Asuminen Vaasassa

Vaasassa on monia erilaisia mahdollisuuksia asua. Asuntoja voi vuokrata tai ostaa omaksi.

Vuokra-asunto

Vuokra-asunnon voit hankkia yksityiseltä asunnonomistajalta tai välitystoimiston kautta. Täältä löydät listan vuokra-asuntojen tarjoajista Vaasassa:

linkkiVaasan Kaupunki:
Vuokra-Asunnotsuomi | ruotsi | englanti

Opiskelija-asunnot VOAS

Jos olet opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoja, jotka on tarkoitettu erityisesti opiskelijoille. Opiskelija-asuntoja Vaasassa vuokraa VOAS – Vaasan opiskelija-asuntosäätiö. Täytä sähköinen hakemus kotisivuilla.

linkkiVOAS:
Opiskelija-Asunnotsuomi | ruotsi | englanti

Pikipruukki

Yksi suurimpia asunnon vuokraajia Vaasassa on Kiinteistö Oy Pikipruukki. Pikipruukin vapaita asuntoja voi hakea täyttämällä hakemuslomakkeen. Asuntohakemuksen voi täyttää sähköisesti yhtiön kotisivuilla tai toimistolla.

linkkiKiinteistö Oy Pikipruukki:
Vuokra-Asunto Vaasastasuomi | ruotsi | englanti

Lue lisää: Vuokra-asunto

Asunnon tai talon ostaminen

Tietoa myynnissä olevista asunnoista saat esimerkiksi kiinteistönvälitystoimistoista, paikallisista sanomalehdistä ja Internetin asunto-sivustoilta. Omistusasunto on kallis hankinta, mutta pitkällä aikavälillä omassa asunnossa asuminen voi olla edullisempaa kuin jos asut vuokra-asunnossa. Asuntojen hinnat vaihtelevat paljon sijainnista ja talotyypistä riippuen. Pankit ja muut rahoituslaitokset voivat myöntää lainaa yksityishenkilöille oman asunnon hankintaan.

Vaasassa voit myös ostaa tontin ja rakentaa talon. Tietoa luvista ja määräyksistä saa Vaasan Kaupungin sivuilta.

linkkiVaasan Kaupunki:
Rakentaminensuomi | ruotsi | englanti

Lue lisää: Asunnon ostaminen

Asumistuki

Jos olet pienituloinen ja tulosi eivät riitä asumiskustannustesi kattamiseen, sinulla voi olla oikeus asumistukeen. Voit hakea asumistukea Kelasta. Asumistukea voi hakea myös internetissä.

Kela Vaasa
Rauhankatu 24
65100 Vaasa

linkkiKELA:
Asumisen Tuetsuomi | ruotsi | englanti

Löydät tietoa asumistuesta InfoFinlandin sivulta Asumistuki

Jätehuolto ja kierrätys

Lajittele kodissa syntyvät jätteet. Oman talon jäteastiat ovat tarkoitettu vain kodin päivittäiselle jätteelle. Jäteastioihin ei saa laittaa vaarallisia jätteitä, kuten kemikaaleja tai pattereita. Sellaiset jätteet, joita ei saa laittaa oman talon roska-astioihin, voit viedä ekopisteisiin. Lajittele biojäte, lasi, metalli, kartonki ja paperi erikseen niille tarkoitettuihin jäteasioihin.

WC-pönttöön ja viemäriin ei saa heittää kiinteitä jätteitä tai roskia eikä ruoantähteitä.

Vaasan jätehuollosta vastaavan Stormossen Oy:n verkkosivuilta voit etsiä sinua lähimpänä olevan ekopisteen.

linkkiStormossen Oy:
Jätehuolto Vaasassasuomi | ruotsi | englanti

Lue lisää: Jätehuolto ja kierrätys

Asuminen kriisitilanteessa

Vaasassa toimii kriisiryhmä, johon voit olla yhteydessä jos olet kokenut jotain traumaattista. Kriisiryhmä päivystää joka päivä klo 8-16, mutta voit soittaa numeroon 040 550 1990 ympäri vuorokauden ja jättää soittopyynnön.

Lähisuhdeväkivalta

Jos perheesi jäsen käyttää väkivaltaa sinua kohtaan tai uhkaa sillä, voit saada apua turvakodista. Turvakoti on kodinomainen paikka, jonne voit soittaa ja mennä kaikkina vuorokauden aikoina.

Pohjanmaan turvakoti Vaasassa:

Varastokatu 12
65100 Vaasa
PUH 06 312 9666 (24h)

linkkiVaasan Ensi- Ja Turvakoti ry:
Vaasan Ensi- Ja Turvakotisuomi | ruotsi

Lue lisää: Asumisen ongelmat

Asunnottomuus tai tilapäinen asuminen

Jos asuntosi on vahingoittunut esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon vuoksi, kotivakuutus voi joissakin tapauksissa korvata ylimääräisiä asumiskustannuksia. Ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi heti, kun vahinko on sattunut.

Joissain tapauksissa apua voi saada sosiaalitoimistosta: Ota yhteyttä omaan sosiaalityöntekijään tai sosiaalipäivystykseen vuorokauden ympäri puh. 06 325 2347.

linkkiVaasa:
Sosiaalipäivystyssuomi | ruotsi

linkkiVaasan Kaupunki:
Päihde- Ja Mielenterveyskuntoutujien Asumispalvelutsuomi | ruotsi