theme icon

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus eli VALMA on tarkoitettu niille, jotka haluavat suorittaa ammatillisen perustutkinnon. VALMA-koulutuksessa saat tietoja ja taitoja, jotka auttavat sinua myöhemmin ammatillisessa koulutuksessa. Voit kehittää myös kielitaitoasi. Voit myös parantaa peruskoulutodistustasi.

VALMA-koulutus kestää noin yhden lukuvuoden. Voit tutustua koulutuksessa eri aloihin ja miettiä, mitä haluat opiskella. Teet vierailuja työpaikoille ja osallistut työpajoihin.

Koulutuksen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Siihen kirjataan, mitä opintoja suoritat ja miten.

Saat VALMA-koulutuksesta todistuksen. Saat myös lisäpisteitä, kun haet yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen.

VALMA-koulutus ei yleensä maksa opiskelijalle mitään.

linkkiOpintopolku.fi:
Tietoa VALMA-koulutuksestasuomi | ruotsi | englanti

VALMA-koulutukseen hakeminen

Voit hakea VALMA-koulutukseen, jos olet suorittanut peruskoulun tai koulutuksen, joka vastaa peruskoulua. Jos oppilaitos katsoo, että voit suoriutua opinnoista, sinut voidaan ottaa opiskelijaksi myös ilman peruskoulun päättötodistusta.

Hae VALMA-koulutukseen varsinaisen yhteishaun jälkeen alkukesällä. Jos tarvitset erityistä tukea esimerkiksi vamman takia, hae koulutukseen aikaisemmin keväällä, erityisopetuksen haussa.

Tarkemmat hakuajat löydät Opintopolku.fi-palvelusta. Täytä hakulomake Opintopolku.fi-palvelussa.

linkkiOpintopolku.fi:
Haku VALMA-koulutukseensuomi | ruotsi

linkkiOpintopolku.fi:
Erityisopetuksen hakusuomi | ruotsi