Siirry sisältöön

Lukio

Julkaistu17.06.2024
Suomessa voit hakea lukioon, kun olet suorittanut peruskoulun.

Lukio-opinnot ovat yleissivistäviä ja tähtäävät ylioppilastutkintoon. Lukio valmistaa ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Peruskoulun jälkeen voit hakea myös ammatilliseen oppilaitokseen. Lue lisää ammatillisista oppilaitoksista InfoFinlandin sivulta Ammatillinen koulutus.

Lukio-opinnot ovat teoreettisempia kuin ammatillinen koulutus. Lukiossa opiskellaan esimerkiksi äidinkieltä, muita kieliä, matematiikkaa, luonnontieteitä ja yhteiskunnallisia aineita. Joissakin lukioissa on myös paljon taideaineiden opetusta.

Jotkut lukiot ovat erikoislukioita. Ne ovat keskittyneet esimerkiksi musiikkiin, liikuntaan tai luonnontieteisiin. Erikoislukiot ovat hyvin suosittuja. Niihin voi olla vaikeaa päästä opiskelemaan.

Lukiossa voi opiskella nuorena ja aikuisena. Nuoret opiskelevat päivälukiossa tai etälukiossa, aikuiset opiskelevat usein aikuislukiossa.

Lukioon hakeminen

Hae lukioon toisen asteen yhteishaussa. Jos haluat aikuislukioon, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Koulutukseen hakeminen.

Opiskelu lukiossa

Lukio-opinnot kestävät yleensä kolme vuotta. Lukion voi suorittaa myös kahdessa tai neljässä vuodessa.

Lukio-opinnoissa on paljon valinnanvaraa. Voit valita pakollisten kurssien lisäksi paljon sinulle sopivia kursseja. Lukiossa vaikutat itse omien opintojesi sisältöön ja nopeuteen.

Lukiossa ei ole lukukausimaksuja. Koulutus on siis ilmaista. Saat koulusta koulukirjat tai sähköiset oppimateriaalit. Saat myös lainaan kannettavan tietokoneen.

Jos sinulla on esimerkiksi vaativa harrastus tai olet pitkään sairaana, voit suorittaa lukion etälukiona. Kysy lisätietoa etäopinnoista omasta lukiostasi.

Ylioppilastutkinto

Lukio-opinnot tähtäävät ylioppilastutkintoon. Ylioppilastutkinto koostuu eri oppiaineiden kokeista. Ylioppilaskokeet ovat yleensä opintojen loppuvaiheessa.

Äidinkielen koe on ylioppilastutkinnossa pakollinen. Äidinkielen kokeena voi suorittaa suomen, ruotsin tai saamen kielen kokeen. Jos äidinkielesi ei ole suomi, ruotsi tai saame, voit suorittaa suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeen.

Äidinkielen kokeen lisäksi sinun täytyy osallistua vähintään neljän muun aineen kokeeseen. Jos haluat, voit osallistua myös useampaan.

Äidinkielen kokeen lisäksi voit osallistua seuraavien aineiden kokeisiin:

  • toinen kotimainen kieli (suomi tai ruotsi)
  • vieras kieli: englanti, saksa, venäjä, ranska, italia, espanja, portugali, latina
  • matematiikka
  • reaali eli lukuaineet kuten historia, uskonto, fysiikka, kemia, biologia, psykologia, filosofia

Ylioppilaskokeita järjestetään keväällä ja syksyllä. Jos haluat, voit suorittaa osan kokeista syksyllä ja osan keväällä. Sinun täytyy suorittaa kokeet enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlioppilastutkintolautakunta

Tietoa ylioppilastutkinnosta

Aikuislukio

Aikuislukio on tarkoitettu pääasiassa yli 18-vuotiaille.

Aikuislukiossa opiskelu on joustavaa. Voit suorittaa kokonaisen ylioppilastutkinnon tai opiskella vain yhtä ainetta. Opiskelet itsellesi sopivalla tahdilla. Opetus on useimmiten iltaisin.

Monet aikuislukiot tarjoavat suomen kielen kursseja maahanmuuttajille. Kysy kursseista suoraan aikuislukiosta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOpintopolku.fi

Tietoa aikuislukioista

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA

TUVA on tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta.

TUVA-koulutus voi sopia sinulle, jos

  • olet aikuinen, mutta et ole vielä suorittanut toisen asteen tutkintoa
  • tarvitset valmentavaa koulutusta ennen kuin jatkat toisen asteen ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen
  • haluat parantaa suomen tai ruotsin kielen taitoasi ennen kuin jatkat tutkintokoulutukseen

TUVA-koulutuksen aikana voit korottaa perusopetuksen arvosanoja, jotta mahdollisuutesi päästä opiskelemaan toisen asteen koulutukseen paranevat. Tämän lisäksi voit suorittaa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintoja. 

TUVA-koulutus kestää 38 viikkoa. Voit myös suorittaa koulutuksesta vain osan. Sitten voit hakea sinulle sopivaa opiskelupaikkaa, esimerkiksi lukioon tai ammatilliseen koulutukseen.

TUVA-koulutusta järjestävät ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja peruskoulut.

Voit hakea TUVA-koulutukseen kevään yhteishaun kautta tai jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Lue lisää Opintopolku.fi-palvelusta.