Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Sukunimestä päättäminen

Sukunimen määräytymiseen sovelletaan Suomen lakia, jos kotipaikkasi on Suomessa. Näin tehdään, vaikka sinulla ei olisi Suomen kansalaisuutta.

Kun olette menossa avioliittoon, voitte päättää haluatteko ottaa yhteisen sukunimen vai säilyttää omat sukunimenne.

Jos haluatte yhteisen sukunimen, voitte valita yhteiseksi sukunimeksi kumman tahansa puolison sukunimen. Ilmoittakaa vihkijälle lomakkeella ”Sukunimen valinta vihkimisen yhteydessä” mitä sukunimeä tulette käyttämään. Lomakkeen saa maistraatista tai maistraatin verkkosivuilta. Sukunimeksi ei voida valita nimeä, jonka puoliso on saanut aikaisemman avioliiton perusteella.

Puoliso, jonka sukunimi muuttuu, voi ottaa myös henkilökohtaiseen käyttöönsä kaksiosaisen sukunimen, esimerkiksi Virtanen-Smith. Kaksiosaista sukunimeä ei voi ottaa yhteiseen käyttöön.

Yhteiseksi sukunimeksi voidaan valita myös kokonaan uusi nimi. Tällöin ei riitä pelkkä ilmoitus, vaan uutta sukunimeä on erikseen haettava maistraatilta nimenmuutoshakemuksella.

Jos haluatte molemmat pitää omat sukunimenne, teidän ei tarvitse ilmoittaa asiasta ennakkoon vihkijälle.

Oikeusministeriön Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi ‑esitteessä kerrotaan millä tavalla sukunimi voi muuttua avioliiton solmimisen yhteydessä. Sukunimestä säädetään nimilaissa. Nimilaki löytyy kokonaisuudessaan Finlexin sivuilta.

linkkiOikeusministeriö:
Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi -esitesuomi | ruotsi

linkkiMaistraatti:
Sukunimen valinta vihkimisen yhteydessä -lomakesuomi | ruotsi

linkkiMaistraatti:
Nimenmuutoshakemussuomi

linkkiFinlex:
Nimilakisuomi | ruotsi

Sukunimen muuttaminen avioliiton aikana

Jos sinulla on kaksoisnimi, esimerkiksi Virtanen-Smith, voit avioliiton aikana luopua ensimmäisestä nimestä. Avioliiton aikana voit myös ottaa kaksoisnimen. Asiasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus maistraatille.

linkkiMaistraatti:
Ilmoitus sukunimestäsuomi | ruotsi

Tieto oman maan viranomaisille (ulkomaan kansalainen)

Jos sukunimesi muuttuu, sinun on ilmoitettava siitä myös oman maasi edustustolle, jotta saat passin uudella nimelläsi ja viranomaisilla on molemmissa maissa samat tiedot. Kysy lisätietoja oman maasi edustustosta. Edustustojen yhteystiedot löytyvät ulkoasiainministeriön verkkosivuilta.

Lisää tietoa lapsen sukunimestä InfoFinland-palvelun sivulla Muistilista vanhemmille.

Lisää tietoa sukunimestä avioerotilanteessa InfoFinland-palvelun sivulla Avioero.

linkkiUlkoministeriö:
Ulkomaiden edustustot Suomessasuomi | ruotsi | englanti