Yrityksen perustaminen Suomessa
Yrittäjän oleskelulupa
Jos haluat toimia Suomessa yrittäjänä ja olet EU-maan, Pohjoismaan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Sinun täytyy kuitenkin hakea Euroopan unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Lue lisää InfoFinlandin sivulta EU-kansalaiset.
Jos haluat työskennellä yrittäjänä Suomessa ja olet jonkin muun kuin EU-maan tai Pohjoismaan kansalainen, tarvitset oleskeluluvan. Tietoa oleskeluluvista löydät InfoFinlandin sivulta Yrittäjäksi Suomeen.
Kehitä liikeidea
Kun haluat perustaa yrityksen, mieti tarkkaan, onko sinulla hyvä liikeidea. Mieti myös, onko sinulla tarpeeksi ammattitaitoa ja kokemusta. On tärkeää, että tunnet hyvin oman toimialasi ja yrittämistä koskevat lait. Myös omien asiakkaiden ja myyntikeinojen tuntemus on tärkeää.
Muista, että yrittäjyyteen liittyy myös riskejä. Riittävä rahoitus sekä huolellinen suunnittelu ovat välttämättömiä.
Tee liiketoimintasuunnitelma
Liiketoimintasuunnitelmassa pohdit osaamisesi vahvuuksia ja heikkouksia sekä tarjoamasi tuotteen, tavaran tai palvelun ominaisuuksia. Mieti, ketkä ovat asiakkaitasi ja mitä toiveita heillä on. Pohdi myös, ketkä ovat kilpailijoitasi ja minkälaiset heidän tuotteensa ja toimintatapansa ovat.
Liiketoimintasuunnitelman tärkein osa on oman yrityksesi toimintasuunnitelma. Mieti tarkkaan, miten yrityksesi toimii, sekä missä ja millaiset toimitilat yritykselläsi on. Mieti, mitä tuotantovälineitä tai työvoimaa tarvitset. Entä mitä mainosvälineitä aiot käyttää myynnin edistämiseksi? Selvitä myös, kattavatko vakuutukset toiminnan riskit.
Mieti myös, miten järjestät kirjanpidon ja suunnittelet taloutta. Kuinka aiot seurata, miten suunnitelmasi toteutuvat? Kirjaa kaikki nämä asiat liiketoimintasuunnitelmaasi.
Apua liiketoimintasuunnitelman tekemiseen
Saat tarkempia neuvoja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen yritysneuvontakeskuksista. Niiden sivuilta voit myös ladata yrittäjäoppaita ainakin suomeksi ja englanniksi. Sieltä saat myös mallin liiketoimintasuunnitelmalle ja muita dokumenttimalleja.
Kysy neuvoa yritysneuvonnasta
Suomessa jokaisella on mahdollisuus maksuttomaan yritysneuvontaan. Neuvontaa tarjoavat esimerkiksi:
- Uusyrityskeskukset
- Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset)
- Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot)
- Yritys-Suomi (Internet-sivujen kautta ja puhelimitse)
Kun saat hyvän yritysidean, ota yhteys lähimpään yrityspalvelukeskukseen. Siellä asiantuntijat auttavat sinua liikeidean kehittämisessä, markkinatutkimuksessa, kannattavuuden laskemisessa ja rahoituksen kartoittamisessa. Saat myös tukea, kun mietit, perustatko yrityksen.
Yritysneuvontaa saa suomeksi ja ruotsiksi ja ainakin suurimmissa kaupungeissa myös englanniksi. Joskus saattaa olla mahdollista myös saada neuvontaa jollakin muulla kielellä.
Yrittäjäkurssit
Eri tahot järjestävät yrittäjäkursseja ja infotilaisuuksia, joista on paljon hyötyä yritystä perustavalle. Kursseilla käsiteltäviä aiheita ovat esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman teko, yritystoiminnan käynnistäminen, kirjanpito, yritysverotus, lakiasiat, markkinointi, myynti ja asiakaspalvelu.
Järjestä rahoitus
Suunnittele huolellisesti yrityksesi rahoitus ennen kuin perustat yrityksen. On tärkeää, että sinulla on alussa tarpeeksi pääomaa. Yrityksen rahoitus voi olla myös osittain lahja- tai lainarahaa. Kun haet rahoitusta, sinulla tulee olla valmiina kunnollinen liiketoimintasuunnitelma.
Lainat
Pankit ja Finnvera myöntävät lainoja yrittäjille, jotka perustavat yrityksen. Finnvera on rahoitusyhtiö, jonka omistaa Suomen valtio. Se antaa lainaa uusille yrityksille sekä yrityksille, jotka ovat jo toiminnassa. Jos yritykselläsi on edellytykset kannattavaan toimintaan, mutta sinulla ei ole niin paljon rahaa tai vakuuksia, että voisit saada lainaa pankista, kysy, voitko saada lainan tai lainalle takauksen Finnverasta.
Starttiraha
Kun ryhdyt yrittäjäksi, voit saada starttirahaa oman toimeentulosi turvaamiseksi yritystoiminnan alkuvaiheessa.
Hae starttirahaa siitä TE-toimistosta, jossa olet asiakkaana. Jos olet kunnan työllisyyspalvelujen asiakas, hae starttirahaa oman kuntasi työllisyyspalveluista. Voit saada starttirahaa kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, enintään 12 kuukauden ajan. Starttirahan määrä on noin 750 euroa kuukaudessa ja siitä maksetaan veroa.
Starttirahan saamisen ehtoja ovat:
- alat päätoimiseksi yrittäjäksi
- sinulla on riittävä osaaminen yrittäjyydestä ja yrityksen toimialalta (esim. koulutus, työkokemus)
- TE-toimisto tai kunta arvioi, että yrityksesi voi olla kannattava
- yrityksesi rahoitus ja sen toimintaan tarvittavat luvat ovat kunnossa
- tarvitset starttirahaa omaan toimeentuloosi
- asut Suomessa ja perustat yrityksen Suomeen.
Et voit saada starttirahaa, jos:
- olet päätoiminen yrittäjä jo ennen, kun starttiraha on myönnetty sinulle
- sinulla on muita tuloja (esimerkiksi palkka tai opintotuki)
- sinulla on verovelkaa tai maksuhäiriömerkintä
- saat riittävän toimeentulon yrityksestäsi heti.
Jos aiot hakea starttirahaa, ota yhteys TE-toimistoon tai kunnan työllisyyspalveluihin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lisätietoja saat Työmarkkinatorin verkkosivuilta ja Yritys-Suomen puhelinpalvelusta.
Valitse yritysmuoto
Kun perustat yritystä, sinun täytyy valita yritysmuoto ja yrityksen nimi sekä määritellä toimiala. Kun valitset yritysmuodon, ota huomioon muun muassa yrityksen perustajien lukumäärä, pääoman tarve, vastuun ja päätösvallan jakautuminen, rahoitus ja verotus.
Eri yritysmuotoja Suomessa ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta.
Kun mietit yritysmuodon valintaa, sinun kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä yritysneuvontaan.
Toiminimi
Yksinkertaisin ja suosituin tapa aloittaa yritystoiminta on toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana toiminimellä. Päätöksenteko ja vastuu toiminimen asioissa kuuluvat sinulle itsellesi, ja yritys voi palkata työntekijöitä kuten muutkin yritykset. Usein sivutoiminen yrittäminen kannattaa aloittaa toiminimellä. Yritystoiminnan aloittaminen on nopeaa ja yksinkertaista.
Osakeyhtiö
Osakeyhtiö on yleisin Suomessa käytetty yritysmuoto. Osakeyhtiö sopii kaikenlaiseen liiketoimintaan. Voit perustaa osakeyhtiön joko yksin tai yhdessä muiden osakkaiden kanssa. Osakkaan äänivalta, voitot ja vastuu yhtiössä riippuvat siitä, miten paljon yhtiön osakkeita hän omistaa.
Avoin yhtiö
Avoin yhtiö syntyy, kun kaksi henkilöä tai useampi henkilö sopivat sen perustamisesta kirjoittamalla yhtiösopimuksen. Yhtiömiehet eli yritykseen osalliset henkilöt ovat tasavertaisia kaikissa yhtiön toimissa ja vastaavat yhdessä henkilökohtaisesti yhtiön päätöksistä, sitoumuksista ja veloista.
Kommandiittiyhtiö
Kommandiittiyhtiö on henkilöyhtiö, joka eroaa avoimesta yhtiöstä siten, että siinä on yhden tai useamman vastuullisen yhtiömiehen lisäksi ainakin yksi äänetön yhtiömies eli yritykseen osallinen henkilö, joka yleensä toimii sijoittajana.
Osuuskunta
Osuuskunta on jäsentensä omistama yritys. Osuuskunnassa voi olla yksi tai useampia jäseniä. Osuuskunnan kokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Jäsenet vastaavat osuuskunnan sitoumuksista (esimerkiksi veloista) vain osuuskuntaan sijoittamallaan rahasummalla.
Kevytyrittäjyys
Kevytyrittäjyys tarkoittaa tilannetta, jossa myyt itse palveluja, (esimerkiksi siivousta, käännöstyötä tai remontointia) ja teet töitä asiakkaille kuten yrittäjä, mutta et kuitenkaan perusta omaa yritystä. Silloin laskutat asiakkaita laskutuspalveluyrityksen kautta. Laskutuspalveluyritys lähettää työstäsi laskut asiakkaillesi ja hoitaa puolestasi verojen maksamisen. Sinun täytyy kuitenkin ottaa yrittäjän eläkevakuutus, jos yritystoiminnasta saatavat tulot ovat vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (2024).
Kevytyrittäjyys voi olla sinulle hyvä vaihtoehto, jos haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista tai haluat toimia yrittäjänä sivutoimisesti toisen työn tai opiskelun ohella.
Yrittäjien edunvalvonta ja neuvonta
Yrittäjänä voit saada oman alasi toimialaliitosta palveluita, esimerkiksi neuvontaa kysymyksissä, jotka liittyvät yrittämiseen ja yrityksesi toimialaan. Eri alojen toimialaliitot ovat yritysten edunvalvontajärjestöjä.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK edustaa kaikkia yksityisiä toimialoja ja kaikenkokoisia yrityksiä.
Suomen Yrittäjät on yrittäjien edunvalvontajärjestö, joka tuottaa jäsenilleen myös erilaisia palveluja, esimerkiksi maksutonta puhelinneuvontaa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.
Elinkeinoelämän keskusliitto
Yrittäjien edunvalvontaaLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleVarmista, oletko yrittäjä vai työntekijä
Joskus työnantaja toivoo, että työskentelet hänelle yrittäjänä etkä työntekijänä. Silloin sinun kannattaa varmistaa, onko todella kyse yrittäjyydestä. Pelkkä toimeksiantosopimus ei tee sinusta yrittäjää.
Yrittäjä saa itse päättää, miten, missä ja milloin hän työskentelee. Hänelle maksetaan tehdystä työstä korvaus, jonka suuruuden hän on neuvotellut etukäteen työn tilaajan kanssa. Yrittäjällä ei ole oikeutta ylityökorvauksiin, palkalliseen vuosilomaan eikä sairauslomaan. Yrittäjän tulee itse huolehtia sosiaaliturvastaan ja omista eläke- ja vakuutusmaksuistaan.
Jos et voi itse päättää esimerkiksi sitä, miten ja milloin työn teet, on mahdollista, että olet lain mukaan työntekijä etkä yrittäjä. Silloin työnantajan pitää antaa sinulle työntekijän asema ja edut, kuten esimerkiksi palkallinen vuosiloma ja sairausloma. Jos et ole varma, oletko työntekijä vai yrittäjä, pyydä työsuojeluviranomaiselta apua tilanteesi selvittämiseen. Työnantaja ei voi pakottaa sinua ryhtymään yrittäjäksi.