Siirry sisältöön

Vuosiloma

Julkaistu17.04.2023
Työntekijällä on Suomessa vuosilomalain mukaan oikeus vuosilomaan tai lomakorvaukseen. Vuosilomapäivien lukumäärä ja loman ajalta maksettava palkka tai lomakorvaus lasketaan vuosilomalain sekä työnantajaa sitovan työehtosopimuksen perusteella. Tarkista ehdot työehtosopimuksestasi tai kysy henkilöltä, joka hoitaa henkilöstöasioita työpaikallasi.

Sinulle kertyy vuosilomaa, jos teet kuukaudessa vähintään 14 päivää tai 35 tuntia työtä. Jos teet vähemmän töitä, sinulla on oikeus vapaaseen ja sen ajalta maksettavaan lomakorvaukseen.

Vuosilomapäivien lukumäärä lasketaan ajalta 1.4.-31.3. (esim. 1.4.2019-31.3.2020). Työsuhteesi pituus vaikuttaa siihen, miten monta vuosilomapäivää kertyy kalenterikuukaudelta. Esimerkiksi jos aloitat uudessa työssäsi 1.5., ja työsuhteesi jatkuu vain kuusi kuukautta, ansaitset kaksi lomapäivää jokaisesta työkuukaudesta eli 12 vuosilomapäivää. Kysy tarkasta määrästä työnantajaltasi tai ammattiliitosta.

Lomakausi on 2.5.–30.9. Kesäloma täytyy yleensä pitää tänä aikana. Suurin osa ihmisistä Suomessa pitää vuosilomaa heinäkuussa. Kerro työnantajallesi, milloin haluat pitää vuosilomaasi. Hän kuitenkin määrää, milloin vuosilomaa saa pitää.

Vuosiloman aikana sinulle maksetaan vuosilomapalkkaa. Lomapalkan maksamisen yhteydessä työnantajan pitää antaa sinulle lomapalkkalaskelma. Jos työsuhteesi päättyy, sinulla on oikeus saada lomakorvausta pitämättä jääneestä lomasta tai vapaasta.

Lue työkulttuurista Suomessa InfoFinlandin sivulta Suomalainen työkulttuuri. Tietoa juhlapyhistä Suomessa löydät InfoFinlandin sivulta Suomalaiset juhlapyhät.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyösuojeluhallinto

Vuosiloma

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Vuosilomalaki