Siirry sisältöön

Opintojen rahoittaminen

Julkaistu01.07.2025
Se, miten voit rahoittaa opintosi Suomessa, riippuu tilanteestasi. Tällä sivulla kerrotaan Kelan tuista opiskelijoille sekä apurahoista ja stipendeistä.

Opintotuki ja opintotuen asumislisä

Voit saada Kelasta opintotukea, jos olet

  • rekisteröitynyt väestötietojärjestelmään Suomessa vakinaisesti asuvaksi,
  • sinulla on tarvittava oleskelulupa ja
  • Suomessa oleskelusi syy on muu kuin opiskelu.

Jos muutat Suomeen opiskelemaan, et voi saada opintotukea. Esimerkiksi vaihto-opiskelija ei saa Suomesta opintotukea.

Opintotuki koostuu opintorahasta, opintolainan valtiontakauksesta ja opintotuen asumislisästä. Opintotukea haetaan Kelasta.

Voit saada opintotukea, jos

  • opiskelet lukiossa
  • opiskelet ammattikoulussa tai suoritat ammatillisia lisäopintoja
  • opiskelet korkeakoulussa

Voit saada opintorahaa, jos olet yli 17-vuotias. Opiskelusi täytyy olla päätoimista. Lue Kelan sivuilta, mitä päätoiminen opiskelu tarkoittaa lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa tai korkeakoulussa. Voit tehdä opintojen ohessa töitä. Palkka, jota saat työstäsi, voi vähentää opintotukesi määrää.

Kela maksaa opintorahan tilillesi kuukausittain. Monet asiat vaikuttavat opintorahan suuruuteen. Tuen suuruuteen vaikuttavat muun muassa ikäsi, asutko itsenäisesti vai vanhempiesi luona, oletko avioliitossa ja onko sinulla alaikäisiä lapsia. Tarkista opintorahasi suuruus Kelan internet-sivuilta tai Kelan asiakaspalvelusta.

Opintolaina ei ole pakollinen. Voit nostaa korkeintaan tietyn enimmäismäärän. Valitset itse, kuinka paljon opintolainaa haluat nostaa. Opintolaina on lainaa, jonka Suomen valtio takaa opiskelijalle. Hae lainaa pankista, kun olet saanut Kelasta päätöksen valtiontakauksesta. Sinun täytyy maksaa opintolaina takaisin, kun olet lopettanut opintosi.

Voit saada opintotuen asumislisää, jos sinulla on oikeus opintotukeen. Voit saada asumislisää vuokra-asuntoon tai asumisoikeusasuntoon. Voit saada asumislisää vain niiden kuukausien ajalta, jolloin opiskelet.

Asumislisän määrään vaikuttaa vuokran määrä ja se, missä kunnassa asut. Kuntakohtaiset enimmäismäärät ovat 216, 248 ja 296 euroa kuukaudessa. Asumislisä on pienempi, jos asut vanhempiesi omistamassa asunnossa, ulkomailla tai oppilaitoksen asuntolassa.

Jos et voi saada opintotuen asumislisää, sinun kannattaa selvittää, voitko saada yleistä asumistukea. Voit hakea sitä esimerkiksi, jos asut lapsesi kanssa tai puolisosi lapsen kanssa tai olet käyttänyt opintotukikuukautesi loppuun. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asumistuki

Koulumatkatuki

Koulumatkatuki korvaa koulumatkojen kustannuksia. Voit saada koulumatkatukea, jos opiskelet ja asut Suomessa ja sinulla on pitkä koulumatka.

Sinulla voi joissakin tilanteissa olla oikeus koulumatkatukeen, jos opiskelet lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai niihin valmentavassa koulutuksessa. Sinulla pitää olla vähintään 10 matkapäivää kuukaudessa ja tarpeeksi pitkä koulumatka, jotta voi saada tukea. Kysy koulustasi, onko sinulla oikeus koulumatkatukeen.

Ateriatuki

Jos opiskelet korkeakoulussa, saat myös ateriatukea. Ateriatukea voi saada vain oppilaitosten omissa ravintoloissa. Se tarkoittaa, että opiskelija maksaa ruoasta vähemmän kuin ravintolan muut asiakkaat. Ateriatukea ei tarvitse hakea erikseen, vaan se sisältyy jo ravintola-annoksen hintaan. Sinun täytyy vain näyttää opiskelijakorttisi, kun maksat ateriasi.

Sinulla ei ole oikeutta ateriatukeen, jos olet Suomessa suorittamassa vain työharjoittelua, joka liittyy ulkomaiseen tutkintoon.

Apurahat ja stipendit

Ulkomaalaiset opiskelijat voivat hakea erilaisia apurahoja suomalaisiin korkeakouluihin. Kullakin suomalaisella korkeakoululla on oma apurahajärjestelmänsä niitä opiskelijoita varten, jotka tulevat EU/ETA-alueen ulkopuolelta ja jotka on hyväksytty suorittamaan englanninkielistä kandidaatin tai maisterin tutkintoa.

Apurahan saaminen voi riippua esimerkiksi siitä, miten hyvin olet menestynyt opinnoissasi. Apuraha voi kattaa koko lukukausimaksun tai osan siitä. Jotkut apurahat voivat kattaa myös muita kustannuksia. Joskus apuraha on sidottu siihen, että menestyt opinnoissasi tarpeeksi hyvin. Voit hakea apurahaa yleensä samalla kun haet opiskelupaikkaa.

Myös erityisissä Erasmus Mundus -maisteriohjelmissa on oma apurahajärjestelmänsä. Opetushallituksella on EDUFI Fellowship -stipendiohjelmia jatko-opiskelijoille, jotka tulevat Suomeen opiskelemaan tohtorin tutkintoa varten. Yhdysvaltalaiset opiskelijat voivat hakea Fulbright-stipendiä.

Lue lisää apurahoista ja stipendeistä Studyinfinland.fi-palvelun sivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleStudyinfinland.fi

Tietoa stipendeistä