Tietoa Tampereesta

Perustietoa

Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asuu yli 230 000 ihmistä. Tampereella asuu noin 10 600 ulkomaalaista eli 4,6 % väestöstä. 7,4 % puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea.

Kaupunki sijaitsee kahden järven välisellä kannaksella. Kaupungin pohjoispuolella on Näsijärvi ja eteläpuolella Pyhäjärvi.

Tampere on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Helsinkiin on matkaa maanteitse 176 kilometriä, Hämeenlinnaan 75 ja Turkuun 157 kilometriä.

Tampereen kaupungilla on seitsemän naapuria: Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala, Orivesi ja Ruovesi.

linkkiTampereen kaupunki:
Tietoa Tampereestasuomi | englanti

Historia

Näsijärven ja Pyhäjärven väliin, kapealle kannakselle pohjoisten ja eteläisten vesireittien kohtauspaikkaan syntyi jo 600-luvulla asutusta. 1200-luvulta alkaen paikasta muodostui tärkeä kauppapaikka. 1700-luvulla havaittiin järviä yhdistävän Tammerkosken merkitys vesivoiman tuottajana. Kuningas Kustaa III:n päätöksellä Ruotsi-Suomen valtakuntaan perustettiin uusi kaupunki - Tampere - vuonna 1779.

Tampere kehittyi Suomen ensimmäiseksi teollisuuskaupungiksi 1820-luvulta alkaen. Ensimmäisistä teollisuuslaitoksista merkittävin oli skotlantilaissyntyisen James Finlaysonin perustama ja Wilhelm Nottbeckin edelleen kehittämä puuvillatehdas. 1850-luvulta alkaen Tampereella alkoi kehittyä varsinaista suurteollisuutta. Tekstiiliteollisuuden ohella tärkeimmiksi teollisuudenhaaroiksi muodostuivat metalli-, rauta- ja puunjalostusteollisuus, myöhemmin kasvoivat kenkä- ja nahkateollisuus.

Koskesta voimaa -verkkojulkaisu kertoo, miten Tampere on kehittynyt Tammerkosken rannalle ja saanut koskesta voimaa.

Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustamisasiakirjan 1.10.1779. Tämän kunniaksi Tampereen päivää vietetään vuosittain lokakuun ensimmäisenä päivänä ja sitä lähimpänä viikonloppuna erilaisin tapahtumin.

linkkiTampereen kaupunki:
Tampereen historiaasuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Koskesta voimaasuomi | englanti

Liikenne

Tampereen seudulla on hyvät joukkoliikenneyhteydet sekä kaupungin sisäisessä liikenteessä että kaukoliikenteessä.

Lisätietoa kaupungin sisäisestä liikenteestä, matkustamisesta, lipuista ja hinnoista löytyy Tampereen joukkoliikenteen verkkosivuilta. Repa Reittiopas -palvelu neuvoo, miten pääset bussilla paikasta toiseen. Reittiopas ehdottaa reittejä kahden valitsemasi paikan välillä käyttäen Tampereen paikallisliikenteen bussireittejä.

Tampereella, Lempäälässä, Nokialla ja Orivedellä on rautatieasemat. Junalla pääsee kulkemaan hyvin sekä etelään, pohjoiseen, itään että länteen. Myös kaukoliikenteen linja-autoilla pääsee helposti eri puolille Suomea.

Tampere-Pirkkalan lentoasema sijaitsee Pirkkalan kunnassa kaupungin eteläpuolella.

Lue lisää: Liikenne

linkkiTampereen kaupunki:
Tampereen joukkoliikennesuomi | englanti

linkkiTampereen joukkoliikenne:
Matkustajan opassuomi | englanti

linkkiTampereen joukkoliikenne:
Reittiopassuomi | englanti

linkkiVR:
Junien aikataulutsuomi | englanti | venäjä

linkkiFinavia :
Tampere-Pirkkalan lentoasemasuomi | englanti | venäjä

Uskonto

Tampereella toimii useita uskonnollisia yhdyskuntia. Suurin on Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, johon kuuluu 5 seurakuntaa. Muita kirkkoja tai uskonnollisia yhteisöjä on mm. katolisella kirkolla, ortodoksisella kirkolla, Jehovan todistajilla, Suomen Vapaakirkolla, Suomen helluntaiseurakunnalla, Suomen Metodistikirkolla, Suomen Adventtikirkolla, Suomen Baptistiyhdyskunnalla ja Tampereen Islamin Yhdyskunnalla.

Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea tietoa uskonnollisen yhteisön ja paikkakunnan mukaan.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa

linkkiTampereen evankelisluterilainen seurakunta:
Tampereen seurakunnatsuomi | englanti

linkkiUskonnot.fi:
Uskonnolliset yhdyskunnatsuomi | englanti

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Tampereen kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto, jossa on 67 valtuutettua. Valtuutetut ja heidän varajäsenensä valitaan joka neljäs vuosi toimitettavissa kunnallisvaaleissa.

Kaupungin verkkosivuilta löydät tietoa kaupunginvaltuustosta ja sen päätöksistä. Voit myös seurata kaupunginvaltuuston kokouksia suorana lähetyksenä radiosta Radio Moreenin kanavalta taajuuksilta 98,4 MHz tai 101,5 MHz tai internetistä.

Valtuuston kokousta voi tulla seuraamaan paikan päälle yleisölehterille kaupungin virastotalolle, osoite on Aleksis Kiven katu 14-16.

Pormestari ja kaupunginvaltuusto järjestävät yhteisiä asukasiltoja, joihin kaupunkilaiset voivat tulla esittämään kysymyksiä ja keskustelemaan ajankohtaisista, kaupunkia koskevista asioista. Asukasiltoja järjestetään eri puolilla kaupunkia.

Asukkaat voivat vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon jo päätösten valmisteluvaiheessa. Tietoa erilaisista osallistumis- ja vaikuttamiskanavista löydät kaupungin verkkosivuilta.

Kunnan asukkaalla on kuntalain mukaan oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisaloite Tampereen kaupungille on mahdollista tehdä sähköisesti.

linkkiTampereen kaupunki:
Organisaatiosuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Kaupunginvaltuustosuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Päätöksentekosuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Osallistu ja vaikutasuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Kuntalaisaloitesuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Pormestarin ja valtuuston asukasillatsuomi