Koulutus Vantaalla

Varhaiskasvatus

Vantaalla on kaupungin päiväkoteja ja yksityisiä päiväkoteja. Vantaalla on tarjolla suomenkielistä, ruotsinkielistä, venäjänkielistä ja englanninkielistä varhaiskasvatusta. Päiväkodeissa annetaan myös suomi toisena kielenä -opetusta. Varhaiskasvatusta tarjotaan myös perhepäivähoidossa ja ryhmäperhepäivähoidossa, jota kaupunki valvoo.

Lapselle täytyy hakea varhaiskasvatuspaikkaa yleensä vähintään 4 kuukautta ennen hoidon alkua. Jos tarvitset paikan varhaiskasvatuksesta kiireellisesti, esimerkiksi työllistymisen tai opiskelujen alkamisen takia, sinun pitää jättää hakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.

Voit hakea kaupungin hoitopaikkaa verkossa tai paperilomakkeella. Sähköistä hakemusta varten tarvitset omat pankkitunnukset tai sähköisen henkilökortin. Paperilomakkeita saa esimerkiksi Vantaa-infoista ja päiväkodeista. Yksityisiin päiväkoteihin, ryhmäperhepäiväkoteihin ja perhepäivähoitajille voit hakea ottamalla suoraan yhteyttä päiväkotiin tai perhepäivähoitajaan.

Varhaiskasvatukseen hakemiseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä keskitettyyn varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen:

puh. (09) 839 50226
ma klo 9.00 – 12.00
ti-pe klo 9.00 – 15.00

sähköposti: varhaiskasvatuksen.palveluohjaus(at)vantaa.fi

Lue lisää: Varhaiskasvatus

linkkiVantaan kaupunki:
Tietoa varhaiskasvatuksestasuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaan kaupunki:
Yksityinen varhaiskasvatussuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Varhaiskasvatuspaikan hakeminensuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaan kaupunki:
Varhaiskasvatuksen lomakkeetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaan kaupunki:
Varhaiskasvatuksen asiakaspalvelusuomi | ruotsi

Esiopetus

Esiopetusta järjestetään kaupungin päiväkodeissa ja yksityisissä päiväkodeissa sekä koulujen tiloissa toimivissa esiopetuspisteissä. Vantaalla esiopetusta on mahdollista saada suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Esiopetukseen pitää hakea. Hakemuksen voi tehdä sähköisesti kaupungin verkkosivujen kautta tai paperilomakkeella. Hakuaika on tammikuussa, mutta myös muuna aikana voi hakea, jos perhe esimerkiksi muuttaa Vantaalle kesken vuotta.

Maahanmuuttajalapsille, joiden suomen kielen taito ei ole esiopetukseen riittävän hyvä, on tarjolla valmistavaa opetusta. Valmistava opetus on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille 6-vuotiaille lapsille. Sitä järjestetään päiväkotien esiopetusryhmissä. Valmistavaan opetukseen ohjataan päiväkodissa esiopetukseen hakemisen yhteydessä.

Lisätietoa esiopetuksesta, esiopetukseen hakemisesta ja valmistavasta opetuksesta löydät Vantaan kaupungin sivuilta. Voit kysyä lisätietoja myös päiväkodeista.

Lue lisää: Esiopetus

linkkiVantaan kaupunki:
Hakeminen esiopetukseensuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaan kaupunki:
Tietoa valmistavasta opetuksestasuomi | englanti

linkkiVantaan kaupunki:
Esiopetukseen sähköinen hakulomakesuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaan kaupunki:
Esiopetusta antavat päiväkoditsuomi | englanti

Perusopetus

Vantaalla on suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä peruskouluja. Vantaalla toimii myös kansainvälinen koulu, jossa voi suorittaa peruskoulun englanniksi. Lisätietoa Vantaan kouluista saat Vantaan kaupungin sivuilta.

Kouluun täytyy ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautumisaika on yleensä tammikuussa. Kaupungin verkkosivuilta löydät koulujen yhteystiedot ja lisätietoa ilmoittautumisesta.

Lue lisää: Perusopetus

linkkiVantaan kaupunki:
Kouluun ilmoittautuminensuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaan kaupunki:
Koulujen yhteystiedotsuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Iltapäivätoimintasuomi | ruotsi

Peruskouluun valmistava opetus

Jos lapsen suomen kielen taito ei ole tarpeeksi hyvä suomenkielisessä peruskoulussa opiskeluun, hän voi saada valmistavaa opetusta. Valmistavassa opetuksessa opiskellaan suomen kieltä ja peruskoulun oppiaineita. Opetus kestää yleensä vuoden.

Jos olet saapunut Suomeen vähän aikaa sitten ja sinulla on kouluikäisiä lapsia, ota yhteys oman asuinalueesi aluekoordinaattoriin. Aluekoordinaattori neuvoo opetuksen järjestelyissä ja auttaa asioissa, jotka liittyvät lapsen koulunkäyntiin.

linkkiVantaan kaupunki:
Tietoa valmistavasta opetuksestasuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Aluekoordinaattoritsuomi

Nuorten maahanmuuttajien perusopetus

Vantaan aikuisopistossa vantaalaiset 17–24-vuotiaat maahanmuuttajat voivat suorittaa peruskoulun päättötodistuksen. Jos peruskoulu on jäänyt kesken, sen voi suorittaa loppuun myös Eiran aikuislukiossa.

linkkiVaantaan aikuisopisto:
Perusopetusta maahanmuuttajillesuomi

linkkiEiran aikuislukio:
Perusopetusta aikuisillesuomi

Kymppiluokat

Voit hakea perusopetuksen lisäopetukseen eli kymppiluokalle, jos olet saanut samana tai edellisenä vuonna perusopetuksen päättötodistuksen, mutta olet jäänyt ilman toisen asteen opiskelupaikkaa. Kymppiluokalla voit korottaa peruskoulun arvosanoja ja sinulle tehdään suunnitelma jatko-opinnoista.

Vantaan kymppiluokat ovat Itä- ja Länsi-Vantaalla Varian toimipisteissä ja Lumon lukiossa.

linkkiVantaan kaupunki:
Kymppiluokatsuomi | ruotsi

Maahanmuuttajat ja peruskoulu

Vantaan peruskouluissa on oman äidinkielen opetusta useissa eri kielissä. Peruskouluissa annetaan myös suomi toisena kielenä -opetusta oppilaille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi tai saame ja joiden suomen kielen taito ei ole äidinkielisen tasoinen.

Kun ilmoittaudut kouluun, voit ilmoittautua samalla oman äidinkielen opetukseen ja oman uskonnon opetukseen. Voit ilmoittautua opetukseen myös täyttämällä lomakkeen, jonka saat omasta koulustasi. Lomake palautetaan omaan kouluun. Oman uskonnon opetusta voidaan järjestää, jos oppilaita on ryhmässä vähintään kolme.

Saat tietoa oman äidinkielen ja oman uskonnon opetuksesta kaupungin verkkosivuilta sekä aluekoordinaattoreilta.

linkkiVantaan kaupunki:
Tietoa oman äidinkielen opetuksestasuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Oman uskonnon opetussuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Suomi toisena kielenä perusopetuksessasuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Aluekoordinaattoritsuomi

Ammatillinen koulutus

Ammatillista koulutusta Vantaalla järjestävät Vantaan ammattiopisto Varia, MERCURIA kauppiaitten kauppaoppilaitos sekä TTS Työtehoseura ry:n Vantaan toimipaikka.

Variassa järjestetään myös englanninkielisiä opintoja sekä erityisesti maahanmuuttajille tarkoitettuja suomenkielisiä ammattiopintoja.

Oppilaitos Careria järjestää ammatillista koulutusta aikuisille.

Vantaalla on myös Finavian Avia College, joka järjestää koulutusta ilmailualan ammatteihin.

Lue lisää: Ammatillinen koulutus

linkkiVantaan kaupunki:
Ammatillinen koulutussuomi | ruotsi

linkkiVantaan ammattiopisto Varia:
Ammatillista koulutustasuomi | englanti

linkkiMERCURIA kauppiaitten kauppaoppilaitos:
Ammatillista koulutustasuomi | englanti

linkkiTTS Työtehoseura ry:n Vantaan toimipaikka:
Ammatillista koulutustasuomi | englanti

linkkiCareeria:
Aikuiskoulutuskeskussuomi | ruotsi | englanti

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA)

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus eli VALMA on tarkoitettu niille, jotka haluavat suorittaa ammatillisen perustutkinnon. VALMA-koulutuksessa saat tietoja ja taitoja, jotka auttavat sinua myöhemmin ammatillisessa koulutuksessa. Voit kehittää myös kielitaitoasi. Voit myös parantaa peruskoulutodistustasi.

Vantaalla VALMA-koulutusta järjestää Varia.

linkkiVantaan kaupunki:
Tietoa VALMA-koulutuksestasuomi

linkkiVantaan ammattiopisto Varia:
Tietoa VALMA-koulutuksestasuomi

Lukio

Vantaalla voit opiskella lukiossa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Englanninkielistä opetusta tarjoaa Tikkurilan lukion IB-linja. Vantaalla on myös aikuislukio.

Lue lisää: Lukio.

linkkiVantaan kaupunki:
Tietoa lukiokoulutuksestasuomi | ruotsi

linkkiVantaan kaupunki:
Lukiot ja lukioiden kotisivutsuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Aikuislukiosuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Etälukiosuomi

linkkiVantaan kaupunki:
Steinerlukiosuomi

Lukioon valmistava koulutus (LUVA)

Jos haluat vahvistaa suomen tai ruotsin kielen taitoasi ennen kuin haet lukioon, voit hakea lukioon valmistavaan koulutukseen. Se on tarkoitettu maahanmuuttajille. Siitä käytetään lyhennettä LUVA.

Vantaalla LUVA-koulutusta järjestää Lumon lukio.

linkkiVantaan kaupunki:
Lukioon valmistava koulutussuomi

Tukea ja ohjausta nuorille

Ohjaamo

Jos olet alle 30-vuotias, voit saada neuvoja ja ohjausta Ohjaamo-palvelusta. Ohjaamon henkilökunta auttaa sinua, jos sinulla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Voit kysyä myös muista asioista, esimerkiksi asumisesta tai raha-asioista.

linkkiOhjaamo:
Tukea ja ohjausta nuorillesuomi | englanti

Kipinä

Jos olet alle 29-vuotias vantaalainen, eikä sinulla ole opiskelu- tai työpaikkaa, voit saada neuvoja ja ohjausta Kipinästä. Soita ja varaa aika etukäteen. Ilman ajanvarausta voit käydä Kipinässä tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12.00–18.00. Lisätietoja löydät verkkosivuilta.

Kipinä
Ratatie 2, Tikkurila
Puh. 050 312 4372

linkkiKipinä:
Ohjausta ja tukea nuorillesuomi | ruotsi

Korkeakoulutus

Vantaalla on kaksi ammattikorkeakoulua, Laurea ja Metropolia. Ne tarjoavat koulutusta useilla aloilla. Saat lisätietoa koulutusohjelmista ja hakemisesta oppilaitosten verkkosivuilta.

Vantaalla on myös Helsingin yliopiston avoimen yliopiston toimipisteitä, jotka antavat korkeakoulutason opetusta ja täydennyskoulutusta.

Lue lisää: Ammattikorkeakoulut, Yliopistot.

linkkiVantaan kaupunki:
Korkeakoulutussuomi

linkkiLaurea:
Ammattikorkeakoulusuomi | englanti

linkkiMetropolia:
Ammattikorkeakoulusuomi | englanti

linkkiHelsingin yliopisto:
Avoin yliopisto-opetus Vantaallasuomi | ruotsi | englanti

Muita opiskelumahdollisuuksia

Vantaan aikuisopistossa voit opiskella esimerkiksi kieliä, käsitöitä ja ruoanlaittoa tai harrastaa ohjattua liikuntaa. Kurssit ovat maksullisia, ja niitä järjestetään sekä päivällä että illalla. Aikuisopisto järjestää kursseja myös maahanmuuttajille. Lisätietoa löydät Vantaan kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Opiskelu harrastuksena.

linkkiKansalais- ja työväenopistot Helsinki Espoo Vantaa:
Kurssien hakupalvelusuomi | ruotsi | englanti

linkkiVantaan aikuisopisto:
Suomen ja ruotsin kielen kursseja maahanmuuttajillesuomi