Siirry sisältöön

Lasten ja nuorten ongelmat

Julkaistu14.06.2022

Ongelmat koulussa tai opinnoissa

Jos lapsella tai nuorella on ongelmia koulun tai opintojen kanssa, niistä kannattaa keskustella koulun tai oppilaitoksen opinto-ohjaajan kanssa. Koulussa on töissä myös psykologi tai kuraattori. Hän auttaa oppilaita, joilla on koulussa vaikeaa.

Jos lasta tai nuorta kiusataan koulussa, koululla on velvollisuus puuttua asiaan. Kerro kiusaamisesta opettajalle ja rehtorille. Joskus kiusaaminen voi olla myös lain mukaan rikos, josta voi ilmoittaa poliisille. Esimerkiksi fyysinen väkivalta ja varastaminen ovat rikoksia.

Päihteiden käyttö

Jos nuorella on ongelmia alkoholin, huumeiden tai pelaamisen kanssa, hän voi saada apua nuorisoasemalta. Nuorisoasemia on monissa kaupungeissa. Nuorisoasemalle nuori voi tulla yksin tai yhdessä vanhempien kanssa.

Kulttuurien väliset ristiriidat perheessä

Joskus kulttuurien väliset ristiriidat aiheuttavat ongelmia lasten ja vanhempien välille. Ongelmat voivat koskea esimerkiksi seurustelua tai pukeutumista. Voi olla, että vanhemmat odottavat tytöiltä erilaista käytöstä kuin pojilta.

On tärkeää, että ristiriidoista voidaan puhua perheessä. Nuorella on oikeus kysyä, miksi vanhemmat haluavat, että hän käyttäytyy tietyllä tavalla. Mikään kulttuuri tai uskonto ei saa rajoittaa lasten ja nuorten perusoikeuksia. Lue lisää perusoikeuksista InfoFinlandin sivulta Lasten ja nuorten oikeudet ja velvollisuudet.

Ongelmiin voi pyytää apua. Nuoret tytöt voivat hakea apua Tyttöjen taloista, joita on monella paikkakunnalla. Helsingissä ja Oulussa on myös nuorille Poikien talo, josta pojat voivat hakea apua.

Helsingissä toimii Sopu-työ ja Tampereella Didar. Ne auttavat sekä nuoria että vanhempia kunniaan liittyvissä konflikteissa.

Väkivalta perheessä

Lasten ruumiillinen rankaiseminen on Suomessa rikos. Se tarkoittaa sitä, että lapsia ei saa esimerkiksi lyödä tai tukistaa, kun he ovat tottelemattomia.

Jos vanhemmat käyttävät lasta tai nuorta kohtaan väkivaltaa, lapsi tai nuori voi hakea apua esimerkiksi oman koulun terveydenhoitajalta, perheneuvolasta tai SPR Nuorten turvatalosta.

InfoFinlandin sivulla Lasten kasvatus Suomessa on tietoa siitä, miten lapsia kasvatetaan Suomessa. InfoFinlandin sivulta Väkivalta löydät tietoa siitä, mitä voit tehdä, jos perheessäsi käytetään väkivaltaa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen Punainen Risti

Nuorten turvatalot

Rikokset

Alle 15-vuotiaalle tulee seuraamuksia rikoksen tekemisestä. Hänellä on velvollisuus korvata vahingot, jotka hän on aiheuttanut. Poliisi ilmoittaa alle 18-vuotiaiden tekemistä rikoksista vanhemmille ja lastensuojeluviranomaisille.

Lisätietoa lastensuojelusta on InfoFinlandin sivulla Lastensuojelu.

Apua lasten kasvatukseen

Perheneuvola/perhekeskus

Perheneuvolasta tai perhekeskuksesta lapset, nuoret ja perheet saavat apua ongelmissa, jotka liittyvät lasten kasvatukseen ja kehitykseen. Voit ottaa perheneuvolaan itse yhteyttä ja sopia tapaamisesta. Perheneuvoloita tai perhekeskuksia on useilla paikkakunnilla. Perheneuvola on kunnan palvelu. Löydät yhteystiedot oman kuntasi verkkosivujen kautta.

Mannerheimin lastensuojeluliitto MLL

Mannerheimin lastensuojeluliitto järjestää lapsiperheille perhekahviloita ja lasten kerhoja useilla paikkakunnilla Suomessa. Liitto tarjoaa myös neuvoja vanhemmille lasten kasvatukseen.

Väestöliitto

Väestöliitosta saat tietoa vanhemmuudesta. Voit ottaa sinne yhteyttä, kun mietit parisuhteen ongelmia, lasten kasvatusta tai avioeroa. Väestöliiton monikulttuurinen työ tukee maahanmuuttajaperheitä. Väestöliitosta saat myös puhelin- ja sähköpostineuvontaa, kun tarvitset neuvoa lastenkasvatuksessa tai perheen ihmissuhteissa. Voit kirjoittaa Väestöliittoon dariksi, kurdiksi (sorani), persiaksi, suomeksi, venäjäksi, englanniksi tai ruotsiksi. Yhteystiedot löydät Väestöliiton internetsivuilta.