Siirry sisältöön

Terveys Iisalmessa

Julkaistu19.12.2022

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Terveyspalvelut Iisalmessa

Ylä-Savon SOTE ky järjestää Iisalmen alueen terveyspalvelut

Terveyspalvelujen käyntiosoitteet:
Iisalmen sairaala, Riistakatu 23, 74120 Iisalmi
Iisalmen terveyskeskus, Meijerikatu 2, 74120 Iisalmi

Lisätietoa:

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlä-Savon Sote

Terveyspalvelut Iisalmessa

Lue lisää: Terveys

Yksityiset terveyspalvelut

Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisia terveyspalveluja Suomessa, voit mennä yksityiselle lääkäriasemalle. Iisalmen yksityisten lääkäriasemien yhteystietoja voit hakea internetistä.

Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa

Päivystys

Henkeä uhkaavassa tapauksessa soita aina suoraan hätänumeroon 112.

Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat kiinni. Silloin äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan päivystyksessä. Päivystys on tarkoitettu potilaille, joiden sairaus vaatii kiireellistä arviointia ja hoitoa

Päivystys ja ensiapu sijaitsee Iisalmen sairaalan 1. kerroksessa (katutasossa). Sisäänkäynti kello 7-21 rakennuksen pääovesta ja kello 21-7 päivystyksen ovesta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlä-Savon Sote

Päivystys

Päivystyksen puhelinneuvonta

Päivystyksessä on käytössä puheluiden takaisinsoittopalvelu. Kuuntele puhelinvastaajan viesti loppuun asti ja toimi ohjeen mukaan. Numerosi tallentuu puhelinpalveluohjelmaan ja hoitaja soittaa sinulle takaisin mahdollisimman pian.

Jos sinulla on salainen puhelinnumero, näppäile puhelinnumerosi, hoitaja soittaa sinulle takaisin.

 • puh. 0172722346

Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa

Lapsen terveys

Lastenneuvolan tehtävänä on edistää alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja hyvinvointia. Lastenneuvolassa seurataan ja edistetään lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä. Lapset saavat neuvolassa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset.

Neuvolassa vanhempia tuetaan turvalliseen lapsilähtöiseen kasvatukseen, huolenpitoon sekä parisuhteen hoitamiseen.

Lapsiperheiden erityisen tuen tarpeet pyritään tunnistamaan mahdollisimman varhain ja järjestetään niihin tarkoituksenmukainen tuki ja apu.

Kouluikäisten lasten terveydestä huolehtii kouluterveydenhoitaja.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlä-Savon Sote

Lapsen terveys

Lue lisää: Lapsen terveys

Ikäihmisen terveys

Asiakasneuvonta Ohjuri on matalankynnyksen neuvonta- ja palvelupiste, johon voi olla yhteydessä tai käydä paikan päällä, aina kun tarvitset ohjausta ja neuvontaa ikäihmisten palveluista tai tuista tai tietoa palvelutarpeen selvittämisestä kotona asumisen tueksi.

Ohjuriin voi tehdä myös huolenilmaisun läheisestä tai muusta ikäihmisestä ja hänen selviytymisestään.

Ohjurin asiakasohjaajat selvittävät asiakkaan palveluntarpeen ja auttavat löytämään sopivat ja oikeat palvelut jotta kotona asuminen pitempään on mahdollista ja turvallista. Palveluntarpeen arviointi on maksutonta ja se tehdään kotikäyntinä tai etäpalaverina. Arvioinnissa voi olla mukana myös omaisia tai läheisiä.

Käyntiosoite:
Torikulma
Satamakatu 10-12,
74100 IISALMI

Hammashoito

Suun terveydenhuollossa keskitytään perushammashoitoon sekä asiakkaiden neuvontaan suun terveyden ylläpitämiseksi. Suun terveydenhuollon palveluihin kuuluvat tarkastukset ja tutkimukset, sairauksien hoito sekä yksilöllinen ehkäisevä hoito ja neuvonta.

Keskitetyn ajanvarauksen hoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, neuvoo ja ohjeistaa sekä tarvittaessa antaa vastaanottoajan.

Ajanvaraus palvelee ma–pe klo 8.00–15.00 numerossa 017 272 4400

Chat-palvelu on käytössä ma–pe klo 8.00–14.00. Chatissa saat yleistä neuvontaa tai voit perua/siirtää jo olemassa olevaa aikaa. Akuuttiajat varataan puhelimitse.

Hammaslääkäripäivystys on tarkoitettu henkilöille, jotka tapaturman, turvotuksen tai äkillisen kovan säryn vuoksi ovat kiireellisen hoidon tarpeessa, ja joiden hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

Hammaslääkäripäivystys edellyttää aina puhelinsoittoa!

Soita arkisin

klo 08.00–16.00 Suun terveydenhuollon ajanvarausnumeroon 017 272 4400
klo 16.00–21.00 Ylä-Savon päivystys numerossa 017 272 2346
klo 21.00–08.00 KYS päivystysapu numerossa 116 117

Soita arkipyhinä ja viikonloppuina

klo 08.00–21.00 Ylä-Savon päivystys numerossa 017 272 2346
klo 21.00–08.00 KYS päivystysapu numerossa 116 117

Lue lisää: Hammashoito

Mielenterveys

Äkillisissä mielenterveys- ja päihdeongelmissa voit ottaa yhteyttä ympärivuorokautisesti toimivaan ohjanta- ja neuvontapuhelinpalveluun. Avuntarvitsija voit olla itse tai läheisesi, jolla on äkillinen psyykkisen avun tarve, äkillinen psyykkinen kriisi, joka uhkaa mielenterveyttä tai normaalia toimintakykyä tai tarvitset tai läheisesi tarvitsee apua alkoholin tai muiden päihteiden käytön lopettamiseen.

Äkillisessä psyykkisessä tai päihteiden käyttöön liittyvässä avuntarpeessa soita ympärivuorokautiseen ohjanta- ja neuvontapuhelimeen 040 761 4400.

Jos avuntarve on välitön, hakeudu perusterveydenhuollon päivystykseen.

Lue lisää: Mielenterveys

Seksuaaliterveys

Ota yhteyttä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan, jos tarvitset

 • ohjausta perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa, ehkäisymenetelmän valinnassa, käytössä ja seurannassa
 • ohjausta seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavaan väkivallan ehkäisyyn, seksuaalisuuden suuntautumisen tai sukupuolen kokemisen ilmaisuun
 • tukea ja neuvontaa raskauden keskeytykseen liittyvissä asioissa
 • tukea terveyteen, ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa
 • tarkempaa tietoa kohdunkaulan syövän (joukkopapa) seulonnoista tai mammografiaseulonnoista.

Jos sinulla on virtsa- tai sukupuolielinten oireita ja tarvitset sukupuolitautien testausta, ota yhteyttä vastaanoton sairaanhoitajan numeroon hoidon tarpeen arviointia varten.

Ehkäisy- ja perhesuunnittelun neuvola sijaitsee Iisalmen terveyskeskuksessa ja asiointi toimii ajanvarauksella. Voit varata ajan terveydenhoitajalle sähköisen asioinnin kautta, chatilla tai soittamalla puhelinpalveluumme. Käynnit terveydenhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia.

Alle 20-vuotiaat saavat ehkäisyn maksutta.

Ajanvaraus/soittoaika terveydenhoitajalle maanantaina - torstaina klo 09:00 - 10:00 (numerossa toimii takaisinsoittojärjestelmä). Varattua aikaa ei voi perua tekstiviestillä puh. +358 407121021

Lue lisää: Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Kun odotat lasta

Äitiysneuvolassa tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön hyvinvointia, ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä, tunnistaa mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt sekä järjestää viiveettä tarvittava hoito, apu ja tuki. Tavoitteena on myös edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tukea tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta.

Äitiysneuvolaan voit ottaa yhteyttä varaamalla sähköisesti puhelinajan, soittamalla puhelintunnilla tai chatin kautta.

Neuvolaan voit ottaa yhteyttä soittamalla arkisin klo 9-10 välillä.
puh. +358 403520977 / +358 407121080

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

Synnytys

Pohjois-Savon alueella synnytykset hoidetaan Kuopion Yliopistollisessa Sairaalassa (KYS), mutta KYSiin voi tulla synnyttämään kaikkialta Suomesta. Synnyttäjät otetaan vastaan Kaarisairaalassa, Naisten akuuttikeskuksessa kaikkina vuorokauden aikoina.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKaarisairaala

Synnytys

Synnyttäjät tulevat sairaalaan yleensä omatoimisesti. Tule ambulanssilla, jos lapsi on perätilassa, odotat kaksosia tai lapsivesi menee alle 37 raskausviikolla, ilmenee kovaa kipua tai veristä vuotoa.

Milloin synnytyssairaalaan?

 • Supistukset tulevat säännöllisesti eli alle 10 minuutin välein
 • Et pärjää supistusten kanssa kotona
 • Sinulla on ennenaikaisia supistuksia, kun raskausviikkoja on alle 37
 • Sinulla on laukeamaton supistus tai voimakas kipu kohdussa
 • Ilmenee kirkasta veristä vuotoa tai jos epäilet lapsiveden menneen
 • Sikiön liikkeet eivät tunnu
 • Toistetusta liikelaskennasta huolimatta sikiön liikkeitä tuntuu alle 10 kertaa tunnin aikana
 • Sinulla on huoli omasta tai vauvan voinnista

Yhteystiedot:
Naisten akuuttikeskus
Kaarisairaala, K, H-ovi, 2. krs.
p. 017 172 361

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

Lääkkeet

Voit ostaa lääkkeitä apteekeista. Voit mennä mihin tahansa apteekkiin. Voit käydä apteekissa myös muualla kuin omassa kunnassasi.

Lue lisää: Lääkkeet

Vammaiset

Vammaispalvelut vastaavat kehitysvammaisten sekä vaikeavammaisten sosiaalipalveluiden järjestämisestä. Lisäksi vammaispalvelut vastaavat asiakasryhmänsä sekä alle 65-vuotiaiden omaishoidontuen palvelujen järjestämisestä.

Vammaispalveluihin kuuluvat muun muassa omaishoidon tuki, asumis- ja kuljetuspalvelut, päivä- ja työtoiminta, vammaisten lasten tilapäishoito ja muut erityishuollon palvelut ja tukitoimet.

Vammaispalveluita voi hakea vammaispalveluhakemuksella. Hakemuslomakkeita on saatavilla Iisalmen sosiaalikeskuksen aulassa sekä tulostettavissa Ylä-Savon SOTE ky:n sivuilta. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa lääkärinlausunto, josta ilmenee hakijan sairaus tai vamma, arvio haitta-asteesta ja sen pitkäaikaisuudesta sekä kuvaus tämänhetkisestä toimintakyvystä ja mahdolliset kuntoutumisen suunnitelmat.

Käyntiosoite:
Iisalmen sosiaalikeskus
Vammaispalvelut
Virrankatu 2, 2 kerros
74100 Iisalmi

Lue lisää: Vammaiset

Vammainen lapsi

Vammaisille lapsille järjestetään erityistä tukea varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Erityisvarhaiskasvatuksesta saat tietoa Iisalmen kaupungin varhaiskasvatuksesta. Koulun järjestämistä palveluista voit kysyä oppilaan omasta koulusta.

Lisätietoa ja yhteystiedot:

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Vammainen lapsi