Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus
theme icon

Utbildning som handleder för yrkesutbildning

Utbildning som handleder för grundläggande yrkesutbildning (Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus) d.v.s. VALMA är avsedd för dem som vill avlägga en grundläggande yrkesutbildning. Under VALMA-utbildningen får du kunskap och färdigheter som hjälper dig i dina senare yrkesinriktade studier. Du kan även förbättra din språkkunskap. Du kan också höja dina grundskolebetyg.

VALMA-utbildningen räcker ungefär ett läsår. Du kan under utbildningen bekanta dig med olika branscher och fundera på vad du vill studera. Du besöker arbetsplatser och deltar i verkstäder.

I början av utbildningen görs det upp en personlig studieplan för dig. I den skrivs det in vilka studier du avlägger och hur.

Du får ett betyg för VALMA-utbildningen. Du får också tilläggspoäng när du ansöker till en yrkesutbildning i den gemensamma ansökan.

VALMA-utbildningen kostar vanligen inget för den studerande.

linkkiStudieinfo.fi:
Information om VALMA-utbildningarfinska | svenska | engelska

Ansökan till VALMA-utbildningen

Du kan ansöka till VALMA-utbildningen om du har slutfört grundskolan eller en utbildning som motsvarar grundskolan. Om läroinrättningen anser att du kan klara av studierna kan du antas som studerande även utan slutbetyg från grundskolan.

Ansök till VALMA-utbildningen efter den egentliga gemensamma ansökan i början av sommaren. Om du behöver särskilt stöd t.ex. på grund av handikapp ska du ansöka till utbildningen på våren, under ansökan till specialundervisning.

Närmare information om ansökningstiderna hittar du via Studieinfo.fi-tjänsten. Fyll i ansökningsblanketten i Studieinfo.fi-tjänsten.

linkkiStudieinfo.fi:
Ansökan till VALMA-utbildningfinska | svenska

linkkiStudieinfo.fi:
Ansökan till specialundervisningfinska | svenska