Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Osaomistusasunto

Osaomistusasunto on hyvä tapa hankkia oma asunto, jos et voi ostaa suoraan omaa asuntoa. Ostat aluksi vain osan asunnosta ja asut asunnossa vuokralla. Myöhemmin voit ostaa asunnon kokonaan omaksi.

Kun muutat osaomistusasuntoon, maksat ensin noin 10–20 prosenttia asunnon hinnasta. Voit hakea pankista lainaa tätä varten.

Tämän jälkeen asut asunnossa vuokralla ja maksat vuokraa joka kuukausi. Tavallisesti vuokra-aika on noin 5–12 vuotta. Voit samaan aikaan ostaa lisää osuuksia asunnosta, jos olet sopinut siitä rakennuttajan kanssa.

Vuokra-ajan jälkeen ostat asunnon omaksi. Silloin sinulla on tavallinen omistusasunto asunto-osakeyhtiössä.

Jotkut osaomistusasunnot on rakennettu valtion tuella. Silloin laki määrää esimerkiksi, kuinka pitkä vuokra-aika asunnossa on, ja miten asunnosta voi luopua.

On olemassa myös vapaarahoitteisia osaomistusasuntoja. Valtio ei ole tukenut niiden rakentamista. Jos ostat vapaarahoitteisen osaomistusasunnon, laki ei määrää vuokra-aikaa tai muita sopimusehtoja.

Miten osaomistusasunnon voi saada?

Yhteisöt ja yritykset, jotka rakennuttavat osaomistusasuntoja, tiedottavat uusista ja vapaista asunnoista. Saat tietoa asunnoista myös kunnan asuntotoimistosta. Voit hakea osaomistusasuntoa hakemuksella asunnon rakennuttajalta.

Jos osaomistusasunto on rakennettu valtion tuella, voit saada asunnon, jos

  • tulosi eivät ole liian suuret; ja
  • sinulla ei ole liikaa omaisuutta.

Jos haet vapaarahoitteista asuntoa, tulojasi ja omaisuuttasi ei oteta huomioon.

linkkiKilpailu- ja kuluttajavirasto:
Tietoa osaomistusasunnostasuomi | ruotsi | englanti

linkkiYmpäristöministeriö:
Tietoa osaomistusasumisestasuomi | ruotsi | englanti