theme icon

Museot

Suomessa on noin tuhat museota, joista noin 300 on säännöllisesti avoinna yleisölle. Loput ovat yleensä vain kesäisin auki olevia kotiseutumuseoita. Museot on tarkoitettu kaikille. Ne esittelevät taidetta, historiaa, luontoa, jotakin tiettyä henkilöä tai erikoisalaa.

Ulkomuseolla tarkoitetaan laajempaa museoaluetta, johon kuuluu kokonaisia rakennuksia. Ulkomuseo voi olla esimerkiksi perinteinen suomalainen maalaistalon pihapiiri tai muu alue, josta on tehty museo. Tunnettuja suomalaisia ulkomuseoita ovat esimerkiksi Seurasaari Helsingissä ja Luostarinmäen käsityöläismuseo Turussa.

Suomalaista taidetta esittelevät esimerkiksi Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneum ja Espoon modernin taiteen museo (EMMA). Suomen kulttuurihistoriaan voi tutustua muun muassa Helsingissä sijaitsevassa Suomen kansallismuseossa.

Tämän lisäksi eri puolella Suomea on paljon museoita ja museo-alueita. Joidenkin museoiden kokoelmiin voi tutustua myös internetissä. Lisätietoa museoista ja ajankohtaisista näyttelyistä saa Museot.fi-verkkosivuilta.

Museot järjestävät usein myös opastettuja kierroksia eri kielillä.

linkkiMuseot.fi:
Museohakusuomi | ruotsi | englanti

linkkiMuseot.fi:
Näyttelykalenterisuomi | ruotsi | englanti

Unescon maailmanperintökohteet

Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Ne ovat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki, Struven ketju ja Merenkurkun saaristo. Maailmanperintökohteista saa lisätietoa Museoviraston verkkosivuilta.

Linnat

Suomessa on myös yleisölle avoimia linnoja, esimerkiksi Olavinlinna, Turun Linna ja Hämeen linna. Ne ovat suosittuja matkailukohteita erityisesti kesäisin. Linnoihin järjestetään myös opastettuja kierroksia, joilla esitellään linnan historiaa ja arkkitehtuuria. Tarkempaa tietoa linnoista ja opastetuista kierroksista saa Museoviraston verkkosivuilta.

linkkiMuseovirasto:
Unescon maailmanperintökohteet Suomessasuomi | ruotsi | englanti

linkkiMuseovirasto:
Museot ja linnatsuomi | ruotsi | englanti