theme icon

Jos sairastut

Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma, sinulla on oikeus olla poissa työstä. Työnantajalla on velvollisuus maksaa sairausajalta palkkaa. Jos sairastut, ilmoita poissaolosta heti esihenkilöllesi.

Koronavirus COVID-19

Jos sinut itsesi tai sinun alle 16-vuotias lapsesi on määrätty eristykseen tai karanteeniin etkä voi sen takia käydä työssä, sinulla voi olla oikeus Kelan tartuntatautipäivärahaan.

Lue lisää tartuntatautipäivärahasta ja muista etuuksista sivulta Taloudelliset ongelmat.

Palkka sairausaikana

Jos työsuhteesi on jatkunut yli kuukauden ennen sairastumista, saat täyden palkan vähintään sairastumispäivältä ja yhdeksän päivän ajalta sairastumispäivän jälkeen. Jos et senkään jälkeen voi palata töihin, voit hakea Kelalta sairauspäivärahaa, jos kuulut Suomen sairausvakuutukseen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva.

Voi olla, että työehtosopimuksessa on sovittu muista ehdoista, ja saat palkkaa pidemmältä ajalta.

Työnantajalla on oikeus vaatia lääkärintodistus siitä, että olet sairas. Jos sairastut, etkä pääse töihin, ilmoita siitä heti esimiehellesi. Esimiehesi kertoo sinulle, tarvitsetko lääkärintodistuksen sairaudestasi heti vai vasta neljänneltä sairauspäivältä.

Sairauspoissaolo ei ole lomaa, se myönnetään sairaudesta parantumista varten, joten et saa sen aikana omalla toiminnallasi vaarantaa parantumistasi.

linkkiKela:
Sairauspäivärahasuomi | ruotsi | englanti

linkkiKela:
Sairauspäivärahan hakeminensuomi | ruotsi | englanti

Kun lapsi sairastuu

Kun alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, lapsen äiti tai isä voi jäädä kotiin hoitamaan lasta. Hoitovapaa voi kestää korkeintaan neljä päivää. Työehtosopimuksessa on sovittu, saako tältä ajalta palkkaa vai ei.

Lue lisää: Lapsen terveys.