Opiskelija

Oleskelulupa

Jos olet jonkin Pohjoismaan, EU-maan, ETA-maan tai Sveitsin kansalainen ja tulet Suomeen opiskelemaan, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta EU-kansalaiset tai Pohjoismaiden kansalaiset.

Jos olet jonkun muun maan kansalainen, tarvitset opiskelijan oleskeluluvan. Jos opiskelusi Suomessa kestää enintään kolme kuukautta, et tarvitse sitä varten oleskelulupaa. Saatat kuitenkin tarvita viisumia.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Opiskelemaan Suomeen.

linkkiHelsingin kaupunki:
Welcome Guideenglanti

linkkiStudy in Finland:
Tietoa ulkomaalaisille opiskelijoilleenglanti

Opiskelu Suomessa

Voit opiskella Suomessa vaihto-opiskelijana tai suorittaa kokonaisen tutkinnon.

Jos haluat vaihto-opiskelijaksi Suomeen, ota yhteyttä esimerkiksi oman oppilaitoksesi opintotoimistoon tai kansainväliseen yksikköön.

InfoFinlandin sivulta Koulutukseen hakeminen löydät tietoa siitä, miten voit hakea tutkinto-opiskelijaksi suomalaiseen lukioon, ammattikouluun tai korkeakouluun.

Voit opiskella Suomessa suomen, ruotsin ja joskus myös englannin kielellä. Korkeakoulut järjestävät joissakin koulutusohjelmissa englanninkielistä opetusta.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Ulkomaalainen opiskelija Suomessa.

Asuminen

Jos olet opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoja, jotka on tarkoitettu erityisesti opiskelijoille. Opiskelija-asuntojen vuokra on tavallisesti edullisempi kuin muiden asuntojen. Opiskelija-asuntoja vuokraavat opiskelija-asuntosäätiöt, yliopistojen ylioppilaskunnat, osakunnat ja jotkut muut säätiöt. Joillakin oppilaitoksilla on myös omia asuntoloita. Kysy omasta opiskelupaikastasi, mistä voit hakea opiskelija-asuntoa.

Voit hakea asuntoa heti kun olet saanut opiskelupaikan. Suurimmissa kaupungeissa asunnon saaminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia.

InfoFinlandin osiosta Asuminen löydät lisää tietoa asunnon hakemisesta ja muista asumiseen liittyvistä asioista.

linkkiSuomen opiskelija-asunnot:
Opiskelija-asuntojasuomi | englanti

Työnteko

Jos olet EU-maan, ETA-maan, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinulla on oikeus tehdä työtä opiskeluaikanasi ilman rajoituksia, etkä tarvitse sitä varten lupaa. Työnteko voi antaa sinulle oikeuden suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Jos olet jonkin muun maan kansalainen, sinulla on oikeus tehdä opiskelijan oleskeluluvalla työtä rajoitetusti, jos työ on

  • tutkintoon sisältyvää työharjoittelua tai lopputyön tekemistä tai
  • osa-aikaista työtä, enintään keskimäärin 25 tuntia viikossa lukukauden aikana
  • kokopäivätyötä silloin kun oppilaitoksessa ei järjestetä opetusta, yleensä kesä- ja joululomilla.

InfoFinlandin sivulla Mistä työtä? on tietoa työn hakemisesta Suomessa.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Opiskelijan työnteko-oikeussuomi | ruotsi | englanti

Terveys

Jos tulet Suomeen opiskelemaan toisesta Pohjoismaasta, sinulla on oikeus saada sairaanhoitoa Suomessa. Saat hoitoa samoilla ehdoilla ja maksat palveluista saman verran kuin suomalaiset. Ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus, kun käytät terveyspalveluita.

Jos tulet Suomeen opiskelemaan EU-maasta, ETA-maasta tai Sveitsistä, sinulla on oikeus välttämättömään sairaanhoitoon. Sitä varten tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Hanki Eurooppalainen sairaanhoitokortti kotimaastasi ennen kun tulet Suomeen.

Jos tulet Suomeen opiskelemaan jostain muusta maasta, tarvitset kattavan sairausvakuutuksen, ennen kuin voit saada oleskeluluvan Suomeen.

Lisää tietoa opiskelijan oleskeluluvasta ja sairausvakuutuksesta, jonka lupaa varten tarvitset, saat InfoFinlandin sivulta Opiskelemaan Suomeen tai Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Korkeakouluopiskelijat kuuluvat Suomessa opiskeluterveydenhuollon piiriin. Kysy lisää omasta oppilaitoksestasi. Tietoa opiskeluterveydenhuollosta saat YTHS:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Tietoa terveyspalveluista Suomessa löydät InfoFinlandin osiosta Terveys.

linkkiYTHS:
Korkeakouluopiskelijan terveydenhuoltosuomi | ruotsi | englanti

linkkiSosiaali- ja terveysministeriö:
Opiskeluterveydenhuoltosuomi | ruotsi

Sosiaaliturva

Suurin osa Kelan etuuksista on sellaisia, että sinulla on oikeus niihin vain, jos muutat vakinaisesti Suomeen. EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevalla opiskelijalla voi olla oikeus joihinkin Kelan etuuksiin, kuten sairausvakuutuksen etuuksiin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva.

linkkiKela:
Suomeen muuttajan sosiaaliturvasuomi | ruotsi | englanti

Ulkomaiset tutkinnot Suomessa

Jos olet suorittanut ulkomailla tutkinnon, sinulle voi olla hyötyä tutkinnon rinnastamisesta, ammattipätevyyden tunnustamisesta, ammatinharjoittamisoikeuden hankkimisesta tai näyttötutkinnosta. InfoFinlandin sivulla Ulkomaiset tutkinnot Suomessa on tietoa siitä, miten voit saada tutkintosi tai opintosi tunnustettua Suomessa.

linkkiOpetushallitus:
Tutkinnon tunnustaminensuomi | ruotsi | englanti