Vapaa-aika Joensuussa

Joensuu tarjoaa vapaa-ajan viettoon erilaisia palveluja. Keskustan lähellä ja kauempana maaseudulla on monipuoliset retkeily- ja ulkoilumahdollisuudet.

Joensuussa on monenlaisia kulttuuri- ja liikuntatiloja. Seurat ja yhdistykset sekä muut harrastusryhmät ja kansalaisopisto tarjoavat liikunnan ja kulttuurin lisäksi mahdollisuuden muun muassa kielten ja kädentaitojen opiskeluun.

Vuosittaisia Joensuussa järjestettäviä tapahtumia ovat muun muassa Musiikkitalvi-tapahtuma, Ilovaari- ja Ilosaarirock-festivaalit, Joen Yö -tapahtuma ja Rokumentti-elokuvatapahtuma.

Lisätietoja Joensuun vapaa-ajan palveluista saat Joensuun kaupungin sivuilta.

Kaupungin sivuilla on myös useita linkkejä tapahtumakalentereihin, jotka kertovat kaupungin kulttuuri- ja liikuntatapahtumista.

Lue lisää: Vapaa-aika

linkkiJoensuun kaupunki:
Joensuun tapahtumatarjontasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Kirjastot

Joensuun pääkirjasto sijaitsee kaupungin keskustassa. Lähikirjastoja on Enossa, Heinävaarassa, Karsikossa, Kiihtelysvaarassa, Niinivaaralla, Pyhäselässä, Rantakylässä, Reijolassa, Tuupovaarassa ja Uimaharjussa. Lisäksi kaupungilla kiertää kirjastoautoja.

Tietoa kirjaston aukioloista ja kirjastoautojen reiteistä sekä palveluista löytyy kirjaston sivuilta. Kirjastolla on myös verkkokirjasto. Siellä voit selata kirjaston kokoelmia, varata aineistoa, uusia lainojasi ja lainata e-kirjoja mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Lue lisää: Kirjastot

linkkiVaara-kirjastot:
Vaarakirjastotsuomi | englanti

Liikunta

Joensuussa on monipuoliset mahdollisuudet liikkua ja urheilla ympäri vuoden. Liikuntapaikkoja on eri puolilla kaupunkia.

Kaupunki pitää yllä pyöräteitä, ulkoilureittejä, kuntoratoja, hiihtolatuja, uimarantoja, palloilu- ja luistelukenttiä sekä lähiliikuntapaikkoja.

Kansalaisopiston verkkopalvelussa voi tutustua opiston monipuoliseen ohjattuun liikuntatarjontaan.

Joensuussa toimii yli sata eri lajien urheiluseuraa ja muita liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Lisätietoja Joensuun liikuntamahdollisuuksista ja seurojen/yhdistysten yhteystiedot löydät Joensuun kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Liikunta

linkkiJoensuun kaupunki:
Liikuntapaikatsuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun seudun kansalaisopisto:
Joensuun seudun kansalaisopistosuomi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun kaupunki:
Lajit ja seuratsuomi

Luonnossa liikkuminen

Voit harrastaa luonnossa liikkumista kaikkina vuodenaikoina. Jokamiehenoikeudet määrittävät, miten luonnossa saa toimia. Jokamiehenoikeuksien perusteella voit poimia metsässä kasvavia sieniä ja marjoja. Lisäksi voit liikkua metsässä kävellen, pyöräillen tai talvella hiihtäen.

Kalastus vaatii kalastusluvan, lukuun ottamatta onkimista ja pilkkimistä. Myös metsästys vaatii metsästysluvan. Jokamiehenoikeudet eivät anna lupaa roskata maastoa, vahingoittaa puustoa tai kasvillisuutta, häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia, ajaa moottoriajoneuvoilla ilman maanomistajan lupaa tai rakentaa edes väliaikaisia rakennelmia.

Lisätietoja Joensuun ulkoilureiteistä, taukopaikoista, kalastus- ja veneilymahdollisuuksista sekä esimerkiksi lintutorneista löydät kaupungin sivuilta.

Joensuun alueen retkeily-, vaellus-, pyöräily- ja muita reittejä voi katsella kaupungin verkkosivujen karttapalvelusta. Karttapalvelusta näkee myös suurimman osan liikuntapaikkojen sijainneista.

Joensuun ulkoilukarttoja voi ostaa Carelicum palveluista:
Koskikatu 5, 80100 Joensuu

Lue lisää: Luonnossa liikkuminen

linkkiYmpäristöhallinto:
Jokamiehenoikeudet(pdf, 1 MB)suomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun kaupunki:
Joensuun opas- ja latukarttasuomi | ruotsi | englanti

linkkiJoensuun kaupunki:
Ulkoilu ja retkeilysuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Teatteri ja elokuva

Joensuun kaupunginteatteri toimii Joensuun kaupungintalossa (Rantakatu 20). Päänäyttämö on kaupungintalon juhlasalissa, jossa esitetään vuosittain monia eri näytelmiä ja musiikkiesityksiä. Ohjelmistoon sisältyy myös paljon lapsille tarkoitettuja teatteriesityksiä. Kaupunginteatterin ohjelmiston löydät teatterin verkkosivuilta.

Joensuussa toimii elokuvateatterikeskus Tapio, jossa on neljä erikokoista salia. Tapion ohjelmiston löydät oheisesta linkistä.

Lue lisää: Teatteri ja elokuva

linkkiJoensuun kaupunginteatteri:
Kaupunginteatterisuomi | ruotsi

linkkiElokuvateatterikeskus Tapio:
Elokuvateatterisuomi | englanti

Museot

Taidemuseo Onni sijaitsee Joensuun keskustassa, torin kupeessa. Museossa järjestetään vuosittain useita korkeatasoisia näyttelyitä. Myös omat kokoelmat avaavat kiinnostavia näköaloja kansalliseen ja kansainväliseen taideperintöön.

Pohjois-Karjalan museo sijaitsee aivan Joensuun keskustassa, Kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumissa. Museon pysyvät näyttelyt kertovat Pohjois-Karjalan ja osittain myös Laatokan Karjalan alueiden historiasta. Carelicumin ensimmäisessä kerroksessa on vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa järjestetään vuosittain 3–5 teemanäyttelyä.

Joensuun bunkkerimuseossa voi tutustua talvisodan jälkeen rakennettuun kahteen teräsbetonibunkkeriin ja Salpalinjan linnoitusrakenteisiin. Bunkkerimuseo sijaitsee Marjalan kaupunginosassa idyllisen Höytiäisen kanavan varrella.

Paikallismuseoita on Tuupovaarassa, Enossa, Kiihtelysvaarassa ja Pyhäselästä.

Lue lisää: Museot

linkkiJoensuun kaupunki:
Joensuun taidemuseosuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun kaupunki:
Pohjois-Karjalan museosuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun kaupunki:
Joensuun bunkkerimuseosuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Paikallismuseotsuomi

Lasten ja nuorten harrastukset

Lapset ja nuoret voivat harrastaa kulttuuria ja liikuntaa eri puolilla kaupunkia.

Lapset ja nuoret voivat opiskella taiteen perusopetuksessa musiikin, tanssin ja kuvataiteen alalla.

Nuorisopalvelut tarjoavat kesäisin loma-aikojen toimintaa sekä alakouluikäisille lapsille, että 13–18 -vuotiaille nuorille.

Kaupungin nuorisopalvelut ylläpitävät nuorisotiloja eri puolilla kaupunkia. Päihteettömät ja savuttomat nuorisotilat tarjoavat ohjattua toimintaa alakoululaisille ja vanhemmille nuorille. Tietoa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista löytyy kaupungin sivuilta.

Nuorisopalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä muun muassa Joensuun Popmuusikoiden kanssa. Popmuusikot järjestävät nuorille bänditoimintaa.

Avoimen nuorisotoiminnan lisäksi Nuorisokeskus Whisperissä toimivat nuorisovaltuusto ja nuorten toimitus.

Joensuun seudun kansalaisopisto tarjoaa lapsille ja nuorille erilaisia harrastusmahdollisuuksia, esimerkiksi taideaineissa, musiikissa ja tanssissa. Tarkista ajankohtainen kurssitarjonta opiston verkkopalvelusta.

Joensuussa toimii lukuisa joukko järjestöjä, jotka tarjoavat monipuolisia harrastus- ja ajanviettomahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Järjestöjen yhteystietoja voi hakea Nuortenjoensuu-sivuilta.

Nuorisokeskus Whisper
Torikatu 17
80100 Joensuu

Lue lisää: Lasten ja nuorten harrastukset

linkkiJoensuun kaupunki:
Taiteen perusopetussuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Nuorisopalvelutsuomi

linkkiJoensuun seudun kansalaisopisto:
Joensuun seudun kansalaisopistosuomi | englanti | venäjä

linkkiNuortenjoensuu:
Nuortenjoensuu.fisuomi

Ikäihmisten harrastukset

Joensuussa on lukuisia yhdistyksiä ja seuroja, jotka tarjoavat esimerkiksi kulttuuriin tai liikuntaan liittyviä harrastusmahdollisuuksia ikäihmisille.

Lisätietoja erilaisista harrasteyhdistyksistä saat Jelli-järjestörekisteristä. Lisätietoja urheiluseuroista saat kaupungin nettisivuilta.

Joensuun seudun kansalaisopisto tarjoaa ikäihmisille erilaisia harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi taideaineissa, liikunnassa ja kädentaidoissa. Tarkista ajankohtainen kurssitarjonta opiston verkkopalvelusta.

Joensuussa on ikäihmisille tarkoitettuja kokoontumistiloja useissa ikäihmisten palvelukeskuksissa. Toimintaa järjestetään myös Kerhotalo Ruplassa ja Senioripihan Matti-talossa. Ikäihmisille sopivia kuntosaleja on Koivupihassa, Senioripihassa, Suvituulen palvelukeskuksessa sekä Enon ja Hammaslahden terveysasemilla ja Reijolan yhteisötalolla.

Senioripalvelut on tarkoitettu yli 65-vuotiaille joensuulaisille ja niihin on oikeutettu siitä vuodesta lähtien, kun hän täyttää 65 vuotta. Senioripalveluihin oikeutetuilla on mahdollisuus ostaa ladattava kortti, joka oikeuttaa pääsyn uimaan ja kuntosaleille Virkistysuimala Vesikossa ja Rantakylän uimahallissa.

Yli 65-vuotiailla on myös mahdollisuus ostaa seniorikortti maaseutualueiden ohjatuille liikuntavuoroille ja kuntosalien yleisövuoroille. Voit ostaa seniorikortin uimahalleilta tai maaseutualueiden palvelupisteiltä.

Lue lisää: Ikäihmisten harrastukset

linkkiJelli-järjestötietopalvelu:
Jelli-järjestörekisterisuomi | venäjä

linkkiJoensuun kaupunki:
Urheiluseuratsuomi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun seudun kansalaisopisto:
Joensuun seudun kansalaisopistosuomi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun kaupunki:
Ikäihmisten kuntosalitsuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Uimahallitsuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Palvelupisteetsuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Yhdistykset

Joensuussa on monia aktiivisia seuroja ja yhdistyksiä, jotka tarjoavat harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille asukkaille. Joensuun kaupungin internet-sivuilla on liikuntalajien yhdistysrekisteri, josta löydät yhdistysten yhteystietoja.

Joensuussa toimivista yhdistyksistä saa lisätietoa myös Jelli-järjestötietopalvelun sivulta.

Lue lisää: Yhdistykset

linkkiJoensuun kaupunki:
Lajit ja seuratsuomi

linkkiJelli-järjestötietopalvelu:
Jelli-järjestörekisterisuomi | venäjä