Tietoa Turusta

Perustietoa

Turku on Suomen vanhin kaupunki ja maan entinen pääkaupunki. Turku on myös yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Turku sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa ja on Länsi-Suomen läänin pääkaupunki.

Turku on virallisesti kaksikielinen kaupunki, ja sen asukkaista noin 5% puhuu äidinkielenään ruotsia.

Turku on myös erittäin monikulttuurinen kaupunki ja sen asukkaista noin 14 000 puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Turussa asuu kansalaisia noin 130 eri maasta. Suurimpia kansalaisuusryhmiä Turussa ovat Venäjä, Viro, Irak, Iran, Somalia ja Ruotsi.

linkkiTurun kaupunki:
Turku.infosuomi | ruotsi | englanti

Turun historiaa

Turun kaupunki syntyi jo 1200 -luvulla kohtaan, jossa Aurajoki laskee mereen. Kaupungin historia aloitetaan usein kirjeestä, missä paavi Gregorius IX antoi luvan siirtää piispanistuimen nykyisen Turun alueelle. Turku oli Suomen suurin ja samalla koko Ruotsin valtakunnan suurimpia ja tärkeimpiä keskiaikaisia kaupunkeja.

Sana turku tulee muinaisvenäjän sanasta tǔrgǔ, joka tarkoittaa toria.

Hyvien kulkuyhteyksien takia kaupunkiin muutti paljon ihmisiä, erityisesti kauppiaita. Vähitellen kaupunki kasvoi ja rikastui. Turun kaupungin keskusta sijaitsi tuomiokirkon ympäristössä. Suurin osa taloista ja rakennuksista oli rakennettu puusta ja siksi myös tulipaloja oli usein.

Kaupungin lähellä sijainnut Turun linna oli tärkeimpiä maallisen vallan tukikohtia Suomen alueella. Linnan antamasta suojasta huolimatta kaupunki joutui keskiajalla useita kertoja sotanäyttämöksi.

Turun asema Ruotsin valtakunnan itäisenä keskuksena korostui 1600-luvulla, kun sinne perustettiin lukuisia koulu- ja hallintolaitoksia. Esimerkiksi lääninhallitus perustettiin Turkuun vuonna 1617 ja Suomen ensimmäinen hovioikeus vuonna 1623. Ruotsin kuningatar antoi käskyn perustaa Turkuun Suomen ensimmäinen yliopisto, Turun akatemia, vuonna 1640.

Vuosina 1808-1809 käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä sota, jonka seurauksena Suomi siirtyi Ruotsilta Venäjän vallan alle. Suomen hallitsijaksi tuli Venäjän keisari, ja suomalaisista tuli Venäjän kansalaisia.

Turusta tuli 1809 Suomen suuriruhtinaskunnan keskushallinnon sijoituspaikka eli autonomisen Suomen pääkaupunki. Turussa oli historiallisen asemansa vuoksi entuudestaan tärkeitä virastoja. Pääkaupunki siirrettiin kuitenkin Helsinkiin vuonna 1812, koska keisari Aleksanteri I:n mielestä Turku oli ruotsalaismielinen ja liian lähellä entistä emämaata Ruotsia.

Arkkipiispanistuinta lukuun ottamatta viimeisetkin keskushallinnon elimet ja Turun akatemia siirrettiin uuteen pääkaupunkiin vuoden 1827 Turun suuren palon jälkeen. Pohjoismaiden historian tuhoisimman kaupunkipalon jälkeen uuden asemakaavan Turkuun laati Carl Ludvig Engel.

Turun palossa yksi kaupunginosa säästyi kokonaan tulipalolta. Se oli Luostarinmäki, joka sijaitsi korkealla mäellä, minne liekit eivät yltäneet. Luostarinmäki on nykyisin museo, jossa voi käydä katsomassa, miten ihmiset elivät 1800 -luvulla.

1820 -luvulla koko Suomessa oli noin miljoona asukasta. Turussa oli silloin 12 000 asukasta. Turku pysyi Suomen suurimpana kaupunkina vielä 1840 -luvulle asti.

Liikenne

Turussa on toimiva paikallisliikenneverkosto ja Turku sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä muusta Suomesta.

Turun seudun joukkoliikennepalvelusta, Fölistä, voit hakea tietoa reiteistä Turussa ja Turun seudulla. Palvelu ehdottaa, miten voit päästä julkisilla paikallisbusseilla paikasta toiseen.

Voit maksaa paikallisbusseissa käteisellä tai matkakortilla. Matkakortin voit ostaa palvelupisteestä.

Matkakorttia voi ladata palvelupisteissä ja busseissa. Lisää tietoa myynti- ja latauspisteistä saat Fölin nettisivuilta.

Joukkoliikenteen palvelutoimiston yhteystiedot:

Aurakatu 5, 20100 Turku
Puh. (02) 262 4811, fax (02) 262 4887
Avoinna ma-pe 8.00-18.00, la 9.00-14.00

Turusta on hyvät maantie- ja joukkoliikenneyhteydet eri puolille Suomea, erityisesti pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin. Turussa on myös lentokenttä, mistä lähtee lentoja niin kotimaahan kuin ulkomaillekin.

Suomessa on oikeanpuoleinen liikenne. Muistathan käyttää pimeinä vuodenaikoina heijastinta, joka auttaa sinua näkymään liikenteessä. Autoileva erottaa heijastinta käyttävän jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan. Polkupyöräillessäsi sinun tulisi käyttää kypärää. Tietoa Suomen liikenneturvallisuudesta ja -käyttäytymisestä löydät Liikenneturvan sivuilta.

Lue lisää: Liikenne Suomessa

linkkiTurun seudun joukkoliikenne:
Fölisuomi | ruotsi | englanti

linkkiFinavia:
Turun lentoasemasuomi | englanti

linkkiVr.fi:
Aikataulutsuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiMatkahuolto:
Matkapalvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiLiikenneturva:
Uutiset ja tiedotteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiLiikenneturva:
Liikenneturvan selkosivustosuomi

Uskonto

Turussa toimii erilaisia uskonnollisia yhteisöjä. Turussa on monen eri uskontokunnan pyhäkköjä sekä lisäksi toimintakeskuksia. Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea tietoa uskonnollisen yhteisön ja paikkakunnan mukaan.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa

linkkiUskonnot Suomessa:
Yhteisötsuomi | englanti

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Turun kaupungin asioista päättää kaupunginvaltuusto. Siinä on 67 jäsentä, jotka edustavat eri poliittisia ryhmiä. Valtuusto valitaan joka neljäs vuosi kunnallisvaaleissa. Kaupungin sivuilta löydät tietoa kaupunginvaltuustosta ja sen päätöksistä paikan päällä kaupungintalolla osoitteessa Aurakatu 2.

Kokouksista laaditut pöytäkirjat pidetään yleisesti nähtävinä yleensä kokousta seuraavan viikon torstaina konsernihallinnon Turku-pisteessä. Pöytäkirjat löytyvät myös Turun kaupungin sivuilta.

Yhteystiedot:

Puolalankatu 5
20100 Turku
Avoinna ma-pe klo 9.00-15.00

Lue lisää: Osallistu ja vaikuta

linkkiTurun kaupunki:
Turku-pistesuomi

linkkiTurun kaupunki:
Päätöksentekosuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Osallistu ja vaikutasuomi