Jatko-oleskelulupa

On tärkeää, että haet jatko-oleskelulupaa ennen kuin edellinen oleskelulupasi päättyy. Jos edellinen oleskelulupasi päättyy hakemuksen käsittelyn aikana, saat oleskella Suomessa ja sinulla on tavallisesti myös oikeus tehdä työtä hakemuksen käsittelyn aikana. Jos haet jatko-oleskelulupaa vasta edellisen oleskelulupasi päättymisen jälkeen, saat oleskella Suomessa hakemuksen käsittelyn aikana, mutta sinulla ei ole oikeutta tehdä työtä ennen kuin saat uuden oleskeluluvan.

Maahanmuuttovirasto myöntää sinulle jatko-oleskeluluvan, jos peruste, jolla sait ensimmäisen luvan, on edelleen olemassa. Voit hakea jatko-oleskelulupaa myös eri perusteella kuin ensimmäistä lupaa. Muista, että sinun pitää täyttää kyseisen oleskeluluvan edellytykset. Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Jos Suomessa oleskelusi syy muuttuu.

Koronaviruksen vaikutukset jatko-oleskelulupiin

Jatkolupaa ei yleensä voida myöntää, jos tulosi eivät ole olleet tarpeeksi suuret edellisen luvan aikana.

Onko koronavirus vaikuttanut tuloihisi? Joissakin tilanteissa Maahanmuuttovirasto ottaa tämän huomioon, kun haet jatkolupaa. Tulojen alenemisen täytyy johtua koronaviruspandemiasta ja kestää enintään kuusi kuukautta. Poikkeus on voimassa 31.12.2020 asti.

Työntekijät

Onko sinut irtisanottu tai lomautettu koronaviruksen takia? Tai onko sinulla ollut pandemian aikana vähemmän työtä kuin yleensä? Nyt Maahanmuuttovirasto voi kuitenkin myöntää sinulle työntekijän jatkoluvan, jos tulosi olivat vähän aikaa pienemmät koronaviruksen takia. Liitä hakemukseesi todistus siitä, että sinut on lomautettu tai irtisanottu. Pyydä se työnantajaltasi.

Perheenjäsenet

Ovatko perheesi tulot ovat olleet koronan takia vähän aikaa pienemmät kuin yleensä? Maahanmuuttovirasto ottaa tämän huomioon, kun haet perheenjäsenen jatkolupaa. Liitä hakemukseesi todistus siitä, että sinut tai perheenkokoajasi on lomautettu tai irtisanottu.

Opiskelijat ja tutkijat

Ovatko opintosi edistyneet hitaammin kuin yleensä koronaviruksen takia? Maahanmuuttovirasto ottaa tämän huomioon, kun haet opiskelijan jatkolupaa. Sinulta ei vaadita yhtä nopeaa edistymistä kuin yleensä, jos olet sairastunut koronaan tai jos poikkeustilanne on vaikuttanut opintoihisi.

Liitä hakemukseesi selvitys siitä, miksi opintosi eivät ole edenneet yhtä nopeasti kuin suunnittelit.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Koronaviruksen vaikutukset jatko-oleskelulupiinsuomi | ruotsi | englanti

Lue lisää: Koronavirus ja muutto Suomeen.

Riittävät tulot

Jotta voisit saada jatko-oleskeluluvan Suomessa, sinulla täytyy olla riittävästi tuloja toimeentuloasi varten. Jos perheenjäsenesi hakevat myös jatko-oleskelulupaa, vaatimus riittävistä tuloista koskee heitä. Tietyissä tapauksissa Maahanmuuttovirasto ei vaadi riittäviä tuloja. Maahanmuuttoviraston sivuilta voit tarkistaa, kenellä ja kuinka paljon tuloja täytyy olla.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Riittävät tulotsuomi | ruotsi | englanti

Hakeminen

Voit hakea jatko-oleskelulupaa verkossa Enter Finland -palvelussa. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä todistamassa henkilöllisyytesi. Sinun pitää käydä palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa siitä kun teit hakemuksen. Ota mukaasi passi, passikuva ja hakemuksesi liitteiden alkuperäiset kappaleet. Maahanmuuttovirastoon kannattaa varata aika etukäteen. Voit varata ajan Maahanmuuttoviraston sähköisessä ajanvarauspalvelussa.

Jos olet tehnyt hakemuksen verkossa, muista tarkistaa Enter Finland -tiliäsi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä Enter Finland -tilillesi.

Jos et voi tai osaa hakea lupaa verkossa, voit hakea lupaa paperilomakkeella Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä. Tulosta lomake Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta ja täytä se valmiiksi. Varaa aika palvelupisteeseen. Kun menet palvelupisteeseen ota mukaasi täytetty hakemus, liitteet ja liitteiden kopiot sekä passi ja passikuva.

Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Maksu pitää maksaa silloin kun lupaa haetaan. Enter Finland -palvelussa voit maksaa suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla.

Ota huomioon, että jos elämäntilanteesi muuttuu, se voi vaikuttaa myös oleskelulupaasi. Määräaikainen oleskelulupa voidaan peruuttaa, jos niitä syitä, joiden perusteella lupa on annettu, ei ole enää olemassa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Voinko menettää oleskeluluvan?

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskeluluvan jatkaminensuomi | ruotsi | englanti

linkkiEnterfinland.fi:
Sähköinen hakemussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Maahanmuuttoviraston palvelupisteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskelulupahakemuslomakkeetsuomi | ruotsi | englanti

Maahanmuuttovirasto: sähköisen asiointipalvelun Enter Finlandin esittely