Asuminen Joensuussa

Vuokra-asunto

Vuokra-asuntoja Joensuussa vuokraavat useat omistajatahot. Voit hakea kaupungin vuokra-asuntoa Joensuun Kodit Oy:ltä. Joensuun Kodit Oy:n vuokra-asuntohakemuslomakkeen voi täyttää ja lähettää sähköisesti. Asuntohakemuksen voi toimittaa myös paperimuodossa. Saat hakemuslomakkeen kaupungin asuntotoimistosta, Joensuun Kodit Oy:n toimipisteestä tai Joensuun Kodit Oy:n verkkosivuilta. Vuokra-asuntohakemuksen voi toimittaa Joensuun Kodit Oy:n toimipisteeseen tai Joensuun kaupungin palvelupisteisiin. Hakemuksessa tulee olla tarvittavat liitteet.

Vuokra-asuntoja Joensuussa tarjoavat myös VVO-yhtymä Oyj, WH-Asunnot, Alkuasunnot ja Joensuun seudun nuorisoasuntoyhdistys, Joensuun evankelis-luterilainen seurakunta ja Vuokramestarit. Myös kiinteistönvälitysyritykset tarjoavat vuokra-asuntoja.

Opiskelija-asuntoja vuokraa Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli, joka tarjoaa kalustettuja soluasuntoja sekä erikokoisia perheasuntoja. Perheasunto on kalustamaton huoneisto, joka vuokrataan vain pariskunnille ja perheille. Yksiöitä voivat hakea sekä avio-/avoparit että yksin asuvat opiskelijat.

Lue lisää: Vuokra-asunto

linkkiJoensuun kaupunki:
Vuokra-asunnotsuomi | englanti | venäjä

linkkiJoensuun Kodit Oy:
Joensuun Kodit Oy:n vuokra-asunnotsuomi | englanti | venäjä

linkkiOpiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli:
Opiskelija-asunnotsuomi | englanti

Asumisoikeusasunto

Voit hakea asumisoikeusasuntoa, jos

  • olet vähintään 18-vuotias
  • sinulla ei ole omistusasuntoa ja sinulla ei ole varaa hankkia sellaista (jos olet 55-vuotias tai vanhempi, varallisuusrajat eivät koske sinua).

Jos haluat hakea asumisoikeusasuntoa Joensuusta, hae järjestysnumero Joensuun kaupungin asuntotoimistosta. Voit hakea järjestysnumeron myös verkossa. Voit myös tulostaa hakemuslomakkeen ja täyttää sen käsin.

Lue lisää: Asumisoikeusasunto

linkkiJoensuun kaupunki:
Asumisoikeusasunnotsuomi

Oma asunto

Suurin osa suomalaisista asuu omistusasunnossa eli sellaisessa asunnossa, jonka he itse omistavat. Jos ostat oman asunnon, se on usein pitkällä aikavälillä edullisempaa kuin jos asut vuokra-asunnossa. Tietoa myynnissä olevista asunnoista saat esimerkiksi kiinteistönvälitystoimistoista, paikallisista sanomalehdistä ja internetin asunto-sivustoilta.

Lue lisää: Oma asunto

Tilapäinen asuminen

Joensuun alueella on tarjolla erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Yhteystiedot löytyvät alla olevista linkeistä.

Lue lisää: Tilapäinen asuminen

linkkiVisitKarelia:
Majoitusvaihtoehtoja Joensuussasuomi | englanti | venäjä

Asuminen kriisitilanteessa

Jos jäät kriisin tai onnettomuuden takia asunnottomaksi, ota yhteyttä kaupungin sosiaalitoimistoon.

Jos asuntosi on vahingoittunut esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon vuoksi, kotivakuutus voi joissakin tapauksissa korvata ylimääräisiä asumiskustannuksia. Ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi heti, kun vahinko on sattunut.

Jos perheesi jäsen on väkivaltainen sinua kohtaan tai uhkaa väkivallalla, ota yhteyttä Joensuun turvakotiin. Voit soittaa turvakotiin kaikkina vuorokauden aikoina. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi, kun soitat.

Lue lisää: Asuminen kriisitilanteessa

linkkiJoensuun kaupunki:
Sosiaalitoimistosuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Joensuun turvakotisuomi

Tuki- ja palveluasuminen

Kotihoidon tukipalveluja voivat saada henkilöt, joiden on vaikea selvitä arkipäivän toimista ilman apua, esimerkiksi vanhukset ja vammaiset. Näitä palveluja ovat esimerkiksi ateriapalvelut ja kuljetuspalvelu. Kotihoidon tavoitteena on antaa turvallista hoitoa ja huolenpitoa ja edistää asiakkaiden selviytymistä, toimintakykyä ja omatoimisuutta. Voit tiedustella kotihoidon tukipalveluista Seniorineuvonta Ankkurista tai kaupungin vammaispalvelutoimistosta.

Iäkkäille ihmisille on tarjolla kaupungin palveluasuntoja ja yksityisiä palveluasuntoja. Vanhusten palveluasuminen on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka tarvitsevat hoitoa ja huolenpitoa ympärivuorokauden. Palveluasuminen sopii heille, jotka eivät pärjää enää kotiin annettavien palveluiden turvin itsenäisesti omassa kodissaan. Lisätietoja voi kysyä Seniorineuvonta Ankkurista.

Vammaisille ja mielenterveysongelmista toipuville henkilöille on tarjolla asuntoja, joissa otetaan huomioon ihmisen erityistarpeet.

Niille, jotka toipuva päihdeongelmista tai jotka tarvitsevat muuten tukea asumiseensa, on tarjolla tukiasuntoja. Hae tukiasuntoa Joensuun kaupungin tukiasuntotoimistosta. Hakulomakkeita saa tukiasuntotoimistolta ja sosiaalitoimistoista. Toimita hakemus tukiasuntotoimistoon.

Lue lisää: Tuki- ja palveluasuminen

linkkiJoensuun kaupunki:
Seniorineuvonta Ankkurisuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Vammaisten asuminen ja asumisen tukipalvelutsuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Vanhusten kotihoidon palvelutsuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Tukiasunnotsuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Vammaisten asumispalvelutsuomi

Asunnottomuus

Jos jäät asunnottomaksi, ota yhteyttä sosiaalitoimistoon.

Jos olet ilman asuntoa, voit yöpyä asumisen tukipisteellä. Asumisen tukipiste on avoinna joka yö klo 21.00–7.45. Saat myös apua pysyvän asunnon löytymiseen.

Asumisen tukipisteelle ei tarvitse lähetettä ja se on asiakkaalle maksutonta.

Lue lisää: Asuminen kriisitilanteessa

linkkiJoensuun kaupunki:
Sosiaalitoimistosuomi

linkkiJoensuun kaupunki:
Asumisen tukipistesuomi