Jatko-oleskelulupa

Jos oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä ja haluat jatkaa oleskelua Suomessa, tarvitset uuden määräaikaisen oleskeluluvan. On tärkeää, että haet jatko-oleskelulupaa ennen kuin edellinen oleskelulupasi päättyy. Jatkolupaa voit hakea vain, jos olet Suomessa.

Jos edellinen oleskelulupasi päättyy hakemuksen käsittelyn aikana, saat oleskella Suomessa, ja sinulla on tavallisesti myös oikeus tehdä työtä hakemuksen käsittelyn aikana. Jos haet jatko-oleskelulupaa vasta edellisen oleskelulupasi päättymisen jälkeen, saat oleskella Suomessa hakemuksen käsittelyn aikana, mutta sinulla ei ole oikeutta tehdä työtä ennen kuin saat uuden oleskeluluvan.

Maahanmuuttovirasto myöntää sinulle jatko-oleskeluluvan, jos peruste, jolla sait ensimmäisen luvan, on edelleen olemassa. Voit hakea jatko-oleskelulupaa myös eri perusteella kuin ensimmäistä lupaa. Muista, että sinun pitää täyttää kyseisen oleskeluluvan edellytykset. Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Jos Suomessa oleskelusi syy muuttuu.

Riittävät tulot

Jotta voisit saada jatko-oleskeluluvan Suomessa, sinulla täytyy olla riittävästi tuloja toimeentuloasi varten. Jos perheenjäsenesi hakevat myös jatko-oleskelulupaa, vaatimus riittävistä tuloista koskee heitä. Tietyissä tapauksissa Maahanmuuttovirasto ei vaadi riittäviä tuloja. Maahanmuuttoviraston sivuilta voit tarkistaa, kenellä ja kuinka paljon tuloja täytyy olla.

Ota huomioon, että jos elämäntilanteesi muuttuu, se voi vaikuttaa myös oleskelulupaasi. Määräaikainen oleskelulupa voidaan peruuttaa, jos niitä syitä, joiden perusteella lupa on annettu, ei ole enää olemassa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Voinko menettää oleskeluluvan?

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Riittävät tulotsuomi | ruotsi | englanti

Näin haet jatko-oleskelulupaa

Hae jatko-oleskelulupaa Enter Finland -palvelussa:

  1. Kirjaudu palveluun. Todenna henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella tai mobiilivarmenteella.
  2. Täytä hakemuslomake ja lisää tarvittavat liitteet. Tiedot tarvittavista liitteistä on Maahanmuuttoviraston verkkosivulla. Maksa myös oleskeluluvan käsittelymaksu.
  3. Enter Finland -palvelu ilmoittaa sinulle hakemuksen lähettämisen yhteydessä, pitääkö sinun käydä todistamassa henkilöllisyytesi ja jättämässä sormenjälkesi Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
  4. Käy Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, jos sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi ja esittää liitteet alkuperäisinä. Käy palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa. Varaa aika etukäteen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta löytyvästä ajanvarauspalvelusta.
  5. Tarkista Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Saat tilillesi tiedon, jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä. Saat tilillesi myös ilmoituksen päätöksestä.

Jos et voi tai osaa hakea jatko-oleskelulupaa verkossa:

  1. Hae jatko-oleskelulupaa paperihakemuksella.
  2. Tulosta sopiva hakemus Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta ja täytä se huolellisesti. Väärin täytettyä hakemusta ei oteta vastaan.
  3. Varaa etukäteen aika palvelupisteeseen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta löytyvästä ajanvarauspalvelusta.
  4. Ota täytetty hakemus, liitteet ja liitteiden kopiot sekä passi ja passikuva mukaasi palvelupisteeseen.
  5. Kun jätät hakemuksen, sinun pitää maksaa käsittelymaksu.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskeluluvan jatkaminensuomi | ruotsi | englanti

linkkiEnterfinland.fi:
Sähköinen hakemussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Maahanmuuttoviraston palvelupisteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskelulupahakemuslomakkeetsuomi | ruotsi | englanti

Koronavirus COVID-19

Yleensä sinun täytyy tunnistautua kolmen kuukauden sisällä siitä, kun teit hakemuksen. Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 31.12.2021 asti.

Tarkemmat ohjeet oleskeluluvan hakemiseen ja palvelupisteessä asioimiseen koronavirusepidemian aikana löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Maahanmuuttoviraston ohjeita koronatilanteessasuomi | ruotsi | englanti

Koronaviruksen vaikutukset jatko-oleskelulupiin

Jatkolupaa ei yleensä voida myöntää, jos tulosi eivät ole olleet tarpeeksi suuret edellisen luvan aikana.

Onko koronavirus vaikuttanut tuloihisi? Joissakin tilanteissa Maahanmuuttovirasto ottaa tämän huomioon, kun haet jatkolupaa. Tulojen alenemisen täytyy johtua koronaviruspandemiasta ja kestää enintään kuusi kuukautta. Poikkeus on voimassa 31.12.2021 asti.

Työntekijät

Onko sinut irtisanottu tai lomautettu koronaviruksen takia? Tai onko sinulla ollut pandemian aikana vähemmän työtä kuin yleensä? Nyt Maahanmuuttovirasto voi kuitenkin myöntää sinulle työntekijän jatkoluvan, jos tulosi olivat vähän aikaa pienemmät koronaviruksen takia. Liitä hakemukseesi todistus siitä, että sinut on lomautettu tai irtisanottu. Pyydä se työnantajaltasi.

Perheenjäsenet

Ovatko perheesi tulot ovat olleet koronan takia vähän aikaa pienemmät kuin yleensä? Maahanmuuttovirasto ottaa tämän huomioon, kun haet perheenjäsenen jatkolupaa. Liitä hakemukseesi todistus siitä, että sinut tai perheenkokoajasi on lomautettu tai irtisanottu.

Opiskelijat ja tutkijat

Ovatko opintosi edistyneet hitaammin kuin yleensä koronaviruksen takia? Maahanmuuttovirasto ottaa tämän huomioon, kun haet opiskelijan jatkolupaa. Sinulta ei vaadita yhtä nopeaa edistymistä kuin yleensä, jos olet sairastunut koronaan tai jos poikkeustilanne on vaikuttanut opintoihisi.

Liitä hakemukseesi selvitys siitä, miksi opintosi eivät ole edenneet yhtä nopeasti kuin suunnittelit.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Koronaviruksen vaikutukset jatko-oleskelulupiinsuomi | ruotsi | englanti

Lue koronaviruksen vaikutuksista oleskelulupiin InfoFinlandin sivulta: Koronavirus ja muutto Suomeen.

Maahanmuuttovirasto: sähköisen asiointipalvelun Enter Finlandin esittely