Asettuminen Tampereelle

Tällä sivulla on tietoa maahanmuuttajien palveluista Tampereella. Lisää tietoa löydät sivulta Asettuminen Suomeen.

Monikielinen neuvonta Mainio

Monikielinen neuvonta Mainiosta saat opastusta arjen eri asioihin. Asiakkaita palvellaan 16 eri kielellä. Yleisimmät neuvontakielet ovat somali, venäjä, kiina, englanti, dari, kurdi ja arabia. Kaikki neuvojat puhuvat myös suomea. Palvelu on avoin ja ilmainen kaikille taustasta tai maahantulosyystä riippumatta. Neuvonta toimii ilman ajanvarausta.

Yleisimmät kysymykset koskevat suomalaista sosiaaliturvaa (Kela), asumista, suomen kielen opiskelua ja maahanmuuttoprosessia yleisesti. Saat apua lomakkeiden täyttämisessä ja viranomaispostin ymmärtämisessä. Neuvonnasta saat myös tietoa suomen kielen kursseista ja vinkkejä työnhakuun tai harjoittelupaikan löytämiseen.

Monikielinen neuvonta Mainio
Rautatienkatu 10 (1. krs)
33100 Tampere
Sähköpostiosoite: mainio(at)tampere.fi

Sosiaalipalvelujen neuvonnasta saat tietoa kaupungin tarjoamista sosiaalipalveluista ja tarvittaessa asiakas ohjataan erityisen tuen piiriin. Palvelua saa myös somalin, darin, persian ja arabian kielellä.

Sosiaalipalvelujen neuvonta
Sosiaaliasema Sarvis
Hatanpäänkatu 3 F (3. krs)
33900 Tampere
Puh. 03 5657 0200, arkisin klo 9 - 15.

Kototori on monikielinen matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapaikka Hervannassa. Kototorilla saat ohjausta ja neuvontaa eri kielillä sekä ilman ajanvarausta että ajanvarauksella.

Palvelukieliä ovat suomi, englanti, arabia, persia/dari ja somali. Kototorilla työskentelevät monikieliset ohjaajat yhdessä Tampereen kaupungin sosiaalialan ammattilaisten ja vapaaehtoisten kanssa..

Kototori
Lindforsinkatu 8 (1. krs)
33720 Tampere
Puh. 041 730 0277

linkkiMonikielinen neuvonta Mainio:
Neuvontaa maahanmuuttajillesuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Sosiaalipalvelujen neuvontasuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Kototorisuomi | englanti

Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut

Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut Sarviksen sosiaaliasemalla tukevat maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja Tampereelle. Asiakkaalle tehdään kotoutumissuunnitelma, jonka avulla tuetaan yksilön tai perheen kotoutumista ja elämänhallintaa uudessa ympäristössä. Palvelua saa myös somalin, darin, persian ja arabian kielellä.

Alkuvaiheen sosiaalipalvelujen asiakkaita ovat Tampereelle muuttavat kiintiöpakolaiset ja oleskeluluvan saaneet aikuiset ja lapsiperheet sekä muut erityistä tukea tarvitsevat maahanmuuttajat.

Sosiaalipalvelujen neuvonta / Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut
Sarviksen sosiaaliasema
Itsenäisyydenkatu 17 (5. krs)
33500 Tampere
Puh. 040 806 2771, neuvonta ja ajanvaraus

linkkiTampereen kaupunki:
Palveluja maahanmuuttajillesuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Maahanmuuttajien sosiaalipalvelutsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Maahanmuuttajien terveyspalvelutsuomi | englanti

Itsenäisesti Tampereelle muuttavat henkilöt

Itsenäisesti Tampereelle muuttavien henkilöiden (oleskeluluvan saaneiden) sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään alueellisissa palveluissa. Opiskelijat saavat terveyspalvelut Tampereen opiskeluterveydenhuollon tai YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) kautta.

linkkiTampereen kaupunki:
Terveyspalvelutsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Opiskelijoiden terveydenhuoltosuomi | englanti

linkkiUnipoli Tampere:
Palveluja opiskelijoilleenglanti

Alkukartoitukset uusille maahanmuuttajille

Alkukartoitus auttaa uutta tamperelaista löytämään sopivia palveluja ja selviämään arkielämästä uudessa maassa. Alkukartoitus sisältää alkuhaastattelun ja tarvittaessa kielitestin ja osaamiskartoituksen. Haastattelussa keskustellaan ja selvitetään asiakkaan koulutustausta, työkokemus, kielitaito ja muut asiat, jotka liittyvät elämään Suomessa.

Alkukartoituksessa annetaan tietoa suomen kielen opiskelusta, työllistymisestä, kouluttautumisesta ja eri palveluista Tampereella. Haastattelu tehdään joko asiakkaan äidinkielellä tai muulla hänen ymmärtämällään kielellä.

Miten pääsee alkukartoitukseen?

Alkukartoituksista ja kotoutumissuunnitelman tekemisestä saat lisätietoa Maahanmuuttajainfo Mainiosta, sosiaalipalvelujen neuvonnasta ja Tampereen kaupungin työllisyyspalveluista.

Monikielinen neuvonta Mainio
Rautatienkatu 10 (1. krs)
33100 Tampere
Sähköpostiosoite: mainio(at)tampere.fi

Sosiaalipalvelujen neuvonta / Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut
Sarviksen sosiaaliasema
Itsenäisyydenkatu 17 (5. krs)
33500 Tampere
Puh. 040 806 2771, neuvonta ja ajanvaraus

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut
Palvelujen neuvonta
puhelin 040 801 6581
sähköposti tyollisyyspalvelut@tampere.fi

Lue lisää: Kotoutuminen Suomeen

linkkiMonikielinen neuvonta Mainio:
Neuvontaa maahanmuuttajillesuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Maahanmuuttajien sosiaalipalvelutsuomi | englanti

linkkiTampereen kaupunki:
Tampereen kaupungin työllisyyspalvelutsuomi | englanti

Maahanmuuttajatyön yhdyshenkilöt

Tampereen kaupungilla toimii useita maahanmuuttaja-asioihin erikoistuneita henkilöitä. Maahanmuuttajatyön koordinaattorien yhteystiedot ja heidän toimialansa löytyvät internetistä.

linkkiTampereen kaupunki:
Maahanmuuttajatyön yhdyshenkilöitäsuomi

Monikulttuurinen toiminta

Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden verkkosivuilta löytyy tietoa kulttuurien välisestä toiminnasta.

MOMU-monikulttuuriset museopalvelut tarjoavat maahanmuuttajille erinomaisen tilaisuuden tutustua uuden kotikaupungin kulttuuriin, luontoon ja historiaan.

Suomen Punaisen Ristin Tampereen osastolla on monikulttuurisuustoimintaa, kuten esimerkiksi ystävätoimintaa ja kaikille avoin kohtaamispaikka Tampurissa.

Monikulttuurinen naisten tapaamispaikka Naistari tarjoaa maahanmuuttajanaisille ja -lapsille tilan, missä he voivat turvallisesti osallistua erilaiseen toimintaan. Naistarilla maahanmuuttajanaiset voivat esimerkiksi opiskella suomen kieltä, harjoitella kielen käyttöä keskustelun avulla sekä jakaa kokemuksiaan Suomessa elämisestä.

Tampereen Tyttöjen Talon® toiminta on suunnattu 12—28-vuotiaille pirkanmaalaisille tytöille ja nuorille naisille. Voit tulla talolle viettämään aikaa, harrastamaan, tapaamaan uusia ystäviä, osallistumaan ryhmiin tai saamaan keskusteluapua.

Mattila on kaikille miehille avoin kansalaistalo, jossa vallitsee rento meininki. Toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toimintaa ideoidaan ja luodaan yhdessä.

Kölvi-toiminta on maahanmuuttajapojille ja nuorille miehille tarkoitettua monikulttuurista nuorisotyötä. Toiminnan parissa voi tutustua toisiin nuoriin ja osallistua erilaisiin harrastuksiin ja tapahtumiin.

linkkiTampereen kaupunki:
Kulttuurien välinen toimintasuomi | englanti

linkkiSuomen Punainen Risti:
Monikulttuurinen toimintasuomi

linkkiTampereen kaupunki:
Monikulttuurisia museopalvelujasuomi

linkkiNaistari:
Monikulttuurista toimintaa naisillesuomi | englanti | venäjä

linkkiTampereen Tyttöjen Talo:
Monikulttuurista toimintaa tytöillesuomi | englanti | venäjä

linkkiKölvi-toiminta:
Monikulttuurista toimintaa pojillesuomi | englanti

Tulkki- ja käännöspalvelut

Kun viranomaisella ja asiakkaalla ei ole yhteistä kieltä, Pirkanmaan tulkkikeskus tarjoaa tulkkaus- ja käännöspalveluja maahanmuuttajien kanssa tapahtuvaan asiakastyöhön. Tulkkikeskuksen palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin Pirkanmaan alueella, mutta palveluja voivat käyttää myös muut viranomaiset sekä yksityiset henkilöt.

Monetra Oulu Oy
Tulkkipalvelu Tampere
Naulakatu 3
33100 Tampere

Myös monet yritykset tarjoavat tulkkaus- ja käännöspalveluja. Voit käyttää tulkkia milloin haluat, jos tilaat tulkin ja maksat kustannukset itse. Voit etsiä yrityksiä esimerkiksi internetin hakukoneilla tai Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilta.

linkkiMonetra Tulkkipalvelut:
Tulkkaus- ja käännöspalvelutsuomi

linkkiSuomen kääntäjien ja tulkkien liitto:
Etsi tulkki tai kääntäjäsuomi | englanti