Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Ehkäisy

Raskautta voi ehkäistä kondomilla, e-pillereillä, minipillereillä, ehkäisylaastarilla, ehkäisyrenkaalla, ehkäisykapselilla, kuparikierukalla tai hormonikierukalla. Raskautta voi ehkäistä myös spermisideillä, esimerkiksi emätinvaahdolla tai emätinpuikoilla, mutta ne eivät ole kovin tehokkaita.

Kondomin käyttö suojaa useimmilta sukupuolitaudeilta.

Kondomeja voi ostaa kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista ja apteekeista. Niitä varten ei tarvita reseptiä. Joitakin spermisidejä voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Hormonaalista ehkäisyä varten tarvitset reseptin lääkäriltä, esimerkiksi terveysasemalta tai yksityiseltä gynekologilta. Voit myös varata ajan ehkäisyneuvontaan yksin tai yhdessä puolisosi kanssa. Jälkiehkäisyä varten et kuitenkaan yleensä tarvitse reseptiä.

E-pillereitä, minipillereitä, ehkäisylaastareita ja ehkäisyrenkaita voi ostaa apteekista lääkärin reseptillä.

Kuparikierukan tai hormonikierukan asentaa lääkäri. Kierukka sopii parhaiten niille naisille, jotka ovat synnyttäneet.

Myös nuoret voivat varata ajan lääkärille ja saada reseptin ehkäisyvälineitä varten. Vanhempien lupaa ei tarvita. Koulun terveydenhoitajan kanssa voi keskustella ehkäisystä, ja joissakin kunnissa koulun terveydenhoitaja voi antaa aloituspakkauksen.

Jos ehkäisyn kanssa on ongelmia tai jos olet unohtanut käyttää ehkäisyä, voit ostaa apteekista jälkiehkäisypillerin. Se täytyy ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, viimeistään 72 tunnin päästä. Yli 15-vuotiaat voivat ostaa jälkiehkäisypillerin ilman reseptiä. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat lääkärin reseptin.

Lisää tietoa ehkäisyvälineistä saat Väestöliiton sivuilta.

linkkiVäestöliitto:
Raskauden ehkäisysuomi