Livet i Finland

Städer

Lasten ja nuorten ongelmat
theme icon

Barns och ungas problem

Hjälp med problem i familjen och fostran

Om du har problem med något som rör uppfostran av barn och unga eller familjelivet, finns det hjälp att få. Till exempel erbjuder kommuner, församlingar och organisationer hjälp för barnfamiljer. Läs mer på InfoFinlands sida Var hittar jag hjälp när barn eller unga har problem?.

Mobbning i skolan

Mobbning är upprepat psykiskt eller fysiskt våld. Vanligtvis upphör inte mobbning av sig själv. Om du inte får slut på mobbningen på egen hand ska du berätta om det för en vuxen. Det är bäst att berätta för sina egna föräldrar först. Om du blir mobbad kan du få hjälp av till exempel läraren, skolkuratorn (koulukuraattori) eller skolhälsovårdaren (kouluterveydenhoitaja). Det är viktigt att du berättar för någon om saken. Det är ingen skam att söka hjälp om man blir mobbad.

Sexuellt utnyttjande

Om du misstänker sexuellt utnyttjande eller har blivit sexuellt utnyttjad ska du ta kontakt med hälsovårdaren, skolkuratorn eller skolpsykologen (koulupsykologi) vid din skola. Du kan också kontakta socialbyrån (sosiaalitoimisto) eller polisen i din hemkommun.

Mer information om sexuellt utnyttjande finns på InfoFinlands sida Våld.

Problem med sällskapande

Sällskapande (seurustelu) innebär att man lär känna och tillbringar tid med en annan person som man är förtjust eller förälskad i. I den finländska kulturen är det vanligt att man sällskapar, d.v.s. har ett stadigt förhållande innan man eventuellt förlovar sig och ingår äktenskap. Ibland kan sällskapande också medföra problem och gräl. Om du vill samtala om dessa saker kan du ta kontakt till exempel med hälsovårdaren eller skolpsykologen vid din skola eller med Mannerheims barnskyddsförbund.

linkkiMannerheims barnskyddsförbund:
Nätstöd för ungdomar, Nuortennettifinska

linkkiVäestöliitto:
Sidor för ungafinska

linkkiMannerheims barnskyddsförbund:
Barns och ungas telefonfinska

Ätstörningar

Ätstörningar är sjukdomar som drabbar en både psykiskt och fysiskt. Symtom på ätstörningar kan vara till exempel hårt bantande eller hetsätande och kräkning eller annat onormalt beteende som anknyter till ätande. Det finns hjälp att få för ätstörningar bland unga. Sök hjälp hos hälsovårdaren vid skolan eller läroanstalten eller den närmaste hälsostationen. Du får information om ätstörningar från föreningen Syömishäiriöliitto Syli ry.

linkkiSYLI -Syömishäiriöliitto ry:
Information om ätstörningarfinska | svenska | engelska