Siirry sisältöön

Suomessa ilman oleskelulupaa

Julkaistu28.02.2023
Jos tarvitset Suomessa oleskelua varten viisumin tai oleskeluluvan, mutta sinulla ei ole sitä, olet Suomessa laittomasti. Turvapaikanhakijoilla on oikeus oleskella Suomessa vaikka heillä ei olisi viisumia tai oleskelulupaa, niin kauan kun turvapaikkahakemuksen käsittely kestää.

Vaikka olisit tullut Suomeen laillisesti, oleskelusi Suomessa voi muuttua laittomaksi esimerkiksi silloin, jos jäät maahan vaikka et ole saanut oleskelulupaa tai viisumisi tai oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt.

Tietoa siitä, miten voit saada oleskeluluvan Suomeen löydät InfoFinlandin sivuilta Muutto Suomeen.

Apua ja neuvontaa

Ruoka-apu ja majoitus

Sinulla on oikeus hätämajoitukseen ja ruoka-apuun, jos sinulla ei ole rahaa ruokaan eikä paikkaa yöksi. Hätämajoitusta järjestävät kunnat, seurakunnat ja jotkut järjestöt.

Oikeudellinen neuvonta

Pakolaisneuvonta ry. antaa ilmaista oikeudellista neuvontaa paperittomille maahanmuuttajille. Neuvontaa saa puhelimitse numerosta 045-237 7104 (maanantaisin klo 14 -16). Neuvontaa antaa lakimies. Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla: paperittomat(at)pakolaisneuvonta.fi. Lisää yhteystietoja löydät Pakolaisneuvonnan verkkosivuilta.

Sairaanhoito

Jos sairastut tai loukkaannut, sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa, esimerkiksi terveysasemalla tai sairaalassa. Sinun pitää tavallisesti maksaa hoidon kustannukset itse.

Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Espoossa lapset ja raskaana olevat naiset saavat kaikki samat terveyspalvelut kuin muut asukkaat. Heidän pitää maksaa hoidosta samat maksut kuin muiden asukkaiden.

Global Clinic on klinikka, josta voit saada lääkärin tai sairaanhoitajan apua ja neuvontaa, jos olet Suomessa ilman oleskelulupaa. Global Clinic klinikalle voit mennä, vaikka et tarvitsisi kiireellistä sairaanhoitoa. Global Clinic toimii seuraavissa kaupungeissa:

  • Helsinki
  • Turku
  • Tampere
  • Joensuu
  • Lahti

Voit soittaa tai lähettää sähköpostia. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja tai lääkäri. Löydät yhteystiedot Global Clinicin sivuilta.

Global Clinicin palvelut eivät maksa asiakkaille mitään. Global Clinic ei ilmoita asiakkaitaan poliisille tai muille viranomaisille. Klinikan sijaintia ja aukioloaikoja ei ilmoiteta julkisesti.