Terveys Turussa

Tällä sivulla on tietoa terveyspalveluista Turussa. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Terveys.

Koronavirus COVID-19

Lue koronaviruksesta sivulta Koronavirus COVID-19.

linkkiTurun kaupunki:
Tietoa koronaviruksestasuomi | ruotsi | englanti

Kiireellisissä hätätilanteissa soita hätänumeroon 112.

Soita hätänumeroon esimerkiksi vakavissa onnettomuustilanteissa tai jos joku saa sairauskohtauksen. Älä soita hätänumeroon, jos kyseessä ei ole hätätilanne.

Päivystys

Oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikka kaikissa sairastumistapauksissa arkipäivisin ma-pe klo 8.00–16.00. Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan, kun otat yhteyttä terveysasemallesi. Kiireellisissä tapauksissa hoito annetaan samana päivänä.

Ota iltaisin, öisin ja viikonloppuisin kiireellisissä tapauksissa yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen:

Savitehtaankatu 1 (Tyksin T-sairaala)
20520 Turku

Keskitetyn puhelinneuvonnan puhelinnumero: (02) 313 8800

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien päivystyssuomi | ruotsi | englanti

Raskauteen liittyvissä kiireellisissä ongelmissa ja hätätilanteissa ota yhteys Tyksin synnytysosastoon.

linkkiTYKS:
Synnytysosastosuomi | ruotsi | englanti

Terveyspalvelut Turussa

Jos sinulla on kotikunta Turussa, voit käyttää julkisia terveyspalveluja. Julkisia terveyspalveluja tarjoavat terveysasemat, hammashoitolat, neuvolat ja sairaalat. Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja, voit hakea apua yksityiseltä lääkäriasemalta.

Turussa toimii kuusi alueellista terveysasemaa ja kaksi lähipalvelupistettä sekä ruotsinkielinen vastaanotto. Oma terveysasemasi on ensisijainen hoitopaikka kaikissa sairastumistapauksissa. Oma terveysasema määräytyy asuntosi kotiosoitteen postinumeron mukaan, mutta voit myös valita oman terveysasemasi. Terveysasemilla toimii lääkäreiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien vastaanotot.

Pakolaisena Turkuun tulleille terveyspalvelut hoidetaan kuitenkin ensisijaisesti ulkomaalaistoimistossa, jossa tehdään myös maahantulotarkastukset. Turvapaikanhakijat saavat terveyspalvelunsa vastaanottokeskuksesta. Turun kaupunginsairaala tarjoaa turkulaisille erikoissairaanhoitoa monilta erikoisaloilta. Hoitoon pääsee pääsääntöisesti joko lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä.

Kaikki ajat terveydenhuollon vastaanotoille on varattava etukäteen. Terveysasemat ovat auki ma-pe klo 8.00–16.00, ja ajanvarausnumeroista vastataan ma klo 7.30–15.30, ti-pe klo 8.00–15.30.

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien palvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Ajanvaraus puhelimitsesuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
eTerveyspalvelutsuomi | ruotsi

linkkiTurun kaupunki:
Turun kaupunginsairaalasuomi

linkkiTurun kaupunki:
Terveyspalvelut ulkomaalaistoimistossasuomi | ruotsi | englanti

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto palvelee koululaisia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Kouluterveydenhuolto on maksutonta kaikille peruskoululaisille.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat kaikille Turun kaupungissa sijaitsevien oppilaitosten opiskelijoille kotipaikkakunnasta riippumatta. Ammattikoulujen ja lukioiden opiskelijoiden palvelut ovat pääsääntöisesti omassa oppilaitoksessa. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat saavat terveydenhuollon keskitetyssä opiskeluterveydenhuollossa. Yliopistojen opiskeluterveydenhuolto toteutetaan YTHS:ssa.

linkkiTurun kaupunki:
Kouluterveydenhuoltosuomi | ruotsi | englanti

linkkiYlioppilaiden terveydenhoitosäätiö:
YTHS Turkusuomi | ruotsi | englanti

Yksityiset terveyspalvelut

Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja Turussa, voit hakea apua yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityisellä lääkäriasemalla sinun täytyy maksaa kaikki kustannukset itse.

Turussa on useita yksityisiä lääkäriasemia. Voit etsiä yksityisiä lääkäreitä internetin hakukoneilla tai etsilääkäri.fi-palvelusta.

linkkiSuomen lääkäriliitto:
Etsi lääkärisuomi

Lue lisää:

Terveyspalvelut Suomessa

Lapsen terveys

Lapsen sairastuessa ota yhteys omaan terveysasemaasi tai yksityiseen lääkäriasemaan, missä lääkäri arvioi tilanteen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen jatkohoitoon. Terveysasemat ovat auki ma–pe klo 8.00–16.00.

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien palvelutsuomi | ruotsi | englanti

Lastenneuvolat palvelevat lapsiperheitä kaikissa lapsen terveyteen liittyvissä asioissa. Lastenneuvolan tavoitteena on turvata lapsen hyvä kehitys ja terveys. Lapset käyvät neuvolassa säännöllisissä tarkastuksissa vauvasta kouluunmenoon asti. Sen jälkeen koulujen terveydenhuolto tarjoaa terveydenhoitoa kouluissa.

Neuvolan palvelut ovat perheille maksuttomia.

Turun neuvoloiden yhteinen ajanvaraus- ja palvelunumero 02 266 2223

Numero palvelee arkisin ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13.30.

Palvelunumeron kautta voi hoitaa ajanvarauksia sekä saada neuvontaa ja ohjausta.

linkkiTurun kaupunki:
Lastenneuvola suomi | ruotsi | englanti


Lue lisää:

Lapsen terveys

Hammashoito

Suun terveydenhuolto huolehtii turkulaisten hampaista ja suun terveydestä. Suun ja hampaiden hoitoa annetaan 14 hammashoitolassa. Hoitolat sijaitsevat usein terveysasemien yhteydessä. Alle kouluikäisten lasten hampaiden hoidosta saat tietoa lastenneuvolasta. Kouluikäisten lasten hammashoito on järjestetty koulun kautta.

Voit asioida suun terveydenhuollon ajanvarauksessa sähköisen asiointipalvelun kautta, puhelimitse tai tekstiviestillä. Sähköisen asiointipalvelun kautta ei toistaiseksi voi varata ensimmäistä uutta aikaa.

Suun terveydenhuollon ajanvaraus:
puh. 02 266 0644, arkipäivisin klo 8.00 - 15.30.
Lauantaisin 040 654 1255, klo 8.00 - 13.00

linkkiTurun kaupunki:
Suun terveydenhuollon ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

Muina aikoina ota yhteys Turun alueen yhteispäivystykseen hoito-ohjeiden saamiseksi:

Suun terveydenhuollon päivystysvastaanotto
(TYKS T-sairaala)
Savitehtaankatu 1
Turku
Puh. (02) 313 8800

linkkiTurun kaupunki:
Suun terveydenhuollon päivystyssuomi | ruotsi | englanti

Turussa on myös paljon yksityisiä hammaslääkäreitä. Yksityiselle hammaslääkärille voit mennä, vaikka sinulla ei olisi oikeutta julkisen terveydenhuollon palveluihin. Voit hakea tietoa yksityisistä hammaslääkäreistä internetin hakukoneilla tai etsihammaslaakari.fi -palvelusta.

linkkiSuomen hammaslääkäriliitto:
Etsi hammaslääkärisuomi

Lue lisää:

Hammashoito

Mielenterveys

Turussa oma terveysasema on aina ensisijainen mielenterveysongelmien hoitopaikka. Terveysasemien vastuulla on huolehtia mielenterveysongelmien ennaltaehkäisystä, tunnistaa oireita sekä hoitaa tavallisimmat ja lievät psykiatriset sairaudet kuten masennus, paniikkihäiriö ja elämän kriisit. Mielenterveyspalveluita annetaan lisäksi mm. neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa, sosiaalityön palveluissa ja vanhusten kotihoidossa.

linkkiTurun kaupunki:
Mielenterveyspalvelut Turussasuomi | ruotsi

Lue lisää:

Mielenterveys

Seksuaaliterveys

Terveysaseman yleislääkäriltä voit varata ajan gynekologiseen tai urologiseen tutkimukseen. Voit myös varata ajan lääkärille, jos tarvitset ehkäisyä varten reseptin tai harkitset aborttia.

Ehkäisyneuvola palvelee ehkäisyasioissa alle 25 -vuotiaita turkulaisia. Tätä vanhemmat voivat asioida ehkäisyneuvolassa lääkärin, terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän lähetteellä. Ehkäisyneuvolassa voi asioida myös, jos harkitsee raskauden keskeytystä. Ehkäisyneuvola sijaitsee Mäntymäessä pääterveysasemalla.

linkkiTurun kaupunki:
Ehkäisyneuvolasuomi | ruotsi | englanti

Jos epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi.

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien palvelutsuomi | ruotsi | englanti

Lue lisää:

Seksuaaliterveys

Kun odotat lasta

Kun tiedät odottavasi lasta, ota yhteys äitiysneuvolaan. Äitiysneuvolasi määräytyy kotiosoitteesi mukaan. Äitiysneuvola tarjoaa sinulle terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanottokäynnit sekä ultraääni- ja sikiöseulontatutkimukset.

Neuvoloiden yhteinen palvelunumero: 02 266 2223.

Sieltä varataan ensimmäinen neuvolakäyntiaika ja saat tarvittavat ohjeet.

Palvelut ovat maksuttomia.

linkkiTurun kaupunki:
Neuvolapalvelutsuomi | ruotsi | englanti

Kela-etuuksien saamiseksi ensimmäinen neuvolakäynti on oltava ennen 16. raskausviikkoa.

Lue Kelan tuista perheelle InfoFinlandin sivulta Tukea raskaana olevalle äidille.

Turun seudulla synnytykset hoidetaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, TYKSissä.

linkkiTYKS:
Synnytysosastosuomi | ruotsi | englanti

Lue lisää:

Raskaus ja synnytys

linkkiTurun kaupunki:
Raskausaika ja synnytyssuomi | ruotsi | englanti

Potilaan oikeudet

Jos koet, että sinua on kohdeltu väärin terveyspalveluissa, yritä selvitää asiaa ensin omassa hoitopaikassasi. Jos asia ei selviä, voit ottaa yhteyttä potilasasiamieheen.

linkkiTurun kaupunki:
Potilasasiamiessuomi | ruotsi

Tukea sairauden aikana

Jos kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin, voit hakea omavastuuajan jälkeen Kelalta sairauspäivärahaa.

linkkiKela:
Sairauspäivärahan määräsuomi | ruotsi | englanti

Lue lisää:

Tukea sairauden aikana

Vammaispalvelut

Vammaisilla on oikeus saada erilaisia palveluja ja tukitoimia asumiseen ja arjesta selviytymiseen. Tarvittavien palvelujen ja tukitoimien selvittämiseksi henkilölle laaditaan palvelusuunnitelma. Suunnitelman laatii vammaispalvelutoimiston sosiaalityöntekijä yhdessä vammaisen henkilön ja tarvittaessa hänen huoltajansa tai omaistensa kanssa.

Vammaispalvelujen tukitoimia tai palvelua koskeva hakemus laitetaan vireille kirjallisesti. Hakemukseen tulee liittää terveyskeskuslääkärin lausunto sekä tarvittaessa muita asiantuntijalausuntoja ja selvityksiä.

Vammaispalvelutoimiston yhteystiedot:
Peltolantie 3
20720 Turku

linkkiTurun kaupunki:
Vammaispalveluiden yhteystiedotsuomi | ruotsi

Kaupungissa on saatavilla monenlaista tukea ja palveluja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Päivähoidossa ja kouluissa järjestetään tukea ja kuntoutusta lapsen tarpeiden mukaan. Turussa on erityiskouluja niille lapsille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Tuen saamiseksi lapsen tilanne arvioidaan ja lapselle tehdään suunnitelma siitä, mitä tukea ja hän tarvitsee ja miten hänen opetuksensa järjestetään.

Aikuisille kehitysvammaisille on järjestetty päivä- ja työtoimintaa, jota toteutetaan kaupungin omissa toimintakeskuksissa ja päiväkeskuksessa tai ostopalveluna. Tuettua työtoimintaa ja tuettua työtä toteutetaan myös tavallisilla työpaikoilla työhön valmentajan tuella.

Vamma, pitkäaikaissairaus tai apuvälineiden käyttö ei ole este harrastamiselle, sillä Kaupunki järjestää myös soveltuvaa liikunta- ja kulttuuritarjontaa kaiken ikäisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

Kaupungin vammaisille suunnatut palvelut on koottu:

linkkiTurun kaupunki:
Vammaisten palvelut Turussasuomi | ruotsi

Lue lisää:

Vammaiset
Vammainen lapsi

Kun hoidat omaista kotona

Jos hoidat kotona vanhaa, sairasta tai vammaista omaistasi, sinulla voi olla oikeus omaishoidon tukeen.

Jos omainen on alle 65 -vuotias, tukea voi hakea vammaisten sosiaalityön toimipisteestä. Yhteystiedot löydät Turun kaupungin sivuilta.

Jos omainen on yli 65 -vuotias, tukea voi hakea vanhuspalveluiden sosiaalityön yksiköstä. Yhteystiedot löydät Turun kaupungin sivuilta.

Hae tukea lomakkeella, jonka löydät Turun kaupungin sivuilta.

Lue lisää:

Taloudellista tukea vammaisille

linkkiTurun kaupunki:
Vammaispalvelutsuomi | ruotsi

linkkiTurun kaupunki:
Vanhuspalvelujen sosiaalityösuomi