Teatteri ja elokuva
theme icon

Teater och film

Teater

De flesta städer i Finland har minst en teater. En del teatrar är professionella, andra är amatörteatrar.

På webbplatsen för Informationscentralen för teater i Finland kan du söka teatrar på olika orter på finska. Centralen har också ett arkiv där du kan låna översättningar av finska pjäser på olika språk.

Du kan söka information om teatrarnas repertoar och tillgängligheten av biljetter och biljettpriserna till exempel på biljettjänstens eller teatrarnas webbplatser.

I Finland ordnas också många teaterfestivaler. Information om dessa hittar du på webbplatserna för Informationscentralen för teater i Finland på finska, svenska och på engelska.

linkkiInformationscentralen för teater i Finland:
Kontaktuppgifter till teatrarfinska

linkkiTeaterinfo Finland:
Teaterfestivalerfinska | svenska | engelska

Film

I de flesta städer finns en biograf. Enklast hittar du information om biograferna i ditt område, bioprogrammet och biljettpriserna på internet. Veckans bioprogram publiceras ofta också i lokaltidningen.

Finnkino är den största biografkedjan i Finland. På Finnkinos webbplats kan du söka biografer enligt stad på engelska och finska och se vilka filmer som visas. Om bioprogrammet på andra biografer kan du fråga direkt på biografen eller söka information på internet och i tidningar.

I Finland visas filmerna oftast på originalspråket. Dessutom är de textade till finska och svenska. Barnfilmerna är ett undantag. De kan vara dubbade till finska även om filmens originalspråk är något annat.

Nationella audiovisuella arkivet visar nya och gamla filmer från hela världen. Information om visningarna finns på finska på arkivets webbplats. Visningar ordnas på flera orter. Filmer på främmande språk har vanligen finsk- och svenskspråkig textning.

Filmfestivaler

I Finland ordnas årligen högklassiga filmfestivaler, varav de bäst kända är Kärlek och anarki-festivalen, som ordnas varje höst i Helsingfors, och Sodankylä filmfestival som ordnas på sommaren.

linkkiFinnkino:
Filmerfinska | svenska | engelska

linkkiKärlek och anarki:
Filmfestivalfinska | svenska | engelska

linkkiSodankylä filmfestival:
Filmfestivalfinska | engelska

linkkiNationella audiovisuella institutet:
Information om filmer och filmvisningarfinska | svenska | engelska