Asettuminen Rovaniemelle

Maahanmuuttajien neuvonta ja kotouttaminen

MoniNet

Jos tarvitset neuvontaa ja apua arkielämän asioissa, haluat opiskella suomen kieltä, tehdä vapaaehtoistyötä, osallistua retkille, tapahtumiin tai harrastaa, ota yhteyttä MoniNettiin.

MoniNet
Kansankatu 8 (2. kerros)
96100 Rovaniemi
Puh. 040 559 6564
Sähköpostiosoite: moninet(at)rovala.fi

MoniNet on Rovalan Setlementti ry:n ylläpitämä monikulttuurikeskus, joka tarjoaa maahanmuuttajille neuvontaa ja toimintaa. Toiminnan tavoitteena on tukea maahanmuuttajien kotoutumista, edistää suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä, lisätä työllistymistä ja kehittää uusia toimintamalleja sekä tehdä verkostotöitä alueen toimijoiden kanssa.


linkkiRovalan Setlementti ry:
MoniNetsuomi | englanti

Hyvinvointi- ja palvelupiste Olkkari


Rovaniemen kaupungin hyvinvointi- ja palvelupisteessä saat tietoa kaupungin palveluista. Olkkari tarjoaa palveluohjausta - ja neuvontaa kaikenikäisille kaupunkilaisille sosiaali- ja terveyspalveluista, kulttuuritoiminnasta, työnhakuvalmennuksesta, liikuntapalveluista ja järjestöjen toiminnasta.
Samassa tilassa toimivasta asiakaspalvelu Osviitasta voit ostaa
paikallisliikenteen matkakortteja.

Rovaniemen Olkkari
Rinteenkulman kauppakeskus
Koskikatu 25 (2. kerros)
96200 Rovaniemi
Puh. 016 322 6800
Sähköpostiosoite: info.osviitta(at)rovaniemi.fi

linkkiRovaniemen kaupunki:
Hyvinvointi- ja palvelupiste Olkkarisuomi

Nuorten ohjaamo

Jos olet alle 30-vuotias, voit hakea tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita Rovaniemen kaupungin ohjaamosta. Ohjaamosta saat neuvoa koulutukseen, työhön, arkeen ja elämään. Ohjaamosta voit saada työntekijän kaveriksi asioiden selvittämiseen.

linkkiRovaniemen kaupunki:
Nuorten Ohjaamo suomi

Maahanmuuttajasosiaalityö

Jos tarvitset kotoutumiseen liittyvää neuvontaa ja ohjausta, voit ottaa yhteyttä Rovaniemen kaupungin maahanmuuttajasosiaalityöhön. Ensisijaisesti palvelu on tarkoitettu pakolaistaustaisille henkilöille ja heidän perheenjäsenilleen. Palvelua voivat käyttää myös muut maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat tilapäistä neuvontaa kotoutumiseen liittyvissä erityiskysymyksissä.

Maahanmuuttajasosiaalityön palveluita ovat neuvonta ja ohjaus. Lisäksi laaditaan alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma maahanmuuttajalle, joka ei voi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.

Sosiaalipalvelukeskus
Maahanmuuttajasosiaalityön toimisto
Rovakatu 2
96100 ROVANIEMI
Puh. 050 571 5860


linkkiRovaniemen kaupunki:
Maahanmuuttajasosiaalityösuomi

Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma


Maahanmuuttajalla on oikeus alkukartoitukseen. Alkukartoitus auttaa sinua löytämään sopivia palveluita kotikaupungistasi. Alkukartoituksen perusteella arvioidaan, onko sinulle hyvä tehdä myös kotoutumissuunnitelma. Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma voidaan tehdä kanssasi joko Lapin TE-toimistossa tai Rovaniemen kaupungin sosiaalipalveluissa esim. maahanmuuttajasosiaalityössä
tai aikuissosiaalityössä.

Lapin TE-toimisto

Työ- ja elinkeinotoimiston työntekijä tekee kanssasi alkukartoituksen
ja kotoutumissuunnitelman, jos ilmoittaudut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi sähköisesti
Oma Asiointi - palvelun kautta tai puhelimitse. Työttömänä ollessasi sinulla
voi olla oikeus TE-toimiston kautta järjestettäviin kotoutumiskoulutuksiin.

Jos sinulla ei ole mahdollista tunnistautua Oma Asiointi palveluun tai haluat asioida puhelimitse, saat tietoa, neuvontaa ja ohjausta sekä tukea verkkopalveluiden käyttöön valtakunnallisesta puhelinpalvelusta.

Palvelu suomeksi 0295 025 500
Palvelu ruotsiksi 0295 025 510
Palvelu englanniksi 0295 020 713
Palvelu venäjäksi 0295 020 715

Lapin TE-toimiston asiakaspalveluun pitää varata aika etukäteen. TE-toimiston yhteydessä oleva asiointitila on käytössä itsenäiseen asiointiin. Jos tarvitset, saat palveluneuvontaa verkkopalveluiden käytössä.

Lapin TE-toimisto
Rovaniemen toimipiste
Valtakatu 16
PL 1000
96200 Rovaniemi
Sähköpostiosoite: kirjaamo.lappi(at)te-toimisto.fi

TE-toimistojen sivuilta löydät esitteitä ja videoita työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta, ammatinvalinnasta, koulutuksista ja työttömyysturvasta useilla eri kielillä.

linkkiTE-palvelut:
Oma asiointisuomi | ruotsi

linkkiTE-palvelut:
Tietoa TE-toimiston palveluista maahanmuuttajalle suomi | ruotsi | englanti

linkkiTE-palvelut:
Maahanmuuttajan kotouttamispalvelut suomi | ruotsi | englanti

Sosiaalipalvelukeskus


Jos olet 17 - 64 vuotias ja et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi elämäntilanteestasi johtuen, Rovaniemen kaupungin sosiaalipalvelukeskuksen työntekijä voi tehdä kanssasi alkukartoituksen ja tarvittaessa kotoutumissuunnitelman. Voit pyytää alkukartoitusta itse. Lisäksi sinun on mahdollista saada tukea, neuvontaa ja ohjausta.

Sosiaalipalvelukeskus
Aikuisten ja työikäisten palvelut
Rovakatu 1
96101 Rovaniemi
Palveluneuvonta puhelimitse
Puh. 016 3222 570.

linkkiRovaniemen kaupunki:
Aikuissosiaalityösuomi

linkkiRovaniemen kaupunki:
Maahanmuuttajasosiaalityösuomi

Tarvitsetko tulkkia tai kääntäjää?

Jos et osaa suomea tai ruotsia, voit käyttää tulkkia, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa. Joissakin tapauksissa saat tulkin viranomaisen kautta kun ilmoitat etukäteen tulkkaustarpeesta. Tässä tapauksessa tulkkaus on maksutonta. Tulkkausta tulee kysyä aina etukäteen. Voit käyttää tulkkia milloin haluat, jos tilaat tulkin itse ja maksat kustannukset.

Monet yritykset tarjoavat tulkkaus- ja käännöspalveluita, joiden yhteystietoja löytyy esim. Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton internetsivuilta.

linkkiSuomen kääntäjien ja tulkkien liitto:
Tulkkaus- ja käännöspalvelutsuomi | ruotsi | englanti