Siirry sisältöön

Apua ongelmatilanteisiin

Julkaistu21.06.2022
Kuka tahansa voi kohdata vaikeita ongelmia ja tarvita apua. Suomessa voit saada luottamuksellista apua ja neuvontaa selvitäksesi vaikeista elämäntilanteista. Tältä sivulta saat ohjeita siitä, miten ongelmatilanteisiin on mahdollista puuttua ja mistä saat apua.

Jos tarvitset nopeasti poliisin apua, soita hätänumeroon 112. Hätänumeroon voit soittaa vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa.

Jos sinulla on ongelmia laskujen maksussa, voit saada apua ja neuvoja raha-asioihin. Jos tulosi pienenevät, selvitä oikeutesi esimerkiksi asumistukeen. Jos tulosi ja varasi eivät riitä arjen välttämättömiin menoihin, esimerkiksi ruokaan ja lääkkeisiin, sinulla voi olla oikeus toimeentulotukeen.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Taloudelliset ongelmat

Tarvitsetko juristia?

Lakiasioissa saat apua juristilta. Hän neuvoo sinua ja huolehtii, että oikeutesi toteutuvat.

Kun haet apua juristilta, sinun kannattaa selvittää, että hän on asiantunteva siinä asiassa, johon haet apua. Kaikki yritykset tai henkilöt, jotka tarjoavat apua lakiasioiden hoitamisessa, eivät välttämättä ole asiantuntevia.

Tyypillisiä apua vaativia asioita ovat esimerkiksi:

 • oleskelulupa-asiat
 • avioehtosopimukset, avioero ja elatusapu
 • työhön liittyvät riidat, palkkasaatava
 • kauppasopimukset ja velat
 • vuokrasopimukset ja häätö
 • rikosasiat, lähestymiskielto
 • testamentti ja perintöasiat
 • valitukset esimerkiksi toimeentulotukea, huostaanottoa tai Kelan korvauksia koskevissa asioissa.

Neuvontaa lakiasioissa tarjoavat asianajotoimistot, lakiasiaintoimistot ja valtion oikeusaputoimistot, joissa työskentelee julkisia oikeusavustajia.

Julkinen oikeusapu

Juristin palvelut ovat maksullisia, mutta jos tulosi ovat pienet tai keskisuuret, voit saada ilmaista tai osittain korvattavaa oikeudellista apua valtion oikeusaputoimistosta. Julkista oikeusapua saa myös englanniksi, ja tarvittaessa voidaan käyttää tulkkipalveluja. Julkista oikeusapua haetaan valtion oikeusaputoimistoista.

Jos sinulla on oikeusturvavakuutus, joka korvaa kulusi, et voi saada julkista oikeusapua. Usein oikeusturvavakuutus kuuluu kotivakuutukseen.

Yksityiset juristit ja asianajajat

Voit etsiä itsellesi juristia esimerkiksi Suomen Asianajajaliiton verkkosivujen kautta, Etsi asianajaja -palvelusta.

Pakolaisneuvonta

Pakolaisneuvonta antaa maksutta oikeudellista neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille. Neuvontaa saa suomeksi ja englanniksi. Voit myös lähettää sähköpostia.

Puhelin: 09 2313 9325 (ma-pe klo. 10-12)
Sähköposti: neuvonta(at)pakolaisneuvonta.fi

Neuvontaa paperittomille ulkomaalaisille: 045 2377 104 (maanantaisin klo. 14-16).
Sähköposti: paperittomat(at)pakolaisneuvonta.fi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleValtion oikeusaputoimisto

Tietoa oikeusavusta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePakolaisneuvonta ry

Oikeusapua pakolaisille

Jos joudut rikoksen uhriksi

Jos tarvitset nopeasti poliisin apua, soita hätänumeroon 112. Hätänumeroon voit soittaa vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa.

Rikosilmoitus

Jokaisella on oikeus tehdä poliisille ilmoitus tapahtuneesta rikoksesta eli rikosilmoitus. Rikoksesta voi ilmoittaa poliisille missä tahansa, rikoksen tapahtumapaikasta riippumatta. Voit tehdä rikosilmoituksen:

 • paikan päällä poliisilaitoksella rikosilmoitusten vastaanoton aukioloaikoina tai
 • sähköisesti poliisin internet-sivuilla.

Poliisi ei ota vastaan rikosilmoituksia puhelimitse, jos kyse on vähäisestä rikoksesta, etkä tarvitse kiireesti poliisin apua.

Rikosuhripäivystys

Jos olet rikoksen uhri, voit saada tukea ja neuvontaa Rikosuhripäivystyksestä. Voit ottaa yhteyttä Rikosuhripäivystykseen puhelimitse tai chatissa, tai voit tulla käymään palvelupisteessä. Rikosuhripäivystys tarjoaa myös maksutonta juristin neuvontaa.

Rikosuhripäivystys antaa myös syrjinnän vastaista neuvontaa. Voit ottaa yhteyttä neuvontaan, jos epäilet, että sinua on syrjitty.

Rikosuhripäivystyksen yhteystiedot löydät verkkosivuilta.

Oikeusapu rikoksen käsittelyssä

Oikeusapu tarkoittaa sitä, että voit saada itsellesi asianajajan kokonaan tai osittain valtion varoilla. Myös rikoksesta epäillyllä on oikeus saada oikeudellista apua.

Sovittelu

Rikosasia voidaan myös sovitella, jos uhri ja rikoksesta epäilty siihen suostuvat. Sovittelun tarkoituksena on sopia rikoksesta aiheutuneen vahingon korvaamisesta.

Apua väkivaltaan

Suomessa väkivalta on rikos. Myös väkivalta omia perheenjäseniä kohtaan on rikos. Lasten ruumiillinen rankaiseminen, kuten lyöminen, on myös rikos. Ruumiillinen kurittaminen on lapsesta pelottavaa. Se on myös lapsen kehitykselle haitallista ja tehoton tapa rankaista lapsia.

Väkivaltaa voi olla esimerkiksi

 • pelottelu, seuraaminen, tarkkailu
 • alistaminen ja pakottaminen
 • lyöminen, potkiminen ja töniminen
 • seksuaalinen väkivalta

Sekä uhri että väkivallan tekijä voivat saada apua.

Nollalinja
Puh. 080 005 005
Avoinna: joka päivä

Nollalinja on auttava puhelin, jonne voit soittaa, jos olet kokenut perheessäsi väkivaltaa tai seksuaalista väkivaltaa tai jos sinua on uhattu väkivallalla. Voit soittaa milloin vain. Palvelun työntekijät puhuvat suomea, ruotsia ja englantia.

Nollalinjassa on käytössä myös tulkkauspalvelu kuudella eri kielellä ympäri vuorokauden. Tulkkauskielet ovat venäjä, somali, sorani, persia, dari ja arabia.

Nollalinjaan soittaminen on maksutonta, soittamisesta ei jää merkintää puhelinlaskuun. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi, kun soitat. Nollalinja on tarkoitettu sekä naisille että miehille.

Kriisikeskus Monika
Puh. 0800 05058
Avoinna: arkipäivisin

Kriisikeskus Monikan auttava puhelin on tarkoitettu maahanmuuttajanaisille. Auttava puhelin palvelee monilla eri kielillä. Voit soittaa, jos olet kokenut perheessäsi väkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa tai sen uhkaa.

Soittaminen on maksutonta. Kriisikeskus Monikaan voit ottaa yhteyttä myös chatissa. Chat palvelee suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi.

Turvakodit

Jos puolisosi tai muu perheenjäsen käyttää väkivaltaa sinua kohtaan, voit mennä turvakotiin. Turvakodissa olet turvassa ja siellä on henkilökuntaa koko ajan. Saat apua väkivallan loppumiseen ja neuvoja tilanteesta selviytymiseen. Turvakodissa oleminen on maksutonta. Turvakotiin voit ottaa yhteyttä myös silloin, jos perheenjäsen on uhannut sinua väkivallalla.

Turvakoti Mona on tarkoitettu vain maahan muuttaneille naisille ja heidän lapsilleen. Soita päivystävään numeroon 045 639 6274, jos tarvitset paikan turvakodista.

Apua seksuaaliseen väkivaltaan

Seksuaalista väkivaltaa on

 • raiskaus
 • pakottaminen seksuaaliseen tekoon
 • seksuaalinen hyväksikäyttö
 • seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta tai ihmiskaupan uhrilta
 • seksi alle 16-vuotiaan kanssa
 • paritus.

Seksuaalista väkivaltaa voi tapahtua myös parisuhteessa ja avioliitossa. Seksuaalinen väkivalta on aina rikos, myös avioliitossa.

Tukinainen
Puh. 0800 97899

Tukinainen on raiskauskriisikeskus, josta saat apua ja tukea, jos olet joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi. Apua saat suomeksi ja englanniksi.

SERI-tukikeskus
Puh. 040 701 8446

Helsingissä on seksuaalisen väkivallan uhreille tarkoitettu SERI-tukikeskus. SERI-tukikeskus auttaa ja neuvoo seksuaalista väkivaltaa kokeneita. Keskuksen palveluja ovat esimerkiksi lääketieteellinen tutkimus ja psykologin apu. Tukikeskus palvelee kaikkia sukupuolia. SERI-tukikeskukseen voit tulla suoraan itse, mutta on kuitenkin suositeltavaa soittaa etukäteen.

Voit aina hakea apua myös oman kuntasi terveyskeskuksesta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEnsi- ja turvakotien liitto

Turvakotien yhteystiedot

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleRaiskauskriisikeskus Tukinainen

Tukea seksuaalisen väkivallan uhreille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS

SERI-tukikeskus

Apua kunniaan liittyvissä konflikteissa

Kunniaan liittyvä väkivalta on väkivaltaa, jonka tarkoituksena on perheen tai suvun kunnian puolustaminen, silloin kun jotain sen jäsentä epäillään perheen tai suvun kunnian loukkaamisesta.

Suomessa perheen tai suvun kunnian puolustaminen ei ole hyväksyttävä syy uhkailulle, painostamiselle tai väkivallalle. Väkivalta ja uhkailu ovat rikoksia uhrin ja tekijän kulttuurista riippumatta.

Kunniaan liittyvää väkivaltaa voi olla esimerkiksi

 • painostaminen
 • rajoittaminen, esimerkiksi pukeutumiseen, seurusteluun ja harrastuksiin puuttuminen
 • uhkailu, esimerkiksi kotimaahan lähettämisellä pelottelu
 • avioliittoon pakottaminen tai avioeron estäminen.

Jos olet kokenut perheessäsi kunniaan liittyvää väkivaltaa tai sen uhkaa, voit ottaa yhteyttä Sopu-työhön. Yhteystiedot löydät Sopu-työn verkkosivuilta.

Apua väkivallan lopettamiseen

Miehen Linja
Puh. 09 276 62 899
Sähköposti: kontakti(at)lyomatonlinja.fi

Miehen Linja on palvelu maahanmuuttajamiehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät että käyttävät väkivaltaa puolisoaan tai muita perheensä jäseniä kohtaan. Voit sopia tapaamisen puhelimitse, chatissa tai sähköpostilla. Miehen Linja palvelee suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, ranskaksi ja kreikaksi. Lisäksi palvelua on mahdollista saada myös tulkin välityksellä omalla äidinkielellä.

Lähestymiskielto

Jos joku uhkaa tai häiritsee sinua jatkuvasti ja haluat suojaa, voit hakea lähestymiskieltoa tälle henkilölle. Lähestymiskielto tarkoittaa, että tämä henkilö ei saa ottaa sinuun yhteyttä. Voit hakea lähestymiskieltoa poliisilta tai käräjäoikeudesta. Voit kysyä neuvoa kotikuntasi sosiaalitoimistosta tai oikeusaputoimistosta. Jos sinulla on todisteita uhkailusta ja häirinnästä, ne kannattaa säilyttää.

Jos joudut ihmiskaupan tai pakkotyön uhriksi

Ihmiskauppa on Suomessa rikos. Ihmiskauppaa on esimerkiksi:

 • pakottaminen työhön, josta maksetaan liian vähän tai ei ollenkaan palkkaa
 • pakottaminen seksin myymiseen
 • pakottaminen kerjäämiseen tai rikosten tekemiseen
 • pakottaminen avioliittoon

Olenko ihmiskaupan uhri?

Saatat olla ihmiskaupan uhri, jos

 • joku painostaa sinua tekemään asioita, joita et halua tehdä
 • joku uhkaa sinua tai perhettäsi väkivallalla
 • joku uhkaa ilmiantaa sinut viranomaisille, jos et tee niin kuin hän haluaa
 • joku estää tai valvoo liikkumistasi
 • et voi vapaasti puhua tilanteestasi muille

Ihmiskaupan uhrit voivat olla naisia, miehiä tai lapsia. Tekijät voivat olla ammattirikollisia, mutta myös uhrin tuttuja, ystäviä tai sukulaisia.

Apua ihmiskaupan uhrille

Ihmiskaupan uhrit voivat saada apua. Jos epäilet, että olet ihmiskaupan uhri, ota yhteyttä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Yhteystiedot löydät ihmiskauppa.fi-verkkosivulta.

Rikosuhripäivystys

Jos olet rikoksen uhri, voit saada tukea ja neuvontaa Rikosuhripäivystyksestä. Voit ottaa yhteyttä Rikosuhripäivystykseen puhelimitse, chatissa tai tulla käymään palvelupisteessä. Rikosuhripäivystys tarjoaa myös maksutonta juristin neuvontaa.

Jos sinut on pakotettu myymään seksiä, voit saada apua myös Pro-tukipisteestä. Tukipisteitä on Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Yhteystiedot löydät Pro-tukipisteen verkkosivuilta.

Oleskelulupa ihmiskaupan uhrille

Jos olet joutunut tai sinun voidaan perustellusti epäillä joutuneen ihmiskaupan uhriksi, sinulle voidaan myöntää oleskelulupa Suomeen. Sinun pitää olla Suomessa, jotta voit hakea oleskelulupaa ihmiskaupan uhrina. Jos olet erityisen haavoittuvassa asemassa, voit saada jatkuvan oleskeluluvan. Lisätietoa oleskeluluvasta ihmiskaupan uhriksi joutuneelle saat Maahanmuuttovirastosta.

Oleskelulupa tai todistus työnantajan hyväksikäytön takia

Jos sinulla on jo oleskelulupa Suomessa ja olet joutunut työnantajan hyväksikäytön uhriksi, voit hakea jatkolupaa tai todistusta laajennetusta työnteko-oikeudesta työnantajan hyväksikäytön takia. Hae jatkolupaa työnantajan hyväksikäytön takia, jos nykyinen oleskelulupasi on umpeutumassa ja sinulla ei ole tiedossa uutta työnantajaa. Hae todistusta työnantajan hyväksikäytön takia, jos sinulla on oleskelulupa voimassa ja uusi työnantaja. Todistuksen tai jatkoluvan avulla voit työskennellä miltä tahansa alalta.