Tietoa Espoosta
Paikallistietoa
Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.
Liikenne
Joukkoliikenne
Espoossa ja koko pääkaupunkiseudulla on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Espoossa on useita juna- ja metroasemia. Kaupungissa kulkevat monien linja-autojen reitit. Pikaratikka kulkee Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen.
Espoo kuuluu Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään (HSL), joka järjestää joukkoliikenteen pääkaupunkiseudulla.
Helsingin seudun liikenne (HSL)
Tietoa ja neuvoja matkustajilleLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleReittiopas-palvelusta voit hakea tietoa reiteistä pääkaupunkiseudulla. Palvelu neuvoo, miten voit päästä julkisilla liikennevälineillä paikasta toiseen.
Julkisissa liikennevälineissä voit maksaa matkan puhelimen HSL-sovelluksella tai matkakortilla. Monet kaupat ja kioskit myyvät myös matkalippuja. Voit ostaa lipun myös automaatista. Lippua ei voi ostaa kuljettajalta.
Kävely ja pyöräily
Espoossa on paljon kävely- ja pyöräilyreittejä, jotka pidetään avoinna myös talvisin.
Espoossa ja Helsingissä on käytössä kaupunkipyöriä, jotka voit ottaa käyttöösi lyhyitä matkoja varten. Rekisteröidy palveluun HSL:n sivuilla.
Auto ja lentoliikenne
Monilla rautatieasemilla on mahdollista pysäköidä auto ja jatkaa matkaa julkisilla liikennevälineillä.
Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee Espoon naapurikunnassa Vantaalla.
Lue lisää: Liikenne
Päätöksenteko ja vaikuttaminen
Espoon asioista päättää kaupunginvaltuusto. Siinä on 75 jäsentä, jotka edustavat eri poliittisia ryhmiä. Valtuusto valitaan joka neljäs vuosi kunnallisvaaleissa.
Espoon asukkaat voivat vaikuttaa monella tavalla päätöksentekoon ja asioiden valmisteluun. Voit antaa palautetta päättäjille ja virkamiehille esimerkiksi sähköisen palautejärjestelmän kautta. Voit olla mukana asukastoiminnassa tai tehdä kuntalaisaloitteen. Katso lisätietoa vaikuttamisesta Espoon sivuilta.
Espoossa toimii Kotoutumisen edistämisen neuvottelukunta.
Espoossa on monia poliittisia yhdistyksiä, maahanmuuttaneiden yhdistyksiä ja muita yhdistyksiä, joiden kautta voit myös vaikuttaa päätöksentekoon.
Uskonto
Espoossa ja Helsingissä on monia uskonnollisia yhteisöitä. Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea tietoa uskonnollisen yhteisön ja paikkakunnan mukaan.
Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa
Espoon seurakuntayhtymä
Evankelisluterilaiset seurakunnatLinkki johtaa palvelun ulkopuolellePerustietoa
Espoo on yksi pääkaupunkiseudun neljästä kunnasta. Se sijaitsee Helsingin vieressä, sen länsipuolella. Espoossa on viisi kaupunkikeskusta: Leppävaara, Tapiola, Matinkylä-Olari, Espoonlahti ja Espoon keskus. Niiden lisäksi Espoossa on pienempiä taajamia, maaseutua ja metsäluontoa.
Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki. Espoossa on noin 300 000 asukasta. Suurin osa asukkaista on suomenkielisiä. Ruotsinkielisiä on noin 7 % ja muunkielisiä noin 20 %. Espoon pinta-ala on noin 528 km2, josta 216 km2 on vettä.
Historia
Espoon alueella on ollut asukkaita jo noin 8000 vuotta sitten. Etelä-Espoo oli silloin vielä merta. 1200-luvulla Espooseen muutti paljon siirtolaisia Ruotsista. 1400-luvulla Espoosta tuli itsenäinen pitäjä, johon kuului useita kyliä. Espooseen rakennettiin isoja kartanoita, joilla oli tärkeä merkitys Espoon kehittymiselle. Kun Suomesta tuli osa Venäjää, Helsingistä tuli pääkaupunki vuonna 1812. Vaikka Helsinki kasvoi nopeasti, Espoo oli vielä pitkän aikaa rauhallinen maalaispitäjä. Muutto Espooseen vilkastui 1940-luvulla ja siitä eteenpäin. Vuonna 1950 Espoossa oli 25 000 asukasta, 15 vuotta myöhemmin asukkaita oli jo 65 000. Espoosta tuli kaupunki vuonna 1972.