Terveys Tampereella

Tällä sivulla kerrotaan Tampereen kaupungin terveyspalveluista. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Terveys.

Coronavirus COVID-19

Lue koronaviruksesta sivulta linkkiTampereen kaupunki:
Koronavirus COVID-19suomi | ruotsi | englanti | venäjä | viro | ranska | somali | turkki | kiina | persia | arabia | thai | vietnam

Terveyspalvelut Tampereella

Terveyspalvelujen neuvonta sekä ajanvaraus lääkärille ja sairaanhoitajalle numerosta 03 10023, joka päivä klo 7 - 22. Käytä suuntanumeroa, kun soitat matkapuhelimesta tai verkkoryhmän (03) ulkopuolelta.

Jos sairastut, soita terveyspalvelujen neuvontaan. Sairaanhoitaja antaa hoito-ohjeita, arvioi, millaista hoitoa tarvitset ja ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan. Hän varaa vastaanottoajan lääkärille tai sairaanhoitajalle.

Voit keskustella sairaanhoitajan kanssa terveyteen ja sairauteen liittyvistä kysymyksistä. Sairaanhoitaja antaa yleisiä ohjeita hoitoon ilman lääkärin vastaanotolla käyntiä. Sairaanhoitaja neuvoo ja ohjaa äkillisissä sairaustapauksissa. Saat halutessasi tietoa muista sosiaali- ja terveyspalveluista ja niiden yhteystiedoista.

Lue lisää: Terveys, Terveyspalvelut Suomessa

linkkiTampereen kaupunki:
Terveyspalvelujen neuvontasuomi | englanti

Terveysasemat

Terveysasemat vastaavat tamperelaisten perusterveydenhuollon palveluista eri puolilla kaupunkia. Tampereella on 11 kaupungin omaa terveysasemaa, osa lääkäri- ja sairaanhoitajapalveluista ostetaan yksityisiltä lääkäriasemilta.

Jokaisella tamperelaisella on katuosoitteen mukaan määräytyvä terveysasema. Terveysasemahaku kertoo oman terveysasemasi yhteystiedot.

linkkiTampereen kaupunki:
Terveysasematsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Terveysasemahakusuomi

Yksityiset terveyspalvelut

Voit halutessasi asioida myös yksityisillä lääkäriasemilla. Niissä voit asioida, vaikka sinulla ei olisi oikeutta käyttää kunnallisia terveyspalveluja. Yksityisellä lääkäriasemalla asiakkaan täytyy maksaa kaikki kulut itse.

Päivystys ja ensiapu

Kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan päiväaikaan ensisijaisesti oman alueen terveysasemalla. Terveysasemat ovat avoinna ma - to klo 8 - 16 ja pe klo 8 - 15. Terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolle voi mennä ilman ajanvarausta. Hoitaja arvioi hoidon kiireellisyyden ja ohjaa tarvittaessa lääkärille.

Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat suljettuina ja silloin äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan Ensiapu Acutan päivystyksessä. Ensiapu Acutassa hoidetaan äkillisesti sairastuneet ja loukkaantuneet tamperelaiset, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa.

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Ensiapu Acuta
TAYS
Ensitie 8
Puh. 03 311 611

linkkiTAYS:
Ensiapu Acutasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiHätäkeskuslaitos:
Näin käytät hätänumeroa 112suomi

Raskaus ja synnytys

Raskauteen liittyvissä kiireellisissä ongelma- ja hätätilanteissa ota yhteys synnytyssairaalan päivystykseen. Soita päivystysnumeroon, ennen kuin menet sairaalaan.

TAYS
Naistentautien ja synnytyspäivystys
Elämänaukio 2
33520 Tampere
Päivystys puh. 03 3116 5942

linkkiTAYS:
Naistentautien ja synnytyspäivystyssuomi | englanti | venäjä

Lapsen ja nuoren terveys

Alle kouluikäisten lasten terveydenhoidosta huolehditaan lastenneuvoloissa. Neuvolan terveydenhoitajalta ja lääkäriltä voit kysyä neuvoa ja apua lapsen kasvatukseen liittyvissä asioissa. Neuvolatyön tavoitteena on perheiden terveiden elintapojen edistäminen, vanhemmuuden tukeminen ja lapsen kehityksen seuraaminen. Neuvolan palvelut ovat maksuttomia. Yhteystiedot löytyvät kaupungin internetsivuilta.

Jos lapsi sairastuu äkillisesti, ota yhteyttä Terveyspalvelujen neuvontaan, puh. 03 10023, avoinna joka päivä klo 7 - 22. Käytä suuntanumeroa, kun soitat matkapuhelimesta tai verkkoryhmän (03) ulkopuolelta.

Kouluikäisten lasten terveydestä huolehtivat kouluterveydenhoitajat. Kouluterveydenhoitaja tekee terveystarkastuksen peruskoulun oppilaille joka vuosi.

Kaupungin verkkosivuilta löytyy maahanmuuttajille suunnattuja esitteitä, joissa kerrotaan, mitä ennaltaehkäisevällä terveydenhuollolla tarkoitetaan ja miten käynnit äitiys- ja lastenneuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tapahtuvat. Lisäksi esitteissä on lyhyesti tietoa rokotuksista.

Lue lisää: Lapsen terveys

linkkiTampereen kaupunki:
Lastenneuvolatsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Lisätietoa pienen lapsen vanhemmillesuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Kouluterveydenhuoltosuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Tietoa lasten ja nuorten terveyspalveluista eri kielilläsuomi | englanti

Ikäihmisen terveys

Ikäihmisten terveyteen liittyvistä palveluista löydät lisätietoa internetistä. Esimerkiksi apuvälineyksiköstä voit lainata erilaisia apuvälineitä kotiin. Kuulon tai näön heikentyessä voit ottaa yhteyttä silmälääkäriin tai terveysaseman lääkäriin, joka ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Jos huomaat itselläsi tai läheiselläsi muistiongelmiin viittaavia oireita, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi aikuisneuvolan terveydenhoitajaan, joka voi tehdä muistitestin.

linkkiTampereen kaupunki:
Ikäihmisten terveyssuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Aikuisneuvolatsuomi | englanti

Hammashoito

Hampaiden vuositarkastuksia järjestetään 1-, 2-, 4- ja 5-vuotiaille lapsille. Hampaiden hoidosta saat tietoa myös lastenneuvolasta.

Kouluikäisten lasten hammashoito järjestetään koulun kautta.

Aikuiset varaavat ajan hammashoitoon keskitetystä ajanvarauksesta, puhelin 03 5657 0100, ma - pe klo 8 - 17.

Lue lisää: Hammashoito

linkkiTampereen kaupunki:
Hammashoitosuomi | englanti

Kiireellistä ensiapua tarvitsevien hammaslääkäripäivystys

Tarkista kiireellisen hammashoidon ensiavun kriteerit internetistä. Kiireellisen ensiavun hammaslääkäripäivystys on Acutassa (TAYS).

Hammaslääkäripäivystyksen ensiapuajat:
- ma - pe klo 8 - 17, puhelin 03 5657 0111
- arkisin klo 17 - 21, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 8 - 21 aikoja antaa terveyspalvelujen neuvonta: puhelin 10023, matkapuhelimesta soitettaessa 03 10023.

Acutan hammaslääkäripäivystys
Teiskontie 35
K-rakennus, sisäänkäynti samasta ovesta kuin Ensiapu Acutaan

linkkiTampereen kaupunki:
Kiireellisen hammashoidon kriteeritsuomi | englanti

Mielenterveys

Jos tarvitset mielenterveydellistä apua, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Terveysasemien lääkärit arvioivat asiakkaan mielenterveyden tilaa ja ohjaavat mielenterveyspalvelujen piiriin ja tarvittaessa psykiatriseen hoitoon.

Lapset, nuoret ja lapsiperheet

Psykologit, sosiaalityöntekijät, nuorisopsykiatrian poliklinikan ja perheneuvolan työntekijät auttavat lapsiperheitä mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

Nuorten mielenterveystalo on verkkopalvelu, josta löytyy tietoa nuorten mielenterveysongelmista ja itsehoitomenetelmistä.

Maahanmuuttajien mielenterveyspalvelut

Psykiatrian poliklinikka järjestää hoitoa ja hoidon arviointia äskettäin maahan muuttaneille täysi-ikäisille pakolaisille. Tampereen kaupungin verkkosivuilta löytyy tietoa masennuksesta ja traumaperäisestä stressistä useilla eri kielillä.

Akuuttipsykiatrian poliklinikka

Jos sinulla tai läheiselläsi on akuutti mielenterveydellinen hätä, soita Akuuttipsykiatrian poliklinikan päivystävälle hoitajalle. Yhteyttä voivat ottaa itse kriisissä olevat, heidän läheisensä tai ammattihenkilöt.

Akuuttipsykiatrian poliklinikka
FinnMedi 3
Biokatu 10
33520 Tampere
Puhelin 040 806 2606, päivystävä hoitaja
Puhelin 03 5657 2910

Kriisikeskus Osviitta

Kriisikeskus Osviitta on matalan kynnyksen auttamispaikka: asiakkaaksi voi tulla kuka tahansa, joka haluaa ulkopuolista tukea tai apua mielenterveyden pulmissa, parisuhdeongelmissa tai muissa elämän vaikeuksissa. Voit tulla käymään Osviitassa ja jutella asioistasi kahdenkeskisessä keskustelussa. Voit tulla yksin, kumppanin tai ystävän kanssa. Voitte tulla myös koko perhe yhdessä. Voit varata ajan etukäteen ajanvarausnumerosta 0400 734 793 tai tulla ilman ajanvarausta.

Kriisikeskus Osviitta
Sorinkatu 4 C, 2. kerros
33100 Tampere
Ajanvarauspuhelin 0400 734 793
Sähköposti osviitta(at)osviitta.fi

Keskusteluapua puhelimitse

Jos haluat keskusteluapua puhelimitse, voit soittaa valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 010 195 202 ja keskustella mieltäsi painavista asioista. Puhelut ovat luottamuksellisia eikä soittajan tarvitse kertoa henkilöllisyyttään. Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää arkisin klo 09 - 07 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15 - 07.

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. Palvelevan puhelimen numero on koko maassa 0400 22 11 80. Päivystysajat ovat koko Suomessa su - to klo 18 - 01, pe ja la klo 18 - 03. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta klo 20 - 24.

Lue lisää: Mielenterveys

linkkiTampereen kaupunki:
Terveyspalvelujen neuvontasuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Lapsiperheiden mielenterveyspalvelutsuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Nuorten mielenterveyspalvelutsuomi | englanti

linkkiNuorten mielenterveystalo.fi:
Nuorten mielenterveyspalveluja verkossasuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Maahanmuuttajien mielenterveyspalvelutsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Hoitoon hakeutuminensuomi | englanti

linkkiKriisikeskus Osviitta:
Kriisiapua ja keskusteluasuomi | englanti

linkkiPalveleva puhelin:
Kriisiapua ja keskusteluasuomi

linkkiMielenterveysseura:
Mielenterveysseuran kriisipuhelinsuomi | englanti | venäjä

Seksuaaliterveys

Terveysasemilta saat ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa. Voit myös varata ajan lääkärille tai gynekologille, jos tarvitset ehkäisyä varten reseptin.

Ehkäisyneuvola on tarkoitettu yli 22-vuotiaille tamperelaisille naisille, jotka harkitsevat ehkäisyn aloittamista, tarvitsevat ehkäisykierukan tai -kapselien asetusta tai apua erilaisissa ehkäisyn ongelmatilanteissa.

Alle 22-vuotiaat tamperelaiset saavat ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa nuorisoneuvolasta.

Jos epäilet saaneesi sukupuolitaudin, hakeudu sukupuolitautien vastaanotolle. Vastaanotolle pitää varata aika etukäteen.

Lue lisää: Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Ehkäisyneuvola
Kanta-Sarvis
Hatanpäänkatu 3 J (3. krs)
33900 Tampere
Ajanvaraus ja neuvonta, puh. 03 5657 0152, ma ja to klo 13 - 14.30, ti ja pe klo 8.30 - 10.

Nuorisoneuvola
Tipotie-talo (4. krs)
Tipotie 4
33230 Tampere
Ajanvaraus, puh. 03 5657 0154, ma ja to klo 13 - 14.30, ti ja pe klo 8.30 - 10.
Terveydenhoitajan neuvonta, puh. 03 5657 3887, 03 5657 3888, ma - to klo 10.30 - 11 ja klo 14.30 - 15, pe klo 10.30 - 11

Sukupuolitautien vastaanotto
Hatanpäänkatu 3 B (3. krs)
33900 Tampere
Puh. 03 5657 0150 ja 040 635 8953.

linkkiTampereen kaupunki:
Ehkäisy- ja seksuaalineuvontasuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa nuorillesuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Sukupuolitautien vastaanottosuomi | englanti

Kun odotat lasta

Äitiysneuvolassa seurataan äidin, vauvan ja koko perheen vointia raskauden aikana. Ota yhteyttä oman alueesi neuvolaan heti kun huomaat, että odotat lasta. Äitiysneuvolan palvelut ovat maksuttomia. Neuvoloiden yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivulta.

Raskauteen liittyvissä kiireellisissä ongelmissa ja hätätilanteissa ota yhteys synnytyssairaalan päivystykseen. Soita päivystysnumeroon ennen kuin menet sairaalaan.

TAYS
Naistentautien ja synnytysten vastuualue
Elämänaukio 2
33520 Tampere
Päivystys puh. 03 3116 5942

Lue lisää: Raskaus ja synnytys, Kun lapsi syntyy Suomessa

linkkiTampereen kaupunki:
Äitiysneuvolatsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Perheenlisäystä odottavan ABCsuomi

linkkiTAYS:
Naistentautien ja synnytyspäivystyssuomi | englanti | venäjä

Synnytys

Tampereen yliopistollinen sairaala (TAYS) toimii Tampereen seudun synnytyssairaalana.

TAYS
Naistentautien ja synnytysten vastuualue
Elämänaukio 2
33520 Tampere
Naistentautien ja synnytyksen päivystys, puh. 03 3116 5942

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

linkkiTAYS:
Synnytyssuomi | englanti | venäjä

Lääkkeet

Voit ostaa lääkkeitä apteekeista. Tampereella sijaitsevia apteekkeja voit hakea internetistä Suomen Apteekkariliiton Apteekkihaulla.

Suomessa on otettu käyttöön uudenlainen, sähköinen resepti. Paperisen reseptin sijaan lääkäri antaa asiakkaalle potilasohjeen paperilla. Ota potilasohje ja Kela-kortti mukaan apteekkiin, kun haet lääkkeitä.

Lue lisää: Lääkkeet

linkkiTampereen kaupunki:
Apteekit ja sähköinen reseptisuomi

linkkiApteekkariliitto:
Apteekkien yhteystiedotsuomi

Tukea sairauden aikana

Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma, sinulla on oikeus olla poissa työstä. Jos kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin, sinulla on omavastuuajan jälkeen oikeus hakea Kelalta sairauspäivärahaa.

Lue lisää: Tukea sairauden aikana

linkkiKela:
Sairausajan tuetsuomi | englanti

linkkiKela:
Toimistojen yhteystiedotsuomi | englanti

Potilaan oikeudet

Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon tai kohteluun, selvitä asiaa ensin oman hoitopaikkasi hoitajan tai lääkärin kanssa. Jos asia ei selviä tai haluat lisätietoja, ota yhteyttä potilasasiamieheen. Potilasasiamiehen työ on neuvovaa ja ohjaavaa. Hän ei voi muuttaa tehtyjä hoitopäätöksiä.

Potilasasiamies
Tampereen kaupunki
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere
Puh. 050 527 2949

linkkiTampereen kaupunki:
Potilasasiamiessuomi | englanti

Vammaiset

Tampereen kaupunki järjestää vammaisille erilaisia palveluja, esimerkiksi apuvälineitä, kuntoutusta sekä asumis- ja kuljetuspalveluja. Vammaispalvelutoimisto huolehtii vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja taloudellisen tuen myöntämisestä vammaisille. Vammaispalvelulain mukaiset päätökset tekee sosiaalityöntekijä.

Vammaispalvelutoimisto
Kanta-Sarvis
Hatanpäänkatu 3 J (4. krs)
PL 98
33101 Tampere
Puh. 040 159 8379

Lue lisää: Vammaiset

linkkiTampereen kaupunki:
Vammaisten palvelutsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Vammaispalvelutoimistosuomi | englanti

Vammainen lapsi

Tampereen kaupungin kehitysvammahuollossa toteutetaan palveluohjausta, jonka avulla kehitysvammaiselle ja hänen perheelleen voidaan löytää sopivat palvelut. Ota yhteyttä Vammaispalvelutoimistoon.

Joissakin päiväkodeissa toimii ryhmiä lapsille, jotka tarvitsevat erityistä tukea esimerkiksi kielellisessä kehityksessä tai sosiaalisen ja tunne-elämän kehityksessä.

Perusopetuksessa on tarjolla erilaisia tukimuotoja ja opetusjärjestelyjä, joiden avulla oppilasta autetaan koulun käynnin sujuvuudessa.

Lue lisää: Vammainen lapsi

linkkiTampereen kaupunki:
Kehitysvammaisten palvelutsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Erityispäivähoitoryhmätsuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Oppilaan tukisuomi | englanti