähkö, vesi, jätteen keräys ja mahdolliset korjaukset.

Miten Suomessa asutaan?

Suomalaisissa kaupungeissa on paljon lähiöitä, joissa talot on rakennettu 1950-luvulla, 1960-luvulla tai 1970-luvulla. Suurissa kaupungeissa on myös paljon uusia taloja. Niissä asunnot ovat yleensä kalliimpia kuin vanhoissa taloissa.

Noin puolet suomalaisista asuu omakotitalossa tai paritalossa. Puutalot ovat Suomessa yleisiä. Noin kolmasosa suomalaisista asuu kerrostalossa, mutta kaupungeissa kerrostaloasuminen on yleisempää. Keskimäärin samassa asunnossa asuu noin kaksi ihmistä. Noin 20 % suomalaisista asuu yksin.

Suomalaisissa asunnoissa on tilaa keskimäärin noin 40 m² henkeä kohti, mutta erot ovat suuria. Eniten tilaa on käytössä niillä, jotka asuvat yksin.

Noin puolet suomalaisista asuu taloissa, joita lämmitetään kaukolämmöllä. Muita yleisiä lämmitystapoja ovat maalämpö ja sähkölämmitys. Tyypillinen sisälämpötila on Suomessa 21°C. Yleensä asunnoissa on kolminkertaiset ikkunat, ja siksi lämpö pysyy sisällä myös talvella.

Kerrostaloissa jokaiseen asuntoon kuuluu yleensä säilytyskomero kellarissa tai vintillä. Useimmissa taloyhtiöissä on myös pesutupa, jossa asukkaat voivat pestä pyykkiä maksua vastaan.

Suomalaisissa rivitaloissa ja omakotitaloissa on yleensä oma sauna. Myös uusissa kerrostaloasunnoissa on usein sauna. Vanhoissa kerrostaloissa sauna on useimmiten taloyhtiön yhteisissä tiloissa, ja sitä saa varata kuukausimaksua vastaan.

Lisää tietoa asumisesta Suomessa

  • Mitä asioita sinun täytyy muistaa hoitaa, kun muutat uuteen kotiin? Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kun muutat.
  • Miten voit ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja? Mitkä sähkötyöt voit tehdä Suomessa itse? Lue lisää sivulta Kodin turvallisuus.
  • Mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on, kun asut Suomessa vuokra-asunnossa tai omassa asunnossa? Lue lisää sivulta Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet.
  • Miten Suomessa lajitellaan jätteet? Lue lisää sivulta Jätteet ja kierrätys.
  • Missä tilanteessa voit saada Kelasta asumistukea? Lue lisää sivulta Asumistuki.