Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Lasten ja nuorten ongelmat

Apua perheongelmiin ja kasvatusongelmiin

Jos sinulla ongelmia lasten ja nuorten kasvatukseen tai perhe-elämään liittyvissä asioissa, voit saada apua. Apua lapsiperheille tarjoavat esimerkiksi kunnat, seurakunnat ja järjestöt. Lue lisää InfoFinlandin sivulla Mistä apua lasten ja nuorten ongelmiin?

Koulukiusaaminen

Kiusaaminen on henkistä tai ruumiillista väkivaltaa, joka toistuu. Yleensä kiusaaminen ei lopu itsestään. Kerro asiasta jollekin aikuiselle, jos et pysty itse lopettamaan kiusaamista. Omille vanhemmille kannattaa kertoa asiasta ensimmäisenä. Jos sinua kiusataan, sinua voivat auttaa esimerkiksi opettaja, koulukuraattori tai kouluterveydenhoitaja. On tärkeää, että kerrot jollekin asiasta. Ei ole häpeä hakea kiusaamiseen apua.

Seksuaalinen hyväksikäyttö

Jos epäilet seksuaalista hyväksikäyttöä tai olet joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, ota yhteyttä koulusi tai oppilaitoksesi terveydenhoitajaan, koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Voit ottaa yhteyttä myös oman kunnan sosiaalitoimistoon tai poliisiin.

Lisätietoa seksuaalisesta hyväksikäytöstä on InfoFinlandin sivulla Väkivalta.

Seurusteluun liittyvät ongelmat

Seurustelu on tutustumista ja ajan viettämistä toisen ihmisen kanssa, johon olet ihastunut tai rakastunut. Seurustelu ennen mahdollista kihlautumista ja avioliittoa on normaalia suomalaisessa kulttuurissa. Seurusteluun voi joskus liittyä myös ongelmia ja riitoja. Jos haluat keskustella näistä asioista voit ottaa yhteyttä esimerkiksi koulun tai oppilaitoksesi terveydenhoitajaan, psykologiin tai Mannerheimin Lastensuojeluliittoon.

linkkiMannerheimin lastensuojeluliitto:
Nuorten nettisuomi

linkkiVäestöliitto:
Nuorten sivutsuomi

linkkiMannerheimin lastensuojeluliitto:
Lasten- ja nuorten puhelinsuomi

Syömishäiriöt

Syömishäiriöt ovat kehon ja mielen sairauksia. Syömishäiriön oireita voivat olla ovat esimerkiksi ankara laihduttaminen tai ruuan ahminen ja oksentaminen tai muu epänormaali syömiseen liittyvä käytös. Nuorten syömishäiriöön on mahdollista saada apua. Hae apua koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajalta tai läheiseltä terveysasemalta. Syömishäiriöliitto Syli ry:stä saat tietoa syömishäiriöistä.

linkkiSYLI -Syömishäiriöliitto ry:
Tietoa syömishäiriöistäsuomi | ruotsi | englanti