Oleskelulupa muulle omaiselle

Myös Suomen kansalaisen muut omaiset kuin aviopuolisot, avopuolisot, alaikäisten lasten vanhemmat tai alaikäiset lapset, voivat joissain tapauksissa saada oleskeluluvan Suomeen perhesiteen perusteella.

Luvan voivat saada myös sellaisen henkilön muut omaiset, jolla oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella. Jos oleskeluluvan peruste on joku muu kuin kansainvälinen suojelu, muut omaiset eivät voi saada oleskelulupaa.

Muu omainen voi saada oleskeluluvan, jos hän on täysin riippuvainen omaisesta, joka asuu Suomessa. Tällä perusteella lupa voidaan antaa esimerkiksi täysi-ikäisen (18 vuotta) henkilön vanhemmille. Pelkkä taloudellinen riippuvuus tai heikko terveys ei kuitenkaan riitä oleskeluluvan saamiseen.

Muu omainen voi saada oleskeluluvan myös jos hän on viettänyt kiinteää perhe-elämää Suomessa asuvan omaisen kanssa ennen kuin omainen tuli Suomeen. Vaaditaan myös, että perhe-elämä on katkennut pakottavasta syystä, kuten esimerkiksi pakolaisuuden vuoksi.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Suomen kansalaisen muun omainensuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Kansainvälistä suojelua saaneen muu omainensuomi | ruotsi | englanti

Oleskeluluvan hakeminen

Tavallisesti sinun täytyy hakea ensimmäistä oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen. Hae lupaa kotimaassasi tai muussa maassa, jossa oleskelet laillisesti.

Voit hakea lupaa verkossa Enter Finland -palvelun kautta. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä lähimmässä Suomen edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksen liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä edustustossa tai palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa siitä kun teit hakemuksen verkossa. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen kun olet käynyt edustustossa tai palvelupisteessä. Edustustoon tai palvelupisteeseen pitää tavallisesti varata aika etukäteen.

Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä Enter Finland -tilillesi.

Jos et voi tai osaa tehdä hakemusta verkossa, voit myös tuoda paperisen hakulomakkeen ja sen liitteet lähimpään Suomen edustustoon tai Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Voit tulostaa hakulomakkeen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Oleskelulupahakemus on maksullinen. Maksu pitää maksaa silloin kun lupaa haetaan.

linkkiEnterfinland.fi:
Sähköinen hakemussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Maahanmuuttoviraston palvelupisteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiUlkoasiainministeriö:
Suomen edustustot ulkomaillasuomi | ruotsi | englanti

Suomalainen henkilötunnus

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa Suomeen, sinut rekisteröidään automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen.

Kun olet muuttanut Suomeen, sinun täytyy käydä lähimmässä Digi-ja väestötietoviraston palvelupaikassa rekisteröitymässä asukkaaksi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.