Siirry sisältöön

Lukio

Julkaistu17.06.2022
Suomessa voit hakea lukioon, kun olet suorittanut peruskoulun.

Lukio-opinnot ovat yleissivistäviä ja tähtäävät ylioppilastutkintoon. Lukio valmistaa ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Peruskoulun jälkeen voit hakea myös ammatilliseen oppilaitokseen. Lue lisää ammatillisista oppilaitoksista InfoFinlandin sivulta Ammatillinen koulutus .

Lukio-opinnot ovat teoreettisempia kuin ammatillinen koulutus. Lukiossa opiskellaan esimerkiksi äidinkieltä, muita kieliä, matematiikkaa, luonnontieteitä ja yhteiskunnallisia aineita. Joissakin lukioissa on myös paljon taideaineiden opetusta.

Jotkut lukiot ovat erikoislukioita. Ne ovat keskittyneet esimerkiksi musiikkiin, liikuntaan tai luonnontieteisiin. Erikoislukiot ovat hyvin suosittuja. Niihin voi olla vaikeaa päästä opiskelemaan.

Lukiossa voi opiskella nuorena ja aikuisena. Nuoret opiskelevat päivälukiossa tai etälukiossa, aikuiset opiskelevat usein aikuislukiossa.

Lukioon hakeminen

Hae lukioon toisen asteen yhteishaussa. Jos haluat aikuislukioon, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Koulutukseen hakeminen .

Opiskelu lukiossa

Lukio-opinnot kestävät yleensä kolme vuotta. Lukion voi suorittaa myös kahdessa tai neljässä vuodessa.

Lukio-opinnoissa on paljon valinnanvaraa. Voit valita pakollisten kurssien lisäksi paljon sinulle sopivia kursseja. Lukiossa vaikutat itse omien opintojesi sisältöön ja nopeuteen.

Lukiossa ei ole lukukausimaksuja. Koulutus on siis ilmaista. Jos aloitat lukion vuoden 2021 syksyllä tai sen jälkeen, lukiokirjat ovat sinulle ilmaisia. Jos olet aloittanut lukion aikaisemmin, sinun täytyy kuitenkin hankkia lukiokirjat itse.

Jos sinulla on esimerkiksi vaativa harrastus tai olet pitkään sairaana, voit suorittaa lukion etälukiona. Kysy lisätietoa etäopinnoista omasta lukiostasi.

Ylioppilastutkinto

Lukio-opinnot tähtäävät ylioppilastutkintoon. Ylioppilastutkinto koostuu eri oppiaineiden kokeista. Ylioppilaskokeet ovat yleensä opintojen loppuvaiheessa.

Äidinkielen koe on ylioppilastutkinnossa pakollinen. Äidinkielen kokeena voi suorittaa suomen, ruotsin tai saamen kielen kokeen. Jos äidinkielesi ei ole suomi, ruotsi tai saame, voit suorittaa suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeen.

Äidinkielen kokeen lisäksi sinun täytyy osallistua vähintään kolmen muun aineen kokeeseen. Jos haluat, voit osallistua myös useampaan.

Äidinkielen kokeen lisäksi, voit osallistua seuraavien aineiden kokeisiin:

  • toinen kotimainen kieli (suomi tai ruotsi)
  • vieras kieli: englanti, saksa, venäjä, ranska, italia, espanja, portugali, latina
  • matematiikka
  • reaali eli lukuaineet kuten historia, uskonto, fysiikka, kemia, biologia, psykologia, filosofia

Ylioppilaskokeita järjestetään keväällä ja syksyllä. Jos haluat, voit suorittaa osan kokeista syksyllä ja osan keväällä. Sinun täytyy suorittaa kokeet enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana.

Aikuislukio

Aikuislukio on tarkoitettu pääasiassa yli 18-vuotiaille.

Aikuislukiossa opiskelu on joustavaa. Voit suorittaa kokonaisen ylioppilastutkinnon tai opiskella vain yhtä ainetta. Opiskelet itsellesi sopivalla tahdilla. Opetus on useimmiten iltaisin.

Monet aikuislukiot tarjoavat suomen kielen kursseja maahanmuuttajille. Kysy kursseista suoraan aikuislukiosta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOpintopolku.fi

Tietoa aikuislukioista

Lukioon valmistava koulutus

Lukiokoulutukseen valmistava koulutus eli LUVA on tarkoitettu maahanmuuttajille ja muille, joiden äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi. LUVA-opintojen aikana voit parantaa suomen kielen taitoasi ja muita taitoja, joita tarvitset lukio-opinnoissa. LUVA-koulutus kestää noin vuoden. Sinun täytyy osata suomea tai ruotsia tarpeeksi hyvin, että pystyt seuraamaan opetusta.

LUVA-koulutuksen aikana voit suorittaa perusopetuksen opintoja ja korottaa arvosanojasi perusopetuksen päättötodistuksessa. Voit myös suorittaa lukion kursseja.

Voit hakea LUVA-koulutukseen, jos olet maahanmuuttaja tai jos äidinkielesi on jokin muu kuin suomi tai ruotsi. Lisäksi sinulla täytyy olla peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus tai sellaiset tiedot ja taidot, jotka vastaavat perusopetusta. Sinulla täytyy olla oleskelulupa Suomeen, jotta voit hakea LUVA-koulutukseen.

Hae LUVA-koulutukseen perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haussa. Hakuajat ja hakulomakkeen LUVA-koulutukseen löydät Opintopolku.fi-palvelusta.